Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Schudnite bez stresu a bez diét: Stavte na 8 jednoduchých návykov a kilá pôjdu dole
Zdielať na

Schudnite bez stresu a bez diét: Stavte na 8 jednoduchých návykov a kilá pôjdu dole

Zdroj: Profimedia

Aj vy ste počas lockdownu pribrali a rozmýšľate, ktorá diéta by vám mohla pomôcť najrýchlejšie? Ak chcete nielen schudnúť, ale ideálnu váhu si aj udržať, mali by ste podľa odborníkov zmeniť najmä svoje bežné návyky a celkovú životosprávu.

Ak ste už niekedy držali diétu, určite sa vám podarilo nejaké kilogramy schudnúť, no akonáhle ste sa vrátili k starému režimu, boli postupne späť. Vyskúšajte tieto drobné zmeny v životospráve, ktoré dostanú vašu hmotnosť pod kontrolu a vyhnete sa jojo efektu!

Stačí aj 30 minútové cvičenie

Podľa výskumov na University of Capenhagen v Dánsku nám polhodinové cvičenie denne spáli o 25% kalórii viac ako hodinové.  Aj krátke cvičenie je lepšie ako žiadne a často môže byť efektívnejšie.

cvicte.sk

Jedzte pomaly a v kľude

V dnešnej dobe sa rýchle jedenie stalo častým zlozvykom a je to paradoxne tá najrýchlejšia cesta k prejedaniu. Kým náš mozog zaregistruje, že je žalúdok plný, zjedli sme už oveľa viac, ako naše telo potrebovalo.

Nejedzte pred televízorom či počítačom

Okrem toho, že je to všeobecne nezdravé, je dokázané, že televízne reklamy na jedlo, zvyšujú chuť (hlavne na nezdravé jedlá) a vďaka tomu sa môžeme prejedať. Keď jeme pred televíziou či počítačom, často nevenujeme pozornosť tomu, čo jeme a aké množstvo.

unsplash.com/pablo-merchan-montes

Nepreháňajte s kúrením

Keď sme vystavení chladu, trasieme sa. Naše svaly sa príčinou tepla scvrkávajú a postupne spaľujú kalórie navyše. Vytvárame teplo aj v mierne chladných podmienkach, keď sa netrasieme. Takže, keď je celý dom extrémne vyhriaty, nemusíme sa prispôsobiť rôznym teplotám a spálime energie menej.

Zaujímajte sa o zloženie a pôvod potravín

Sledovanie nutričných hodnôt na obaloch potravín nám môže pomôcť v chudnutí a zdravej strave. Štúdia publikovaná v časopise Journal of Consumer Affairs poukazuje na to, že ľudia, ktorí čítajú etikety potravín, schudnú ľahšie, týka sa to najmä žien vo veku 37-50. 

Ilustračné foto

profimedia.sk

Pridajte viac orechov a jogurtov

Konzumácia orechov a jogurtov je pri chudnutí oveľa účinnejšia ako konzumácia ovocia a zeleniny. Môžeme si ich dať na desiatu, na olovrant alebo si len tak večer pochutnať na orechoch, samozrejme, iba v rozumnom množstve.

Áno štipľavé jedlá

Je známe, že čili a iné druhy štipľavej papriky pomáhajú pri chudnutí, pretože urýchľujú náš metabolizmus. Okrem toho, podľa odborných výskumov kajenské korenie znižuje chuť do jedla a spaľuje kalórie rýchlejšie. Ak vám teda štipľavé jedlá chutia a nemáte žalúdočné problémy, doprajte si ich pravidelne! 

Dbajte na dostatok vody

Voda udržuje naše telo hydratované, zapríčiňuje a urýchľuje náš metabolizmus, a to všetko nám pomôže pri chudnutí. Pite dostatok vody počas celého dňa a doprajte si pol hodinu pred jedlom dva poháre vody, ochráni vás to pred nadváhou a priberaním.

Profimedia

 

Súvisiace články

Najčítanejšie