Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ako mať doma šťastné a spokojné dieťa? Tu je 6 rád, ktoré perfektne fungujú!
Zdielať na

Ako mať doma šťastné a spokojné dieťa? Tu je 6 rád, ktoré perfektne fungujú!

Zdroj: unspash.com/ Ben Wicks

Vedeli ste, že sú to práve holandské deti, ktoré sú zo všetkých najšťastnejšie? Prečo je tomu tak vysvetlila miestna uznávaná psychologička Veronique van der Kleij.

Čo robia vo výchove inak, že ich deti sú dlhodobo tie najšťastnejšie? Odpoveď na túto otázku zaujímala aj holandskú psychologičku Veronique van der Kleij, ktorá sa pozrela na to, prečo sú ich deti také spokojné. Podarilo sa jej zostaviť 6 zásad, ktorými sa ich ich rodičia riadia a ktoré výrazne prispievajú k šťastiu detí. 

Ako vybrať vhodné krúžky pre deti? Poradí vám odborníčka!

​1. Deti nikdy nevozia do školy, ak môžu ísť na bicykli

Deti sa v Holandsku vozia na bicykli, odkedy vedia samé sedieť. Rodičia ich vozia na bicykli aj v zlom počasí a je to práve jazda v búrke, ktorá ich vraj naučí tomu, že aj keď sa im v živote objavia nejaké prekážky, dokážu ich zdolať. Keď majú 9-10 rokov, rodičia ich nechajú samé jazdiť na bicykli do školy, čo ich učí nezávislosti. To im v neskoršom živote pomáha aby boli nezávislí a sebavedomí. 

2. Prehnane ich rodičia nestrážia

Deti sú odmalička povzbudzované, aby sa na ihrisku hrali samé a skúmali svoje okolie bez rodičovského zásahu. A tak na ihrisku lezú, naháňajú sa, štverajú sa a aj padajú. Učí ich to tomu, aby verili v seba a tiež, že vždy keď sa im niečo nepodarí a spadnú, majú sa oprášiť a skúsiť to znovu. 

3. Nepracujú týždenne viac ako 40 hodín

Vedeli ste, že takmer polovica pracujúcich v Holandsku má robotu na čiastočný úväzok? Otcovia si dokonca berú 1 deň v týždni voľno, aby ich mohli stráviť s deťmi a venovať sa práve aktivitám s nimi. 

unspash.com/ krakenimages

4. Jedia čo najčastejšie spoločne

Holandskí rodičia dbajú na to, aby aspoň jedno jedlo počas dňa jedli všetci spoločne. Prečo? Práve to je čas, kedy sa vedia porozprávať a povedať si, čo všetko zažili. U detí to navodzuje pocit, že sa o nich rodičia naozaj zaujímajú a chcú vedieť, ak sa cítia. 

5. Dodržiavajú denný režim

Odkedy sa dieťa narodí, má jasne stanovovaný denný režim, ktorý rodičia dodržiavajú. U malých detí je v ňom dostatok času na oddych, základné hygienické návyky a zmysel pre poriadok. Staršie deti majú vopred daný denný plán, ktorým sa riadia. Vyhnú sa tak chaosu, nedorozumeniam a konfliktom. 

6. Rodičia si za každú cenu svoje názory nepresadzujú

Holanďania sa aj svojich detí pýtajú na ich názory, ak sa rozhodujú o nejakej dôležitej veci. Deti sa takto učia viesť rozhovor, kriticky myslieť a pochopiť aj druhú stranu a jej odlišnú predstavu. Deťom to dáva pocit, že sú dôležité a ich názor je vypočutý. Rovnako sa nestránia s deťmi rozoberať aj rôzne tabuizované témy, ktoré sú pre dospelých nepríjemné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie