Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nedajte vráskam šancu: Týchto 5 bežných potravín dokáže spomaliť starnutie
Zdielať na

Nedajte vráskam šancu: Týchto 5 bežných potravín dokáže spomaliť starnutie

Zdroj: Profimedia

Kto z nás by nechcel prežiť dlhý a kvalitný život a vyzerať pritom vždy o niekoľko rokov mladšie? Poradíme vám, ktoré jedlá sa oplatí zaradiť do jedálnička, aby ste si mladosť udržali čo najdlhšie.

Vhodnou voľbou potravín si dokážete skutočne svoj život predĺžiť a zároveň oddialiť tvorbu vrások a ďalších príznakov starnutia. Ktoré z potravín majú tieto zázračné schopnosti?

Strukoviny

Najmä fazuľa, hrach, šošovica a cícer sa pýšia veľkým obsahom B-vitamínov a rastlinných bielkovín, ktoré posilňujú štruktúru pleti aj vlasov. Dôležitá vláknina nám pomáha cítiť sa plnšie dlhšie, zatiaľ čo proteín pomáha budovať svalstvo a spáliť tuk pri súčasnom poskytovaní stálej dávky energie. Strukoviny sú pre naše telo mimoriadne výživné a dokážu významne spomaľovať proces starnutia.  

Vyskúšajte 3 recepty na chutné nátierky zo strukovín.

Profimedia

Mrkva

Vysoký obsah vitamínu A sa dáva najčastejšie do súvislosti s pozitívnym pôsobením na zrak. Pravdou však je, že vitamín A významne prospieva aj našej pleti. Pôsobí proti vyrážkam, zabraňuje predčasnému starnutiu a tiež obsahuje živinu falcarinol, ktorý má protirakovinové vlastnosti. Ak chcete získať z mrkvy čo najviac hodnotných látok, jedzte ju najmä v surovom stave. Tepelnou úpravou sa niektoré živiny zničia.

Mrkvový krém so zázvorom vás zahreje aj zasýti!

unsplash.com

Sójové produkty

Dnes už vieme, že nie všetky výrobky zo sóje sú zdraviu prospešné. Vyberajte si produkty, ktoré sú označené značkou „Bez GMO.“ Čisté a celé sójové bôby obsahujú množstvo dôležitých živín - veľké množstvo mangánu, selén, meď, draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik, vitamín B6, kyseliny listovej, riboflavín (B2), tiamín (B1) a vitamín K. Kvalitné sójové produkty majú protirakovinové, protizápalové, antimikrobiálne a antioxidačné vlastnosti, čo je na udržanie mladistvého vzhľadu veľmi dôležité!

unsplash.com

​Losos

Losos obsahuje dôležité omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú tlmiť zápaly v pokožke, vyhladzujú vrásky a účinkujú aj proti akné. Pokožke dodávajú hydratáciu zvnútra. Odborníci dokonca tvrdia, že omega-3 mastné kyseliny môže odvrátiť kognitívny pokles súvisiaci s vekom. Tieto ryby sú tiež nabité draslíkom, čo môže pomôcť zabrániť vzniku srdcových chorôb, reguluje hormonálnu aktivitu a udržuje metabolizmus v tej najlepšej forme.

unsplash.com

Citrusové ovocie

Citróny, limetky, grapefruity, pomaranče a mandarínky sú jedny z najlepších potravín na spomalenie starnutia. Majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý má antioxidačné vlastnosti, bojuje proti infekciám a  zápalom v tele, citrusy obsahujú aj anti-aging flavonoidy a karotenoidy, oddaľujú kognitívny pokles súvisiaci s vekom, pôsobia preventívne proti ochoreniam srdca a rôznym typom rakoviny.

unsplash.com

Ďalšie potraviny pre krásnu a zdravú pleť

  • Vlašské orechy (aj iné nesolené orechy a semienka)
  • Granátové jablká
  • Bobuľovité ovocie (najmä čučoriedky a maliny)
  • Paradajky
  • Červená paprika
  • Špenát
  • Zelený čaj

Súvisiace články

Najčítanejšie