Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Celebrity nedajú dopustiť na chudnúci hit: Kilá spaľujú vďaka jednému vitamínu
Zdielať na

Celebrity nedajú dopustiť na chudnúci hit: Kilá spaľujú vďaka jednému vitamínu

Zdroj: Profimedia

Už ste počuli o najnovšom hite, s ktorým vraj každý schudne rýchlejšie? Známe tváre sú z neho nadšené, ale čo si o tom myslia odborníci?

Túto novinku si obľúbili aj hollywoodske hviezdy ako napríklad Rihanna, Miranda Kerr, Madonna, Katy Perry či Justin Timberlake. O čo vlastne ide?

Na spaľovanie tukov používajú vysoké dávky vitamínu B12, ktorý si nechávajú aplikovať do tela pomocou injekcií. Ako to s tým "béčkom" vlastne je? Dá sa po ňom skutočne zhodiť, alebo vám dodá iba energiu navyše?

Pravda alebo mýtus?

Vitamín B12 je naozaj veľmi prospešný vitamín. Je rozpustný vo vode a v prirodzenej forme ho nájdete napríklad v rybách, hydine, vajciach, mlieku a mliečnych výrobkoch. Je úžasný v tom, že udržuje nervový systém a krvné bunky zdravé, pomáha vytvárať DNA vášho tela a dokáže ochrániť pred anémiou, vďaka čomu sa môžete cítiť unavení a slabí. Je ale naozaj taký zázračný, aby vám obyčajné injekcie tohto vitamínu pomohli schudnúť?

Profimedia

Injekcie vitamínu B12 obsahujú pomerne veľkú dávku béčka, okolo 1000 mikrogramov. Musí vám ho samozrejme aplikovať zdravotná sestra alebo lekár. Špeciálna kúra vraj dokáže vytvarovať telo, ale predovšetkým vám dodá veľa energie. Podľa obezitologičky Fatimy Cod Stanford ide ale skôr o placebo. Podľa nej by sa vitamín B12 mal aplikovať len tým ľuďom, ktorí trpia jeho skutočným nedostatkom. "Obvykle ide o vegetariánov či vegánov, ktorí bývajú nedostatkom B12 ohrození," hovorí lekárka.

Podľa jej názoru teda injekčné podávanie B12 pomôže iba v prípade, že niekto jeho deficitom trpí. Inak sa nestane nič dramatického, nieto aby ste po ňom schudli desať kilogramov. "Vitamín B12 nie je stratégia pre úbytok hmotnosti. Iste, ak vám chýba, potom energiu vďaka nemu získate, čo vám pomôže začať znova cvičiť a chudnúť."

Hollywoodske hviezdy si ale aplikáciu vitamínu B12 nemôžu vynachváliť. Napriek tomu odborníci varujú pred jeho nekontrolovaným injekčným podávaním. Odborníčka ale tvrdí, že je oveľa lepšie a účinnejšie zmeniť stravovacie návyky a začať sa viac hýbať.

Profimedia

 

Súvisiace články

Najčítanejšie