Jasno
13°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Prvé dieťa, ktoré sa narodilo zo skúmavky: Čo sa s dievčatkom stalo?
Zdielať na

Prvé dieťa, ktoré sa narodilo zo skúmavky: Čo sa s dievčatkom stalo?

Zdroj: Profimedia.sk

Hoci dnes je už umelé oplodnenie celkom bežnou metódou, ako počas dieťa, ak to prirodzenou cestou nejde, pred viac ako štyridsiatimi rokmi to bola senzácia. Presne takto sa totiž narodila Louise Joy Brown.

Lesley a John Brownovci sa dlhých deväť rokov márne snažili, aby splodili vlastné dieťa. Lesley mala totiž nepriechodné vajcovody, ktoré jej znemožňovali otehotnieť...

Lekári sa preto rozhodli, že jej laparoskopicky odoberú vajíčka, jedno z nich v miske oplodnili a embryo následne vložili do maternice. Lesley bola medzi 282 ženami, ktoré v tom čase experimentálne umelé oplodnenie vyskúšali. Plod napokon úspešne vynosila a v roku 1978 cisárskym rezom prišla na svet Louise. Stala sa tak prvým dieťaťom, ktoré sa narodilo zo skúmavky. Zaujímavé je, že o 4 roky neskôr rovnakým spôsobom prišla na svet aj jej sestra Natalia. Odvtedy sa na celom svete narodilo viac ako šesť miliónov detí práve umelým oplodnením, ktoré je pre mnohé páry jediným spôsobom, ako mať vlastné deti. 

Žije nenápadný život

46-ročná Louise sa pred pár dňami objavila na premiére filmu s názvom Joy, ktorý zachytáva práve jej narodenie a čo mu predchádzalo. Okrem toho žije úplne normálny život na juhozápade Anglicka. Pracuje pre istú nákladnú spoločnosť, je vydatá a má dve deti, ktoré prišli na svet prirodzenou cestou. 

Takto vyzerá Louise Joy Brown dnes

ČTK

Jej narodenie bola obrovská senzácia

Profimedia.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie