Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nahladko oholení alebo bradatí? Títo muži sú vraj pre ženy dôveryhodnejší
Zdielať na

Nahladko oholení alebo bradatí? Títo muži sú vraj pre ženy dôveryhodnejší

Zdroj: unsplash.com

Čo myslíte, cítia sa ženy bezpečnejšie s fúzatými a bradatými mužmi, alebo dávajú prednosť oholeným typom? Odpoveď vás asi prekvapí!

Ak máte pocit, že okolo seba vidíte samých bradáčov, potom je to možno nielen kvôli tomu, že je to módne, ale tiež preto, že takí chlapi ženám pripadajú krajší a spoľahlivejší.

Len si vybavte Chrisa Hemswortha ako Thora, Jakea Gyllenhaala zo Skrotenej hory alebo britského princa Harryho. Viete si ich snáď predstaviť bez porastu na tvári? To by snáď ani neboli oni. Vyzerá to tak, že aj veda stojí na strane bradatých.

Sú bradáči lepší partneri?

Podľa vedcov totiž ženy podvedome vnímajú bradatých mužov ako lepších partnerov pre život a hodnotia ich ako tých, ktorí sú schopní rodinu materiálne zabezpečiť. Výsledky štúdie možno mnohé ženy prekvapia, ale niečo na tom možno bude...

Reprofoto/Reuters

Štúdiu vykonal doktor psychológie Barnaby Dixston z University of Queensland v Austrálii. Oslovil takmer 9 tisíc žien a požiadal ich, aby zhodnotili fotografie mužov podľa toho, ako sa im zdajú atraktívni, a tiež podľa toho, či by si s nimi vedeli predstaviť dlhodobý vzťah.

Výsledok? Drvivá väčšina žien vyhodnotila zarastených mužov ako príťažlivejších a tiež ako lepšiu voľbu pre dlhodobý vzťah. Muži bez fúzov boli považovaní za menej príťažlivých a tiež za menej spoľahlivých, pokiaľ ide o dlhodobé vzťahy. A ako je to možné?

Podľa psychológa Dixstona je vysvetlenie jednoduché. Ženy priťahujú muži s vysokou hladinou testosterónu, inými slovami - ide o signály a akési posolstvo: "Som zrelý a môžem ochrániť teba aj celú rodinu." Okrem fúzov sú to tiež široké ramená, hlboký hlas a výrazná brada, to všetko dáva ďalšie podobné signály.

Výrazné fúzy ako ukazovateľ testosterónu potom pridáva mužom na príťažlivosti a dojmu spoľahlivosti. Ak vás teda osloví zarastený muž, je to, ako by vám hovoril, že má zmysel to s ním skúsiť.

Myslíte si, že na tom naozaj niečo bude?

unsplash.com

Súvisiace články

Najčítanejšie