Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chyby pri zariaďovaní detskej izby: Vytvorte priestor lásky podľa Feng shui
Zdielať na

Chyby pri zariaďovaní detskej izby: Vytvorte priestor lásky podľa Feng shui

Zdroj: Instagram/SS

Detská izba je pre každého rodiča dilemou. Ako zariadiť priestor, ktorý má spĺňať niekoľko parametrov a vytvoriť tak bezpečné a zábavné miesto?

Feng shui vám pomôže vytvoriť priestor, kde sa vaše dieťa bude cítiť skutočne šťastné. Detská izba je totiž miesto, kde dieťa môže rozvíjať kreativitu, učiť sa, snívať a  zároveň mať kvalitný a spokojný spánok. Ako dosiahnuť to, aby deti pociťovali vo svojom útočisku pokoj, ale aj priestor na bláznenie?

Ako vidí izbu dieťa a ako rodič?

Detská energia je expanzívna a živá. Z toho dôvodu je potrebné, aby detská izba bola otvoreným priestorom. Mala by byť tvorivým miestom plné radosti. A rodičia, nezabúdajte niekedy na to, že taký detský neporiadok prináša so sebou aj slobodu a zodpovednosť. Bez slobody totiž dieťa nenaučíme zodpovedne sa postaviť k problémom. Ak im dovolíme mať neporiadok, tak im vlastne umožníme aj upratať si svoj neporiadok. A ako by mala vyzerať detská izba podľa ideálu rodiča, dieťaťa alebo Feng shui? To je dilema...

TRI kroky podľa Feng shui

Každý rodič by mal byť flexibilný. To znamená, že by mal výber farby a iných potrieb, podriaďovať tomu, čo by chcelo dieťa. Pokiaľ je, samozrejme, malé na to, aby to ešte vedelo, je dôležité dodržať isté kroky.

1. Čerstvý vzduch

Keďže sú v izbe hračky, šaty, knihy, koberec, tak je potrebné často vetrať. Čerstvý vzduch v byte, a to nielen v detskej izbe, má pozitívny vplyv aj na zdravie.

unsplash.com

2. Farby liečia

Pre posilnenie energetickej podstaty pre vaše dieťa je dôležitý výber farby na stenách. Ak je vaše dieťa nepoddajné, tak je vhodné mu do izby zavesiť fotografiu s rodičmi. Jeho energia sa tak upokojí. Ak je vaše dieťa, naopak, plaché, použite teplé farby. Všeobecne platí, že farby by mali  stimulovať k učeniu a podporovať kreativitu a zároveň, aby sa deťom v izbách spokojne spalo. Výber farieb je potrebné prispôsobiť ich veku. Menším deťom je vhodné do izby umiestniť výraznejšie a sýtejšie farby, ktoré podporia fantáziu, kreativitu a učenie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa SONA SKONCOVA (@sonaskoncova)

3. Odstráňte rušivé elementy

V detskej izbe by sme sa mali vyhnúť umiestneniu postele pri elektrických zásuvkách a aparátoch, lebo spôsobujú úzkosť a nepokoj.

Čo na to odborníčka?

Feng shui je čínske umenie, ktoré vychádza z výkladu prúdenia a smerovania zemských a atmosférických síl a jinových a jangových energetických smerovaní, s cieľom nájsť podľa tohto výkladu najvhodnejšie miesto na pobyt človeka v danom prostredí.

Dnes sa však z tohto umenia stal akýsi komerčný trend, ktorý hovorí úplne niečo iné. Miriam Štiglicová, odborníčka pre  interiérový dizajn Feng shui tvrdí, že  ľudia na Slovensku majú o Feng shui mylné predstavy. Tento trend prišiel zo západu.

