Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Neuveriteľné! V českej nemocnici zachránili iba 322-gramové predčasniatko!
Zdielať na

Neuveriteľné! V českej nemocnici zachránili iba 322-gramové predčasniatko!

Zdroj: ČT24

Lekárom v pražskej Podolskej nemocnici sa podarilo zachrániť dievčatko, ktoré prišlo na svet s pôrodnou váhou iba 322 gramov.

Jej mamička trpela vzácnym syndrómom, ktorý môže skončiť smrťou matky i dieťaťa. Kristýnka sa narodila vo februári a teraz už váži 1800 gramov. O prípade informovala Česká televízia.

"Je to veľmi raritná situácia, bábätko sa narodilo v 24. týždni a malo pôrodnú váhu 322 gramov," povedala pre ČT24 doktorka Petra Šaňáková. Kristýnka sa narodila na hranici životaschopnosti, nedonosené deti narodené v 24 týždni mávajú zvyčajne váhu okolo 800 gramov. Vybavenie nemocníc je navyše prispôsobené predčasným pôrodom detí s váhou okolo 500 gramov.

ČT24

Pomohli aj ďalšie mamičky

So záchranou dievčatka pomohli nielen lekári, ale aj ďalšie rodičky. Predčasne narodenému dieťaťu zvyšuje šancu na prežitie podávanie dostatku mledziva - prvotného mlieka, ktoré sa tvorí v mliečnej žľaze tesne pred pôrodom a je produkované tri až päť dní po pôrode.

ČT24

​"Už v prvých dňoch sme podávali mledzivo, pretože túto časť materského mlieka mu jeho mamička nemohla poskytovať dostatočne dlhú dobu. Takže sme požiadali naše laktačné sestry o spoluprácu s mamičkami, ktoré ležali u nás v pôrodnici, či by neboli ochotné darovať vlastné mledzivo pre to extrémne malé, nedonosené bábätko. Ochota mamičiek bola veľká, takže sme tomuto malému dieťaťu mohli podávať mledzivo niekoľko týždňov," povedala Šaňáková.

ČT24

"Všetky mamičky boli ochotné, takže by som im chcela veľmi poďakovať," povedala dojatá mamička Kristínky, ktorú budú lekári sledovať aj po prepustení z pôrodnice.

Podľa špecialistky na predčasne narodené deti sa s tak nízkou pôrodnou váhou rodia deti v Česku málo a je ťažké u nich predvídať prognózu do budúcnosti. Podľa Šaňákovej u Kristínky objavili komplikácie, ale momentálne je bez ťažkostí a dobre prospieva.

Malej veľkej bojovníčke prajeme pevné zdravie a veľa síl!

ČT24

Súvisiace články

Najčítanejšie