Jasno
15°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Najčastejšie chyby pri sprchovaní: Minimálne jednu z nich robíme takmer všetci
Zdielať na

Najčastejšie chyby pri sprchovaní: Minimálne jednu z nich robíme takmer všetci

Zdroj: Profimedia

Sprchovanie je bežná aktivita, ktorú vykonávame každý deň, no podľa odborníkov pri tejto bežnej činnosti stále opakujeme zbytočné chyby. Ktoré sú to?

Nie je nad príjemnú sprchu po ťažkom dni alebo aj ráno, aby sme sa sviežo pripravili na nový deň. Avšak neverili by ste, koľko chýb pri takej všednej činnosti, akú sprchovanie pre väčšinu z nás je, môžeme urobiť.

Na teplote záleží  

Jedným z najväčších prehreškov proti udržovaniu zdravej kože je sprchovanie príliš horúcou vodou. Nielenže horúca voda pokožke neprospieva a zbytočne rozširuje jej póry, ale navyše si ženy, ktoré trpia vyšším krvným tlakom alebo nejakým srdcovo-cievnym ochorením, môžu aj spôsobiť nevoľnosť, v horšom prípade mdloby. Voda by mala mať ideálne okolo 32 stupňov Celzia.  

Profimedia

Používate jeden druh kozmetiky  

Máme na mysli jeden druh umývacieho gélu alebo peny či mydla na celé telo. Ideálne je na telo použiť klasický sprchový gél a na intímne partie iný, šetrnejší – najlepšie s obsahom mliečnych baktérií, ktoré nedráždia a nevysušujú sliznicu v okolí vagíny. Zároveň dermatológovia varujú pred príliš parfémovanou sprchovou kozmetikou – gélmi, penami a podobne. Väčšina z nich totiž pokožku síce prevonia, ale zároveň značne vysuší. Z tohto dôvodu je lepšie používať neparfémované produkty. Pre ženy, ktoré majú obzvlášť citlivú pokožku, alebo trpia dokonca nejakým typom ekzému, je to priam nutnosť.  

Pozor na špongie   

Nič proti nim, keď ich používame ako jemnú masáž pri umývaní tela. Výslovne sa ale nehodí na umývanie intímnych partií. Ďalšou chybou je, že ich dosť často neperieme a dostatočne nevysušujeme po použití. Najlepšie je umyť sa nimi len raz, maximálne dvakrát, av každom prípade je potom dobré dať ich vysušiť na vhodné miesto. Inak riskujeme kvasinkovú alebo aj inú infekciu. Vo vlhkej látke (a platí to aj pre drahé morské umývacie huby) sa totiž patogénnym baktériám darí náramne dobre.  

unsplash/victoria-aleksandrova

Nedodržujete správny smer umývania  

Ďalším problémom je potom smer. Je až neuveriteľné, koľko žien nemá od malička návyk sprchovať – a teda aj umývať si – intímne partie spredu dozadu tak, aby sa prípadné baktérie z okolia análu nedostali do pošvy a nespôsobili zápal a podobne. Pohyb spredu dozadu je nutný aj v prípade, že na seba púšťate tečúcu vodu – a dúfate, že tá „to všetko spláchne“.   

Začínate od hrudníka  

Ďalšia chyba. Nech je voda akejkoľvek teploty – od teplej až po otužujúcu ľadovú – mali by sme ju na telo púšťať od nôh, postupne cez stehná a brucho. Hrudník a oblasť srdca je vhodné nechať až na koniec. Preto sú oveľa praktickejšie sprchy, ktoré majú odnímateľné hadice s hlavicou ako tie, ktoré na vás pršia len zhora.  

unsplash/hannah-xu

Neumývate si chrbát  

Chrbát sa pochopiteľne umýva zle skoro vždy. Najväčšou chybou je ale ich hygienu zanedbávať, pretože sa „na ne“ zle dostávame. Pokožka potom hrubne a rozširujú sa na nej póry. Treba si kúpiť špeciálnu špongiu alebo jemnú kefu s dlhým držadlom určeným práve na umývanie celej plochy chrbta.  

Z toalety rovno do sprchy  

Veľký problém. Veľa ľudí rieši hygienu po vyprázdnení tak, že si zo záchodovej misy stúpnu rovno pod sprchu bez dôkladného utretia chúlostivých partií. Neuvedomujú si, že baktérie, ktoré vodou pritom splachujú, utvoria v sprchovacom kúte alebo vo vani nehygienický „koberec“, v ktorom potom stoja, aj keď to pochopiteľne nie je vidieť. Keď už ste na tento spôsob očisty zvyknuté, aspoň si potom dôkladne vydrhnite nohy, použite aj pemzu a sprchu umyte nejakým vhodným čistiacim prostriedkom.   

unsplash/bruce-mars

Vynechávate oplachovanie  

Ďalším klasickým prehreškom pri sprchovaní je, že si telo dostatočne neopláchneme od umývacieho gélu alebo inej sprchovej kozmetiky vrátane mydla. Pleť sa tak vysušuje a zmatňuje. Nepomôže ani dôkladnejšie vysušenie. Uterák vás kozmetickej chémie nezbaví dosť dôkladne.   

Drhnete sa do sucha  

Nadväzujeme ďalšou „uterákovou chybou“, a tou je prílišné drhnutie. Hoci si mnohí z nás myslia, že si tým pekne prekrvia kožu, pre jej dobrý vzhľad a udržanie prirodzenej vlhkosti je najlepšia nie poriadna uteráková masáž, ale naopak – pokiaľ možno – voľné uschnutie. Pravda, človek si na to musí trochu zvyknúť, ale výsledky sú poznať už po týždni - pleť je hebkejšia a hladšia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie