Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Petra Toth róbou opäť zabodovala: Krajšie šaty ste na Plese v opere nevideli!
Zdielať na

Petra Toth róbou opäť zabodovala: Krajšie šaty ste na Plese v opere nevideli!

Zdroj: instagram/ petratothjewellery

Slovenská šperkárka Petra Toth bola už predošlé dva ročníky ozdobou prestížneho Plesu v opere. Tento rok sa predviedla v dych berúcich šatách, ktoré sú hotovým umeleckým dielom.

Petra je nielen úspešná šperkárka, ktorá svojou tvorbou prerazila aj v zahraničí, ale je to aj krásna žena. Tmavovláska aj tento rok zavítala na Ples v opere, kde bola jeho ozdobou. 

Vedeli ste, že Ples v opere začal svoju tradíciu v roku 2001?

​Jej plesová róba sa jednoducho nedala prehliadnuť. "Rovnako ako dva predchádzajúce roky bola moja hlavná inšpirácia v poslednej kolekcii šperkov. Tento rok sme uvideli do predaja kolekciu Kvety Telgártu. Každá jedna časť šiat má svoj skrytý zmysel a korene," povedala nám Petra. Vrch šiat je ušitý z tradičného ľudového čierneho brokátu a na mieru vyšívaný neskutočnou výšivkou inšpirovanou krojmi z obce Telgárt. "Čierny krojový brokát som zvolila úmyselne. Pretože práve on sa často používal na zásterkách krojov v Telgárte. Neskutočným zistením pre mňa bolo, že tento brokát sa vyrába v továrni v Čechách, ktorej história siaha až niekoľko storočí dozadu. Predstavujem si, ako ženy pred sto rokmi kupovali na jarmokoch brokát od nich a doma pri sviečkach ho vyšívali. Úžasnou vlastnosťou tohto brokátu je, že pri každom pohybe hádže striebristé lesky kvetovej štruktúry. Plisovanie na sukni nám špeciálne na mieru urobili Jankiv Sibilings. Plisovanie látok je neoddeliteľnou súčasťou väčšiny krojových sukní na Slovensku, ale my sme tentokrát zvolili súčasný materiál a to tyl. Práve preto, aby bol kontrast medzi ťažkým brokátom s výšivkou, a tým pádom sme odľahčili spodnú časť šiat. Nesmierne sa teším, že títo talentovaní súrodenci obnovili dávne remeslo plisovania a ďakujem im za to. Ošperkovaná som (nečakane) šperkami z kolekcie Kvety Telgártu," opísala svoje šaty Toth, ktoré vznikli jej spoluprácou s Jankiv Sibilings a Jany Pištejovej. 

Petra Toth ples v opere

archív P.T.

Šaty vznikali od augusta

Prečo jej voľba padla práve na Pištejovú, ktorá je pri tvorbe plesových šiat veľmi populárna? "S Jankou Pištejovou som spolupracovala pred približne 10-timi rokmi. Oslovila ma vtedy na spoluprácu a k jej viacerým módnym prehliadkam som zapožičiavala šperky. Odvtedy sme sa nevideli. Minulý rok som Janku stretla na Plese v opere a vtedy mi skrsla myšlienka osloviť ju na spoluprácu. Na týchto šatách sme pracovali my, Janka a Jankiv Sibilings od augusta."

Do posledného detailu mala prepracovaný aj mejkap a účes, ktorý len podčiarkol jej prirodzenú krásu. "Kedže sú šaty čiernej farby a ja mám tmavé vlasy, tak som ich potrebovala trochu dostať do úzadia, aby zo mňa nebola jedna čierna machuľa. Moje rozhodnutie padlo na dva zapletené vrkoče. Má to aj filozofický kontext, pretože všetky vydaté ženy v minulosti nosili pod čepcom dva vrkoče. Malo to vtedy silný symbolický význam. Vizáž som nechala v rukách našej vizážistky Martiny Krupčíkovej," dodala na záver. Ako sa vám páčila?

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Vizáž hotová, ďakujem za copíky @vysnivanecopiky a makeup @martinakrupcikova ❤️❤️❤️ #plesvopere #petratoth #kvetytelgártu

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Toth (@petratothjewellery),

Petra na plese v roku 2019

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Na našom facabook fanpage súťažíme o tieto krásne šaty z Plesu v opere. Tak šup šup tam ? #plesvopere

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Toth (@petratothjewellery),

Petra na plese v roku 2018

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Moje drahé fanúšičky, viaceré mi píšete, že ste rozčarované nad tým, že sa moja fotka z Plesu v opere neobjavila v žiadnych médiách a rebríčkoch najkrajších rób. Žiaľ neviem vám povedať prečo to tak je, ale výber fotiek je verím podmienený viacerými faktormi nie len krásou šiat. Šperky robím profesionálne už 14 rokov. Za tú dobu som zažila obrovské množstvo spoločenských akcií, ale tieto akcie neboli nikdy kompatibilné s mojou povahou. Ja mám radšej kľud na tvorbu, prírodu, rodinu a blízky okruh priateľov. Nikdy som nebola dostatočne spoločensky flexibilná natoľko aby som sa stala primárne známa a pravdupovediac som pre to neurobila takmer nič. Vždy mi skôr záležalo na tom aby za mňa hovorila moja práca. A za moju prácu som dostala pozvanie na Ples v opere, ktoré si veľmi vážim. Stretla som tam 3 dámy s mojimi náušnicami a to je pre mňa obrovská pocta. Som rada, že som sa ho mohla zúčastniť bol to pre mňa obohacujúci zážitok. Niektoré zážitky je dobre zažiť na vlastnú kožu, nikto vám ich nemôže dostatočne pretlmočiť. Ja som o nové skúsenosti bohatšia a verte mi, posunuli ma obrovskými krokmi vpred. Pre mnohých ľudí som však stále neznáma a je mi trochu ľúto, že som módnu návrhárku Andreu Pojezdálovú, ktorá dva mesiace ručne šila tieto krásne šaty, nereprezentovala lepšie. Verím, že keby ich mala na sebe ktorákoľvek z verejne známych osobností, tak by sa umiestnila na popredných priečkach rebríčkov. Teším sa však, že tieto šaty urobia radosť niektorej z vás to je pre mňa oveľa dôležitejšie ako fotografia v médiách a ďakujem vám za vašu podporu. #plesvopere

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Toth (@petratothjewellery),

Súvisiace články

Najčítanejšie