Jasno
19°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Vanda sa priznala, že deti nechce: Priateľ ma núti, rodina odsudzuje, som sebecká?
Zdielať na

Vanda sa priznala, že deti nechce: Priateľ ma núti, rodina odsudzuje, som sebecká?

Zdroj: Profimedia

Niektoré ženy sa netaja tým, že sa vedome rozhodli nestať sa matkami. Táto žena patrí medzi ne, no pravidelne sa stretáva s nepochopením a odsudzovaním.

Nechcieť deti sa často v spoločnosti považuje za niečo neprípustné a skôr odsúdeniahodné. Vanda, ktorá sa rozhodla zveriť sa so svojim príbehom, čelí niečomu podobnému. Je pod tlakom priateľa a rodiny. Už mala tridsať, je šťastne zadaná päť rokov, a tak sa očakáva, že by sa konečne mohla rozrásť rodina. Lenže ona si stojí za svojím, deti jednoducho nechce. Najmä priateľova rodina ju obviňuje zo sebectva, vlastná sestra sa na ňu pozerá cez prsty...

Kočíky a tehotenské brucha míňam s ľahostajnosťou 

Vlastne som nikdy nebola typickým dievčatkom, ktoré sa hrá s bábikami. Chápem, že v dnešnej dobe je asi zbytočné nejako striktne riešiť rod, ale chcem tým len povedať, že mojím snom nebolo vydať sa a mať deti. Donedávna som ani necítila žiadnu potrebu nakukovať kamarátkam na kočíkov alebo si závistlivo prezerať ich rastúce bruchá. Necítim žiadny odpor, aby ste si nemysleli, že som divná, ale skrátka, mne toto naozaj nič nehovorí. Vyštudovala som ekonómiu začala som učiť na strednej škole ekonomické predmety a telocvik. Zo všetkého najviac ma baví šport, lezenie, posilňovňa, turistika a beh. Zúčastňujem sa rôznych pretekov, rada cestujem, vlastné deti mi vôbec nechýbajú a viem, že by ma v mojom aktívnom živote obmedzovali. 

Priateľa Pepu som spoznala na jednom rockovom koncerte. Po pár nezávislých a jednom veľmi spackanom vzťahu som bola rada za muža, akým on je. Športovec, rocker, manuálne pracujúci, ale žiadny alkoholik ani flákač, ktorý vysedáva v krčme, naopak, vie pracovať a na čo siahne, to len prekvitá. A rozkvitala som aj ja. Zo začiatku sme sa dohodli, že si budeme dávať pozor, pretože ani jeden deti nechceme. Ale po čase, keď sme sa presťahovali a opravili starú chalupu po Pepovej babičke, sa ma niekoľkokrát pýtal, či by som nechcela deti. Ale ja som vedela, odkiaľ vietor fúka. Možno to nie je až tak jeho prianie, ako prianie jeho matky Marty.   

Profimedia

Za všetkým stojí jeho matka 

Moja budúca svokra Marta, zatiaľ sme sa totiž s Pepou nevzali, pretože to rovnako ako veľa párov v dnešnej dobe nepovažujeme za dôležité, je miestna praktická lekárka a vdova. Žije osamelo, jej dcéra vyštudovala aj medicínu a nakoniec skončila na špičkovej klinike v Nemecku. Pepova sestra Simona deti rozhodne neplánuje kvôli svojej kariére, navyše sa povráva, že má rada ženy. To asi Marta ťažko nesie, a preto Pepu núti a prehovára k tomu, aby sme založili rodinu a ona sa už konečne dočkala vytúžených vnúčat.   

Mojej mame je to vcelku jedno a otcovi rovnako. Rešpektujú ma a môj život, napokon moji dvaja súrodenci sa už o dostatočný počet vnúčat v rodine postarali. Moja staršia sestra má totiž tri deti. Keď som sa raz sestre zverila s tým, že nechcem deti a nič mi to nehovorí, nechápavo krútila hlavou, pri každej ďalšej debate sa na mňa pozerala cez prsty a viem, že ma za to tak trochu odsudzuje. Najviac ale tlačí Pepova matka.   

Profimedia

Nedával si naschvál pozor 

Keď mi Pepa opakovane navrhoval, aby sme mali deti a raz si dokonca ani pri milovaní nedával pozor, strašne som sa naštvala. Hneď som mu vyčítala, že robí niečo proti mojej vôli, ale odpovedal mi laxne, že keby som otehotnela, nič také hrozné by sa predsa nestalo a boli by sme šťastní. Moje city ho vôbec nezaujímali a až keď som mu naštvane odoprela sex bez kondómu, mu ešte len sklapla čeľusť a skrotol ako baránok.   

Raz večer pri víne sme sa o tom v pokoji porozprávali. Zverila som sa Pepovi s tým, že žijeme dosť aktívny život, radi chodíme na festivaly a cestujeme. Po skalách a na výstupy ho to nebaví, tak chodím sama alebo s priateľmi, a zatiaľ sa nechcem svojej slobody vzdať. Vysvetlila som mu, že si myslím, že planéta je preľudnená, čomu sa úprimne vysmial, pretože tento argument už počul od rôznych ľudí mnohokrát. Musela som teda pridať svoj pocit strachu z pôrodu aj fakt, že asi nemám žiadne materské pudy. Pepa ma vypočul, ale hneď po našej debate sa šiel opiť, hoci skoro vôbec nepije.   

Už to vyzeralo na rozchod 

Vtedy som si hovorila, že neviem, ako dlho to ešte vydržím. Prečo sa musím pred svojimi najbližšími obhajovať? Vari nikto nechápe, že to je moje telo a moje rozhodnutie? Ktovie, napríklad časom zmením názor, ale rozhodne nie pod nátlakom. Náš sexuálny život s Pepou kvôli tomu uvädol, a to sme si to vždy vedeli tak krásne užiť! Začala som sa vyhýbať aj stretnutiu s jeho matkou, tá ma totiž pri každom náhodnom stretnutí schádzala mrazivým pohľadom.   

Možno sa nakoniec s Pepou rozídeme. Najskôr mu potom jeho matka nájde nejakú ženušku, ktorá nebude čo sa týka plodenia dediča takto zdržanlivá!   

Ale neuveríte, čo sa nedávno stalo. Jedného dňa Pepa prišiel z práce, ospravedlnil sa mi za svoje správanie a povedal mi, že ma chápe. Požiadal ma, či by som mu nemohla skúsiť znova dôverovať, že si bude dávať pozor a ešte s dieťaťom nejaký čas počkáme, sme predsa mladí a máme dosť času. A potom urobil niečo, čo som vôbec nečakala. Kľakol si v montérkach na zem a vytiahol z vrecka malú krabičku... 

dvojica, láska

unsplash.com (ilustračná fotografia)

 

Súvisiace články

Najčítanejšie