Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Koľko spánku naozaj potrebuje vaše dieťa? 8 vecí, o ktorých rodičia často netušia
Zdielať na

Koľko spánku naozaj potrebuje vaše dieťa? 8 vecí, o ktorých rodičia často netušia

Zdroj: unsplash/frankie

Tiež sa neviete zorientovať v tom, koľko by malo vlastne dieťa spať a dokedy je napríklad vhodný poobedný spánok? Každé dieťa je iné, pre každé jedno je však kvalitný spánok dôležitý!

Prečo potrebujú deti viac spánku ako dospelí a čo všetko dokáže spánok ovplyvniť? Odpovede odborníkov vám objasnia aj ďalšie veci, o ktorých ste možno netušili.

Prečo potrebuje dieťa spánok?

Nie je to určite preto, aby neboli deti mrzuté (aj keď to tiež hrá svoju úlohu). Je to hlavne preto, aby boli zdravé a správne rástli. Dostatok spánku potrebujú ich svaly, vrátane srdca. Spánok tiež riadi signály, ktoré dieťaťu hovoria, že má hlad a podobne.  

 Spánok posilňuje mozog  

Aj keď je vaše dieťa v ríši snov, jeho mozog ukladá spomienky z každého dňa, ktorý prežije. Ukladanie spomienok je kľúčová súčasť učenia. Vaše dieťa potrebuje spánok aj preto, aby mohlo dávať pozor v škole, lepšie sa sústredilo a robilo menej chýb.  

Koľko spánku potrebuje?  

Deti potrebujú viac spánku ako dospelí. Batoľa by spať približne 11 až 14 hodín počas jedného dňa. Troj až päťročné deti potrebujú o niečo menej, asi 11 až 13 hodín spánku. Deti medzi 6 - 13 rokom by mali spať 9 - 11 hodín. Dospievajúci 8 - 10 hodín. 

unsplash/leah-hetteberg

Musí dieťa spať po obede?  

Koľko toho dieťa naspí počas dňa, ovplyvňuje to, koľko bude spať v noci, aj keď nie vždy to platí. Vaše dieťa môže spať kvalitne a dlho počas noci a nebude potrebovať toľko cez deň, alebo môže spať menej a potom bude mať prirodzene potrebu pospať si aj počas dňa. Väčšina detí potrebuje popoludňajší spánok zhruba do piatich rokov. Ak dieťa vyžaduje popoludňajšiu siestu, je to znamenie, že v noci nespalo dosť.  

Ako dostať dieťa do postele? 

Mnoho rodičov vie, že je to niekedy poriadny boj. Dobrou správou však je, že sa aj zlé obdobie a ťažké uspávanie časom napraví. Dôležité je držať sa nastavených pravidiel a rutiny, a to aj cez víkend. Večerný rituál väčšinou začína kúpeľom, toaletou a čítaním rozprávky. Menšie deti zvyknú vypiť večerné mliečko, vždy by ste nakoniec mali skončiť v postieľke. Plánujte si príjemné činnosti pred spaním, napríklad zhasnite veľké svetlo a rozsvieťte tlmené, uistite sa, že je v detskej izbičke tma, ticho a že nesvieti žiadna obrazovka a pod. 

 Je reálne, aby dospievajúci zaspal včas? 

S tínedžermi je to rovnako ťažké, ako s malými deťmi. Každopádne je dobré aj v izbe dospievajúcich stlmiť svetlo, udržiavať pokoj, vyvetrať, vypnúť televíziu, mobilný telefón a počítač. Ak protestujú príliš, ustúpte. Na druhý deň pôjdu rozhodne skôr, pretože si to ich telo vypýta! 

unsplash/benmoses

Spí moje dieťa dostatočne? 

Ak by dieťaťu dlhodobo chýbal spánok, zistíte to veľmi jednoducho. Bude unavené, nesústredené, nervózne, školákom sa môže zhoršiť prospech a podobne. Spánok je dobrý a kvalitný väčšinou vtedy, ak dieťa zaspí 15-30 minút potom, čo si ľahne do postele.

Môže mať dieťa poruchu spánku?  

Väčšina problémov so spánkom nemá zdravotnú príčinu, je to jednoducho súčasť vývoja a dospievania. Samozrejme, za zlým spánkom môžu byť niekedy aj zdravotné ťažkosti. Všímajte si, či vaše dieťa nechrápe, nemá dlhé pauzy medzi nádychmi, ťažkosti s dýchaním a pod. Mohlo by ísť o spánkovou apnoe, ktorú musíte riešiť. Námesačnosť, nočné mory či nočné pomočovanie, môžu byť tiež príznakom spánkových porúch. V takýchto prípadoch nečakajte a obráťte sa na detského lekára. 

 
 

Súvisiace články

Najčítanejšie