Najvýživnejšie raňajky, s ktorými schudnete aj opekniete: Jedzte ich denne
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia
Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, preto by ste mali poriadne zvážiť, čo si vložíte do úst. Prezradíme vám, ktorú potravina má doslova zázračné účinky práve ráno.
Dietológovia a odborníci na zdravú výživu stále odporúčajú, aby sme do raňajok zahŕňali ovsené vločky. Ak to ešte nerobíte, možno vás presvedčia tieto fantastické účinky, o ktorých ste možno ani netušili.
Jesť ovsené vločky denne, najmä ráno, sa naozaj oplatí. Vyberajte si však naozaj kvalitné druhy bez príchutí a radšej si ich dochuťte sami. Dá sa z nich pripraviť chutná raňajková kaša, pridať si k nim môžete oriešky, rôzne semienka, čerstvé ovocie, biely jogurt, škoricu a podobne.
Vyskúšajte recept na najzdravšiu raňajkovú kašu.
Čo všetko dokážu ovsené vločky?
Profimedia
Profimedia
Zlepšia kvalitu pokožky
Množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny má veľmi priaznivý vplyv aj na stav vašej pokožky. Vločky obsahujú aj zinok, ktorý pokožku čistí a zbavuje ju škodlivých látok, tiež sťahuje póry a spomaľuje starnutie pleti. Pre pokožku sú dôležité aj ďalšie látky obsiahnuté vo vločkách a to železo, mangán či horčík.
Svalom dodajú bielkoviny
8 lyžíc ovsených vločiek obsahuje 15 percent odporúčaného denného príjmu bielkovín. Svalom pomáha aj vitamín E, množstvo antioxidantov a tiež glutamín, ktorý pomáha pri regenerácii svalov.
Dodajú vám energiu
Ovsené vločky vám dodajú potrebné množstvo energie a vďaka vysokému obsahu vlákniny vás dokážu nasýtiť na dlhšiu dobu, ako by ste čakali.
Profimedia
Pomôžu vám schudnúť
Ovsené vločky zabraňujú hromadeniu tukov a toxínov v tele a tiež sa vďaka nim nebudete prejedať. Ak ich budete jesť denne, upraví sa vám trávenie, zbavíte sa nafúknutého brucha, zrýchli sa váš metabolizmus a začne sa vám upravovať váha.
Znížia cholesterol
Vláknina beta-glukán, ktorú ovsené vločky obsahujú, pomáha znižovať cholesterol v tele. Vďaka kyseline linolovej a rozpustnej vláknine pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov a zlého cholesterolu v krvi, čím chránia telo pred vážnymi ochoreniami ako napríklad ateroskleróza, infarkt či mŕtvica.
Znížia riziko srdcových ochorení
Ovsené vločky sú bohaté na zdravé tuky a podporujú srdcové bunky a obehový systém. Vďaka antioxidantom sa tiež znižuje pravdepodobnosť poškodenia stien ciev voľnými radikálmi.
Zbavia vás tráviacich problémov
Výživoví odborníci odporúčajú denne jesť dostatok vlákniny, a to 25 až 35 gramov, pretože pomáha tráveniu. Už aj malá porcia vločiek, či ovsenej kaše obsahuje 1/5 odporúčaného denného príjmu vlákniny. Tá nám pomáha udržiavať správne fungovanie čriev a zabraňuje zápche.
Profimedia