"Väčšina ľudí má veľmi skreslené informácie o Feng shui zameriava sa na umiestňovanie rôznych doplnkov, čínskych sošiek, zvonkohier do priestoru, miestami to vyzerá ako čínska reštaurácia. Tradičné Feng Shui sa nezaoberalo umiestňovaním doplnkov do priestoru, pracovalo so stavbou ako takou, vyberala sa lokalita na stavbu a následne sa pracovalo s tokom Qi, zvolila sa prospešná orientácia domu, aby exteriér podporoval stavbu a zároveň aj jej obyvateľov. Je veľmi dôležité správne vyhodnotiť krajinné prvky v lokalite, ktorá danú nehnuteľnosť ovplyvňuje. Na základe exteriérových analýz sa pracuje s orientáciou stavby, samotným interiérom stavby, lokáciou a orientáciou osoby v priestore. Zvolí sa priestor, ktorý je pre konkrétneho človeka najvhodnejší. Pri výpočtoch sa zohľadňuje dátum narodenia osôb, ktoré budú v priestore pobývať. Zostavuje sa energetická osobná mapa BaZi profil, ktorý presne stanoví, čo pre konkrétneho človeka je vhodné a čo nie. Každý sme jedinečný a pre každého z nás je dobré niečo iné, všeobecné pravidlá zväčša nefungujú ako fungujú," dodala Štiglicová.

unsplash.com

Čomu sa treba vyhnúť? Radí odborníčka

Je veľmi dôležité, aby detská posteľ, postieľka bola správne umiestnená. Pri rozmiestňovaní nábytku je potrebné zostaviť osobnú energetickú mapu dieťatka podľa dátumu narodenia a pozrieť sa na jeho prospešné a neprospešné smery a následne zvoliť priaznivú lokáciu a orientáciu v danom priestore. Deti sú veľmi vnímavé na tok energie a často krát nočné budenie je spôsobené nesprávnym umiestnením postele. Niekedy stačí veľmi málo, posunúť prípadne otočiť posteľ.

Pri rozložení nábytku v detskej izbe je dôležité, aby ostré rohy a hrany nábytku, prípadne výklenkov na stenách nesmerovali na posteľ alebo na pracovný stôl pri ktorom dieťa pracuje.

Ostré hrany pôsobia na človeka nepriaznivo, ide o problematický tvarový prvok, ktorý blokuje hladký tok v priestore. Rohy a hrany sa snažte prekryť textíliou, zaoblením steny, nábytku...prípadne prekrytím vhodného doplnku.

Pozor na energetické prievany, rýchly tok energie prúdiaci z okna k dverám môže z dlhodobého hľadiska priniesť zdravotné problémy, oslabenie imunity dieťatka.

Pre zdravý a pokojný spánok je dôležité aby posteľ, prípadne ak to priestorové možnosti dovolia čelo postele bolo umiestnené pri stene, ktorá poskytne stabilitu a oporu. Vyhýbajte sa umiestneniu postele v toku energie oproti dverám do miestnosti. 

Čo sa týka výberu farieb do detských izieb, prípadne farieb v interiéri všeobecne, vždy odporúčam svojim klientom, aby si vyberali farby nábytku, maľovky, podlahy, bytových textílií podľa svojho vkusu, to čo je pre nich príjemné  a oku lahodiace. Vplyv farieb na priestor je len minimálny, nezávisí od Feng shui, farby skôr ovplyvňujú našu psychiku, pracujú s osobou na podvedomej úrovni, samozrejme, aj tu platí pravidlo všetko s mierou. Detičky sú veľmi vnímavé, nie sú ako my ovplyvnené vonkajším okolím. Výber farieb a doplnkov do detských izieb by som predovšetkým ponechala na nich, oni vedia čo je pre nich najlepšie.

Ako zariadiť malú detskú izbu?

Pozrite si ako si architekt poradil s neľahkou úlohou. Musel zariadiť detskú izbu s rozlohou len 12 metrov štvorcových. Problémom bolo, že sa o ňu mali deliť dve deti. Ako to dopadlo? Pozrite si tento diel: Nové bývanie Dizajn 2 - Detská izba

Sledujte reláciu Nové bývanie Dizajn v nedeľu o 17:45 na JOJke.

Súvisiace články

Najčítanejšie