Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nenechajte si ujsť výnimočné nebeské divadlo: V noci 14. decembra sa rozžiari celá obloha
Zdielať na

Nenechajte si ujsť výnimočné nebeské divadlo: V noci 14. decembra sa rozžiari celá obloha

Zdroj: unsplash/mindaugas-vitkus

V dnešný večer a počas noci nás čaká niečo magické. Ak sa nebudete ponáhľať do postele, určite si tento výnimočný jav nenechajte ujsť!

Každoročný meteorický roj Geminidy má tento rok veľmi priaznivé pozorovacie podmienky. Čas maxima vychádza na noc zo 14. na 15. decembra, teda v čase, keď nebude rušiť svojím svitom Mesiac.

Pozorovať sa oplatí najmä v piatok 15. decembra medzi polnocou a 4. hodinou rannou. V priebehu noci (hlavne teda v skorých ranných hodinách) zažiari na nebi ďaleko od miest produkujúcich rušivé svetelné znečistenie, až desiatky meteorov za hodinu. Za celú noc pozorovateľ napočíta až 1000 meteorov, píše portál astro.cz.  

Gemenidy sú meteorický roj pozostávajúci z úlomkov asteroidu 3200 Phaethon. Meno získali podľa súhvezdia Blíženci, keďže pri pozorovaní zo Zeme sa zdá, že pramenia práve z tohto bodu nočnej oblohy. 

Geminidy sú jedným z najlepšie pozorovateľných meteorických rojov na severnej pologuli. Je možné ich pozorovať aj z južnejších polôh, no s oveľa nižšou frekvenciou. 

Meteory sú najlepšie pozorovateľné z tmavého miesta bez svetelného smogu. 

unsplash/jaro-bielik

Pri meteorických rojoch obvykle platí, že sú najlepšie viditeľné medzi polnocou a svitaním. Prvé úlomky Geminidov by pritom mali byť viditeľné už 13. decembra, no vrchol dosiahnu o deň neskôr. 

Pri pozorovaní meteorického roja nie je potrebné pozerať sa priamo na miesto, z ktorého vychádza (radiant, v tomto prípade súhvezdie Blíženci). Naopak, najvhodnejší je pohľad v asi 45-stupňovom uhle od radiantu, odporúča portál planetary.org.  

Súvisiace články

Najčítanejšie