Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Spomínate si na Vianoce za socíku? Nemali sme internet ani mobily, ku šťastiu nám stačilo málo
Zdielať na

Spomínate si na Vianoce za socíku? Nemali sme internet ani mobily, ku šťastiu nám stačilo málo

Zdroj: Profimedia

Všetkého bolo menej, ale boli sme oveľa bohatší. Na lásku, na čas strávený s rodinou, na TO, čo je podstatou Vianoc. Skúsme sa trochu zastaviť a zaspomínať, ako sme sviatkovali za našich detských čias.

Každá doba je iná a všetko má svoje výhody aj nevýhody. Pred pár rokmi sme si nevedeli predstaviť ísť nakupovať počas sviatkov, dnes hromžíme, ak zavrú nákupné centrá čo len na jediný deň. Žiariace očká detí s prskavkami pod stromčekom, vystriedala radosť z tabletov či najmodernejších telefónov.

​Aj keď sa vianočné zvyky postupne menia, rovnako tak aj vianočné želania, dekorácie či sviatočné menu, jedno zostáva rovnaké. V každej dobe majú Vianoce ľudí spájať, rodinu utužovať a dopriať všetkým chvíľu odpočinku, spomalenia a tej kúzelnej atmosféry. 

Vianoce za socíku

Čo sa týka vianočnej výzdoby, neexistovali žiadne trendy, čím viac farieb a druhov, tým lepšie. Ozdoby sa starostlivo uchovávali v škatuliach ako poklady, aby vydržali dlhé roky. Nesmeli chýbať ani salónky či čokoládové kolekcie. Spomínate si?​

Profimedia

Na výber nebolo toľko tovaru ako teraz, navyše väčšina rodičov nemala veľa peňazí. Napriek tomu sme pri rozbaľovaní darčekov výskali od radosti. Na ktorý darček si doteraz spomínate?

Jediné, čoho bolo niekoľkonásobne viac, bol sneh. Spomínate si na snehové kalamity v 80-tych rokoch? Deti boli nadšené, žiadne pomôcky nebolo treba, stačilo pevné igelitové vrece naplnené slamou a sánkovačka sa mohla začať!

Tu sú ďalšie spomienky nášho detstva, na ktoré nikdy nezabudneme. Na čo si z tohto obdobia najviac spomínate vy?

Profimedia

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie