Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Ako zmierniť úzkosť detí pri nástupe do školy? Stavte na 3 rady odborníčky
Zdielať na

Ako zmierniť úzkosť detí pri nástupe do školy? Stavte na 3 rady odborníčky

Zdroj: Profimedia

Neuropsychologička pripravila pre rodičov tri najlepšie rady, ktoré deťom uľahčia začiatok nového školského roka. Vyskúšajte ich aj vy!

Jennifer Katzenstein – riaditeľka psychológie, neuropsychológie a sociálnej práce v Johns Hopkins All Children’s Hospital v St. Petersburg na Floride zostavila jednoduchý plán, ktorý môže pomôcť deťom vrátiť sa k školským povinnostiam po prázdninách čo najlepšie, informuje nypost.com.

Deti bude v tomto školskom roku čakať v jedálňach zdravšia strava!

V minuloročnom prieskume uviedlo 87 percent rodičov detí mladších ako 18 rokov, že obdobie návratu do školy im spôsobuje stres alebo úzkosť, pričom viac ako polovica ho označila za najstresujúcejšie obdobie v roku.

"Je veľmi dôležité pripraviť naše deti na návrat do školy a tiež zvládnuť akýkoľvek ďalší stres a úzkosť, ktoré môžu prísť s návratom do rutiny," povedala odborníčka, pričom pridala aj rady, ktoré by mohli deťom aj rodičom v tomto období pomôcť.

3 tipy na ľahší návrat ku školským povinnostiam

1. Predíďte prekvapeniam

Katzenstein navrhuje, aby ste sa vopred obrátili na triedneho učiteľa a aby ste menšie deti do školy, prípadne aj do triedy, odprevadili. Ak pred začiatkom školského roka alebo v prvé dni spozorujete, že je vaše dieťa podráždenejšie, nervózne, alebo že sa priveľmi trápi a má problémy so spánkom, určite kontaktujte svojho pediatra alebo školského psychológa či poradcu, aby ste predišli vážnejším a dlhodobejším problémom.

2. Zostavte si plán spánku

Spánok je nevyhnutný pre zdravie a vývoj detí. Americká akadémia spánkovej medicíny odporúča deťom vo veku 3 až 5 rokov spať 10 až 13 hodín, deti od 6 do 12 rokov by mali spať 9 až 12 hodín a dospievajúci potrebujú 8-10 hodinový spánok.

Upravovať spánkový režim je ideálne už dva týždne pred začiatkom školy s tým, že budík budete postupne posúvať skôr o 15 minút.

3. Monitorujte používanie elektroniky

Väčšina rodičov počas leta, vrátane mňa, necháva deti o niečo viac na elektronike ako počas školského roka,“ hovorí Katzenstein a dodáva, že teraz je ten čas vrátiť to na maximálne dve hodiny denne.

Pre deti vo veku od 5 do 17 rokov pediatri neodporúčajú tráviť viac ako dve hodiny času denne na obrazovke, bez domácich úloh. U predškolákov nedávna štúdia dokonca našla súvis s používaním tabletu a problémami s reguláciou emócií.

@hopkinsallchildrens Does your child experience anxiety before going back to school? Follow these tips! #backtoschool #backtoschooltips #stpetersburg #stpete #pediatric #childrenshospital #allchildrens ♬ original sound - Johns Hopkins All Children’s

Súvisiace články

Najčítanejšie