Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Najčastejšia chyba, kvôli ktorej vám nesedia džínsy: TOTO radí stylistka
Zdielať na

Najčastejšia chyba, kvôli ktorej vám nesedia džínsy: TOTO radí stylistka

Zdroj: unsplash/sladjana-karvounis

Vybrať si tú správnu veľkosť džínsov je často poriadne ťažké. Ako sa pri výbere denimových nohavíc orientovať a na čo sa zamerať, to nám poradila odborníčka.

Renomovaná stylistka Irena Vokrojová pre portál prozeny.blesk.cz poradila, ako si vybrať tie správne džínsy. Vyskúšajte jej rady!

Klasická konfekcia sa na džínsy nevzťahuje 

Pri oblečení sa najčastejšie orientujeme na základe konfekčnej veľkosti – či už podľa označenia písmen S, M a podobne, alebo toho číselného, napríklad 36, 38, 40 a ďalšej veľkosti idúcej v rade. Na denimové nohavice sa však vzťahujú iné čísla. „Na džínsoch veľmi často nájdete označenie, na ktorom je napísané napríklad 27 lomeno nejaké iné číslo. To prvé je obvod pása, tam práve väčšinou veľkosť 36, 38 máva 27, 28 veľkosť, a lomka je dĺžka nohavíc,“ vysvetlila Irena Vokrojová a dodala, že dĺžky nohavíc sú 29, 32, 34 a 36. Prvé číslo značí skrátenú dĺžku, 32 funguje pre postavy okolo 170 cm, predĺžená dĺžka je potom 34. Naozaj vysokým dámam patrí posledná z číslic.   

unsplash/isabela-kronemberger

Najčastejšia chyba 

Čísla sa však menia aj v závislosti na rôznych strihoch, a tak dochádza k tomu, že ich máme aj viac naraz. Prepadáme preto istej rozpačitosti, a často teda volíme zlú veľkosť, čo potvrdila aj stylistka: „Ženy nenosia správnu veľkosť džínsov, je to vlastne celkom problém. Ženy majú často tendenciu tlačiť sa skôr do menších veľkostí a vlastne sa potom stane, že ten strih ani nevyznie. Preto ženám radím, siahajte radšej po väčších veľkostiach, nechajte tie veci po sebe viac kĺzať tak, aby strih pekne vynikol.“   

Stylistický trik 

Ak ste príliš vysoká a chcete si opticky predĺžiť nohavice, docielite to neuzavretou dĺžkou. Ako na to? „Keď vezmete nožnice a obyčajný šmirgľový papier, ktorým tie konce rozstrapkáte, tak si vlastne zanecháte neuzavretú dĺžku, ktorá vyzerá navyše veľmi trendy,“ odporúča Irena Vokrojová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie