Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
S puberťáčkami opatrne! Týchto 7 viet nikdy nehovorte svojej dospievajúcej dcére
Zdielať na

S puberťáčkami opatrne! Týchto 7 viet nikdy nehovorte svojej dospievajúcej dcére

Zdroj: Profimedia

Ak máte doma dospievajúce dieťa, veľmi dobre viete, že niekedy je to poriadne náročné. Čo sa týka výchovy dievčat, majú to práve mamy oveľa ťažšie. Ako sa svojej dcére v tínedžerskom veku priblížiť, bez toho, aby vás neodbila?

V prvom rade zvážte slovník a spôsob, akým sa s ňou rozprávate. Ak chcete, aby ste mali dobrý vzťah a aby vás napriek svojim pubertálnym vrtochom rešpektovala, rozhodne jej nikdy nehovorte tieto veci!

1. Kam v tom ideš?

Vy už si nepamätáte na svoje pubertálne roky a štýl, ktorý by sa dal opísať ako "čím horšie, tým lepšie?“ Vy ste možno nosili sukne až po zem a príšerné batikované XXL tričká, zatiaľ čo vaša dcéra vyznáva podivný športový štýl, ale v zásade je to podobné. Pokiaľ nejde do školy v podprsenke a sukni pripomínajúcej len bedrový pás, nechajte ju tak a nekritizujte ju.

Profimedia

2. A svetrík máš?

Takto. Ak je vaša dcéra náchylná k prechladnutiu, možno bez svetríku či bundy občas nachladne, ale nič hrozné sa jej nestane. K zisteniu, že je strašne fajn vziať si k tričku aj niečo teplejšie, musí jednoducho prísť sama. Niekedy to trochu trvá, ale verte, že sa to stane. Nie však vďaka vaším pripomienkám.

3. Budeme kamarátky, hej?

Môžete od dospievajúcej dcéry chcieť, aby vám povedala, že máte polovičný zadok ako nesympatická susedka, a ešte vám potvrdila, že vyzeráte sotva na tridsať? To radšej pustite z hlavy. Podobné debaty patria kamarátkam v rovnakom veku, nie matkám a ich dcéram. Musíte pochopiť, že váš vzťah je založený na niečom inom. Vy ste, chtiac-nechtiac, tá, ktorá má byť autoritou a ktorá disponuje právom veta, ktoré možno budete občas musieť použiť. A to medzi kamarátkami nejde.

4. Na toto máš ešte dosť času!

Predstavy rodičov a detí o tom, čo si kto môže a nemôže dovoliť, sa v puberte začínajú diametrálne rozchádzať. Môžete dcére zakazovať pitie a vyhovárať fajčenie, ale už ťažko napríklad sex, keď ho zákon umožňuje od pätnástich. Alebo takto: v debate sa pokojne zabavte o tom, ako to vidíte vy a ako ste to vnímali a prežívala v ich veku, ale skúste sa vyhnúť striktným zákazom a vyhláseniam typu "na to máš dosť času, zatiaľ sa len pekne uč!“

Profimedia

5. To nevadí, že nie si tak krásna, raz si ťa niekto vezme

Aj vaša dcéra možno vidí, že sa okolo nej netočí toľko chalanov ako okolo triednych krások, pokiaľ nie je jednou z nich. Alebo o to možno ani toľko nestojí, každé dospievajúce dievča to má inak. V každom prípade, múdra matka ju nebude utešovať, že nevadí, keď nie je tak pekná, a že o ňu raz určite niekto záujem mať bude a že stačí, keď bude ticho sedieť v kúte, a dočká sa. Toto určite nie je cesta, ako jej dvihnúť sebavedomie.

6. Z teba naozaj nikdy nič nebude

Pubertiaci sú nároční, ale ani to nie je dôvod na to, aby ste dcére neustále vyčítali, že je naničhodník a že z nej nikdy nič schopného nebude, pretože to vy v jej veku už ste robili to a to... Naopak, aj keď sa tvári sebavedomo a hádže po vás kyslé výrazy, je viac než isté, že potrebuje povzbudiť a pochváliť.

7. To mi snáď robíš naschvál, nie?

Je jedno, či ide o zlé známky alebo napríklad o to, že dcéra v šestnástich po desiatich rokoch sekne s hrou na klavír. Môže vás to mrzieť, ale ona za seba musí preberať čoraz väčšiu zodpovednosť a toto je jej súčasťou. Jej úlohou nie je, aby robila to, čo vám na očiach vidí, a snažila sa vám vo všetkom zapáčiť. Samozrejme, ak by sa nesnažila vôbec a chcela zo školy odísť, to už je niečo iné a vtedy to treba riešiť komplexnejšie.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie