Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najčastejšie chyby pri výbere letnej obuvi: Týmto topánkam sa jednoznačne vyhnite!
Zdielať na

Najčastejšie chyby pri výbere letnej obuvi: Týmto topánkam sa jednoznačne vyhnite!

Zdroj: Profimedia

V teplom počasí by sme mali dbať nielen na vzdušné oblečenie, ale aj na správny výber topánok. Okrem pekného vzhľadu by sme mali o čosi viac myslieť aj na zdravie, pohodlie a hygienu chodidiel.

V obchodoch fičia letné výpredaje a možno aj vy poškuľujete po novom páre letných topánok. Vyvarujte sa pri ich kúpe týchto chýb!

Príliš úzka podrážka

Nielen, že takéto topánky nerobia pekný dojem, ale môžu spôsobiť aj deformáciu kĺbov a nepríjemné otlaky. Príliš úzke topánky tiež prispievajú k zarastaniu nechtov a pľuzgierom.

brightside.me

Topánky nesedia v oblasti priehlavku

Ak krivka chodidla a krivka podošvy nie sú zhodné, topánky vám nesedia a určite si ich nekupujte. Stalo by sa vám totiž, že noha by nebola na celom povrchu, ale držala by iba na na špičke a na päte. Takéto topánky by vám spôsobili bolesti, opuchy, nadmerné potenie a bolestivé otlaky. 

brightside.me

Podrážka je dlhšia ako noha

Aj je podrážka príliš dlhá, chôdza je nielen nepríjemná, ale aj nebezpečná, môže spôsobiť choroby tkaniva a kĺbov. Riskujete najmä pri vychádzaní po schodoch. Väčšinou sa to týka obľúbených žabiek a sandálov s pásikom medzi prstami.

brightside.me

Veľmi krátka podrážka

Pri sandáloch s krátkou podrážkou, musíte neustále bojovať s prstami, aby vám nevyliezali von. Svaly sú preto po celý čas napäté, pričom zaťaženie nohy je nerovnomerne rozložené. Hrozí vám riziko poškodenia päty a bolesti celých nôh.

brightside.me

Príliš voľné topánky

Keď sú topánky príliš voľné, jediné, čo zabraňuje pádu, sú vaše prsty. Kvôli tomu sa svaly na nohách preťažia, čo môže viesť k nepeknej chôdzi, ale aj k deformáciám prstov a kĺbov, hrozia tiež otlaky, bolestí kolien a chrbtice.

brightside.me

​Príliš veľké topánky

Pri veľkých topánkach sa stane, že vždy keď zdvihnete nohu, napínate svaly, aby ste zabránili pádu topánky. Takto ľahko narazíte a stratíte rovnováhu. Príliš veľké topánky sú rovnako škodlivé ako tie, ktoré sú príliš tesné.

brightside.me

Umelé materiály

V lete by ste mali dávať prednosť topánkam z prírodných materiálov, akými sú koža a textil. Nosenie topánok z umelých materiálov v horúcom počasí môže byť pre vaše zdravie nebezpečné, pretože pri vysokých teplotách tieto chemické zložky reagujú s pokožkou. Navyše,  takéto topánky sa zle vetrajú, čo môže viesť k rôznym infekciám, pľuzgierom a samozrejme k nepríjemnému poteniu a zapáchaniu nôh.

brightside.me

Lakovaná koža

Topánky z lakovanej kože majú zlé vetranie a absorpciu vlhkosti, preto ich v horúcom počasí noste iba výnimočne. Takáto obuv sa môže vplyvom vysokých teplôt aj poškodiť, pri teplote nad 25°C môže popraskať. 

brightside.me

Uzavreté topánky naboso

Tejto chybe sa v lete rozhodne vyhýbajte! Nohy sa vám budú nepríjemne potiť a hrozí vám aj zhrubnutie kože na pätách. Vždy noste aspoň krátke ponožky, alebo tenučké silónkové ťapky.​

brightside.me

Topánky s plochou podrážkou

Nosenie plochých topánok viac ako 1-2 hodiny denne môže vážne poškodiť vaše zdravie. Takáto obuv nedokáže dobre zmierniť náraz päty na zem a nohy zostávajú v stave neustáleho napätia, čo zvyšuje riziko vyvrtnutia a iných zranení. Vaša telesná hmotnosť nie je takto rovnomerne rozložená. Tieto škodlivé účinky môžete výrazne znížiť pomocou ortopedických vložiek, najlepšou voľbou však stále zostávajú topánky, ktoré držia svoj tvar a majú podpätok veľký 2 až 4 centimetre.

brightside.me

 

Súvisiace články

Najčítanejšie