Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Detská lekárka varuje pred nebezpečnými vianočnými darčekmi: Týchto 5 vecí deťom nekupujte!
Zdielať na

Detská lekárka varuje pred nebezpečnými vianočnými darčekmi: Týchto 5 vecí deťom nekupujte!

Zdroj: Profimedia

Aj vy ešte dokupujete darčeky pre svojich drobcov na poslednú chvíľu? Možno vám pri rozhodovaní pomôže zoznam hračiek, ktoré dokážu spôsobiť viac sĺz ako radosti, preto sa im radšej vyhnite!

Lekárka pediatrickej pohotovostnej medicíny, Meghan Martin, sa pred Vianocami podelila o to, čo považuje za 5 najnebezpečnejších darčekov, ktoré môžu rodičia zadovážiť pre svoje deti, píše denník Metro.

Okrem toho, že Meghan pracuje na pohotovosti, je tiež matkou štyroch detí a na sociálnych sieťach sú jej rady a tipy veľmi populárne. Doslova senzáciou sa stalo najmä jej video, v ktorom hovorí o nebezpečenstvách, ktoré spôsobujú niektoré vianočné darčeky pre deti. Video doteraz videlo viac ako 1,3 milión užívateľov a mnohí jej dali za pravdu.   

Meghan vysvetlila, ako trampolíny, vodné korálky, elektrické skútre, hoverboardy a hračky s gombíkovými batériami môžu ohroziť zdravie detí a dostať ich dokonca do nemocnice. V niektorých prípadoch vraj môžu spôsobiť aj smrť.

@beachgem10 Top 5 gifts that can cause injuries in kiddos and land them in the ER fornthe holidays #Top5 #Christmas #Shopping #Dangerous #Emergency ♬ original sound - Beachgem10

   

„Vodné korálky sa predávajú ako senzorické hračky, ale malé deti ich môžu zjesť,“ vysvetlila Meghan s tým, že korálky môžu spôsobiť črevné obštrukcie. Navyše vraj môžu ohroziť aj domácich miláčikov. Nebezpečenstvom pre deti sú aj elektrické kolobežky. Práve tie sú obľúbeným darčekom pre staršie deti. Jazda na kolobežke ale so sebou nesie riziká zlomenín. „Deti na tom jazdia príliš rýchlo,“ uviedla s tým, že stačí, aby deti nabehli len na malú prekážku na ceste, a môžu skončiť v starostlivosti lekárov.   

Podobné riziká so sebou nesú aj skútre a hoverboardy. „Tesne po Vianociach vidíme toľko zranení na hoverboardoch. Zlomia si ruky, predlaktia, lakte,“ vymenováva problémy doktorka.

Avšak najväčším rizikom sú podľa nej trampolíny. „Nenávidím trampolíny. Udržujú pohotovosť tímu na ortopédii v non stop prevádzke. Nezáleží na tom, či máte sieť, nezáleží na tom, či je zakopaná do zeme. Väčšina zranení sa skutočne stane na trampolíne,“ vysvetlila s tým, že rodičia by sa mali mať na pozore aj pred gombíkovými batériami. 

unsplash/benmoses-m

Súvisiace články

Najčítanejšie