Jogurt pre bábätko: Ako sa v nich vyznať a ktoré sú naj?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Profimedia.sk
Deti ich milujú a sú aj dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Ako však vybrať vhodný jogurt pre bábätko, aby mu neškodilo?
Obchody sú plné rôznych jogurtov od výmyslu sveta a vybrať si ten, ktorý je najlepší, býva zložité. Najmä, ak ich vyberáme pre naše ratolesti...
Zaujímavé recepty nájdete aj v relácii Bez servítky každý pracovný deň na JOJ od 17.50!
Jogurty sú zdrojom vápnika, vitamínu D a iných zdraviu prospešných mikroorganizmov. Kedy s nimi pri bábätkách začať? Niektorí detskí lekári odporúčajú zaviesť jogurty v druhom polroku života dieťaťa, iní radia počkať až do prvého roku. Vždy záleží od konkrétneho dieťaťa a ako vám váš lekár poradí. Ak už s jogurtami začínate, dôležité je, aby ste vybrali ten správny, ktorý nezažatí trávenie.
Podľa čoho vyberať?
V obchodoch máte na výber z naozaj širokej ponuky. Jednoznačne tie najzdravšie a najvhodnejšie sú tie, ktoré obsahujú čo najmenej zložiek, jogurtové kultúry a vysoký obsah tuku. Najlepšie je, začať s bielym a neochuteným jogurtom, aby si deti nezvykli na sladkú chuť, ktorú má väčšie tých ochutených. Pokojne im do bieleho jogurtu môžete pridať popučený banán alebo trochu výživy. Ak ide o väčšie dieťa, postupne môžete siahnuť aj po ochutených, no treba sa vyhýbať tým, ktoré obsahujú potenciálne alergény ako čokoládu alebo oriešky. Dôležité je, aby ste si prečítali zloženie a vybrali ten, ktorý obsahuje čo najmenej konzervačných látok, farbív a rôznych sladidiel. Čím má jogurt dlhšiu trvanlivosť, tým viac konzervačných látok aj obsahuje. Super je siahnuť po bio jogurtoch alebo si ho jednoducho pripraviť doma!
pixabay.com/Schäferle
Recept na domáci jogurt
Ingrediencie:
- 1 L kvalitného plnotučného mlieka
- 100 g bieleho jogurtu so živou kultúrou (min. 3% tuku)
Postup:
Mlieko zohrejeme v hrnci na 80 °C. Zložíme zo sporáka, zakryjeme a necháme vychladnúť na 40 °C. Jogurt dáme do misky a postupne do neho za stáleho miešania prilievame teplé mlieko. Tekutinu potom vylejeme do umytých pohárikov a poriadne zatvoríme. Vložíme do teplej rúry, termo tašky alebo dôkladne zabalíme dekou a necháme niekoľko hodín vyzrieť.
pixabay.com/tookapic