Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Magické vianočné byliny: Prečo sa bozkávame pod imelom a ktorá zeleň nás ochráni?
Zdielať na

Magické vianočné byliny: Prečo sa bozkávame pod imelom a ktorá zeleň nás ochráni?

Zdroj: Profimedia

Okrem samotného stromčeka k vianočným sviatkom neodmysliteľne patria aj rôzne rastliny, ktoré sa využívajú na ozdobu a do dekorácií. Vedeli ste, čím sa vyznačujú?

Sú krásne, voňavé a už neodmysliteľne patria k symbolom Vianoc. Možno ste ani netušili, že ku každej z týchto rastlín sa viažu nejaké magické sily.

Ako sa starať o Vianočnú ružu, aby nám vydržala čo najdlhšie?

Imelo

Imelo je určite jedným z najtypickejších symbolov Vianoc a nie je to hocijaká bylina. Pre magické účely by sa malo zbierať buď počas letného slnovratu, alebo šiesty deň po nove. Podporuje a posilňuje všetky kúzla počas vianočných sviatkov, uzdravuje, chráni a privoláva krásne sny. Na Vianoce sa zvykne imelo zavesiť niekde v dome a ľudia sa pod ním bozkávajú na znamenie mieru a dobrej vôle.

Profimedia

Jalovec

Jalovec u nás síce nemá ako vianočná bylina veľkú tradíciu, ale to nie je dôvod, prečo ho nevyužiť napríklad pri výzdobe sviatočného stola. Odráža totiž zlú energiu a prekliatie a čo sa v predvianočnom hektickom období hodí.

Profimedia

​Cezmína

Cezmína je krásna celý rok, ale v zime jej červené bobuľky doslova žiaria. Po stromčeku a imele je jedným z najčastejšie využívaných symbolov vianočných sviatkov. Konáriky cezmíny môžete použiť na ozdobenie adventných vencov, dekoráciu vchodových dverí alebo svietnikov. Táto rastlinka  prináša šťastie, chráni dom pred zlými duchmi a dokonca aj pred jedmi, takže sa odporúča aj v prípade, ak sa rodinné vzťahy v predvianočnom čase zostrili.

Profimedia

Borovica

Borovica nemusí byť počas Vianoc v byte iba v podobe vianočného stromčeka. Z jej vetvičiek si môžete vyrobiť veniec či svietnik, alebo si len vetvičku vložiť do vázy. Borovicová čečina prináša ľuďom radosť a uzdravenie, a ako všetky rastliny s ostrými hrotmi, aj ona ochráni váš príbytok.

Profimedia

Vianočná ruža

My ju poznáme pod názvom Vianočná ruža či hviezda, v skutočnosti sa ale volá Prýštec najkrajší, ale tiež sa používa aj meno Poinsettia. V našich domácnostiach patrí medzi tradičné a veľmi obľúbené živé dekorácie, okrem červenej farby existuje aj biela, žltá a ružová farba alebo miešaná farba vianočnej ruže. Z rôznych legiend sa o vianočnej ruži hovorí ako o symbole čistoty, v čase Aztékov bola symbolom nového života pre bojovníkov, ktorí padli. Jej tvar zase pripomína betlehemskú hviezdu a sýta červená utrpenie Krista.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie