Strukoviny nepatria len do polievky: 3 tipy na zdravé a chutné nátierky

Strukoviny nepatria len do polievky: 3 tipy na zdravé a chutné nátierky Zdroj: Thinstockphotos
Strukoviny by mali mať vo vašom jedálničku stále zastúpenie. Sú veľmi zdravé a výživné. Nemusíte z nich variť len polievku, či prívarok, vyskúšajte chutné nátierky.

Strukoviny obsahujú veľké množstvo rastlinných bielkovín a vitamínov. Sú dôležité aj pre zdravý vývoj a rast detí. Ak vám deti nechcú jesť strukoviny, možno práve v nátierke im zachutia.

Aby strukoviny nespôsobovali nafukovanie, je dôležité ich vopred namáčať. Rovnako aj koreniny a bylinky môžu zabrániť problémom s nadúvaním. Pri podávaní nátierok nezabudnite na oblohu z čerstvej zeleniny. Jarná cibuľka, reďkovka, či pažítka im dodajú ešte lepšiu a výraznejšiu chuť.

Nátierka z červenej šošovice

Výhodou červenej šošovice je, že nespôsobuje nadúvanie a je ľahko stráviteľná. Nemusí sa vopred namáčať a zmäkne veľmi rýchlo.
Ingrediencie

  • 1 šálka červenej šošovice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malá cibuľa
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 1 lyžička mletej rasce
  • soľ
Zdroj: Thinstockphotos
Postup: Červenú šošovicu prepláchnite a uvarte v hrnci do mäkka, trvá to približne 15 – 20 minút. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridajte k uvarenej šošovici a rozmixujte ručným mixérom nahladko. Nátierku dochuťte soľou a korením.

Fazuľová nátierka

Ingrediencie

  • 1 konzerva bielej sterilizovanej fazule (alebo šálka do mäkka uvarenej)
  • 1 citrón
  • 5 strúčikov cesnaku
  • hrsť petržlenovej vňate
  • sezamové semienka
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ
Zdroj: Thinstockphotos
Postup: Najskôr si dajte upiecť do rúry rozpolený citrón aj s celými strúčikmi cesnaku. Pokvapkajte olivovým olejom a pri 170°C nechajte piecť 15 minút. Medzi tým z konzervy vylejte šťavu a fazuľu dajte do misky. Pridajte šťavu z upečeného citróna, cesnak, sezamové semienka a všetko riadne rozmixujte. Hotovú nátierku dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou. Dajte zachladiť do chladničky a môžete podávať.

Cícerová nátierka Hummus

Hummus je veľmi zdravá nátierka, ktorá je obľúbená po celom svete. Receptov je veľké množstvo, základom je rozmačkaný cícer, ktorý je veľmi výživnou a hodnotnou potravinou. Na čerstvej bagete so sezónnou zeleninou chutí vynikajúco. Vyskúšajte!
Ingrediencie

  • 200 g cíceru
  • citrónová šťava
  • olivový olej
  • bazalka
  • cesnak
  • soľ
  • balkánsky syr
Zdroj: Thinstockphotos
Postup: Cícer uvarte domäkka, zlejte vodu, pridajte všetky ostatné  suroviny okrem syra a pomixujte. Na záver dochuťte a primiešajte balkánsky, prípadne iný syr.

Máte tip na skvelý domáci recept? Pošlite nám ho!

TV Program

05:50 Krimi
06:25 Noviny TV JOJ
07:10 Dr. Dolittle 3
05:20 Súdna sieň
06:00 Súdna sieň
07:25 Chytrák a dvaja spoločníci
05:25 Staroveké proroctvo
06:05 Keď je pečenie umenie III.
06:35 Keď je pečenie umenie III.
05:00 Rybičky Flip a Flap
05:05 Sníček
05:15 Tashiho svet
05:10 S láskou, Rosie
07:05 Vášeň mezi řádky
09:05 Perfektní prázdniny