Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Chcete mať šťastné a sebavedomé deti? Týchto 7 viet im nikdy nehovorte
Zdielať na

Chcete mať šťastné a sebavedomé deti? Týchto 7 viet im nikdy nehovorte

Zdroj: unsplash/xavier-mouton-photographie

Vy na to pravdepodobne zabudnete za pár minút, ale vaše dieťa môže práve jediná nevhodná veta poznačiť na celý život. Na tieto slová si dávajte pozor!

"Prosím ťa, pozri sa na seba, ako vyzeráš! Veď si úplné nemehlo." Keď takto rodič okríkne svoju malé dieťa, môže to mať dôsledky pokojne aj na celý život. Ak chcete mať šťastné deti, týmto a podobným vetám sa pri výchove vyhýbajte!

1. Radšej to nechytaj, lebo to zničíš 

Máte pocit, že vaše dieťa je nešikovné? Potom mu to rozhodne nehovorte pri každej príležitosti. Na jednej strane mu tým sebavedomie znížite na úplné dno a na stranu druhú v ňom môžete vypestovať pocit, že je lepšie, keď nebude robiť nič. Namiesto tejto uštipačnej a veľmi bolestivej poznámky sa preto obrňte trpezlivosťou a svoje dieťa jednoducho všetky tie veci, ktoré nevie, naučte. Ani vy ste iste nevedeli všetko hneď na prvýkrát a tiež ste sa to museli naučiť. 

unsplash/gabe-pierce

​2. Ty máš ale veľký zadok 

Nikto z nás nechce mať obézne dieťa, ale uvedomte si, že za jeho jedálniček ste zodpovední vy. Ak teda svoje dieťa neustále uplácate sladkosťami, nečudujte sa, že jedného dňa na ňom budú nohavice praskať. A potom nie je na mieste hovoriť mu "si tučný! Namiesto toho ho motivujte ku športu a zdravšej životospráve. Ak totiž budete svoje dieťa odmalička zhadzovať kvôli jeho vzhľadu, nikdy v živote potom nebude sebavedomé a bude trpieť komplexami menejcennosti. 

3. Prečo nie si ako Pavol? 

Tiež vás štvali tie „dokonalé“ deti, ktoré vám rodičia dávali za príklad? Doma mohli hnevať ako čerti, ale akonáhle u vás na návšteve slušne pozdravili a neobliali sa džúsom, boli pre vašich rodičov dokonalosť sama. Spomeňte si na to zakaždým, keď budete chcieť svoje ratolesti porovnávať s ostatnými. Dosiahnete tým akurát to, že sa dieťa nikdy nebude cítiť dosť dobré. Rovnako ako so stravou, aj správanie vášho dieťaťa je predovšetkým vaša vizitka. Ak neposlúcha, skúste zmeniť svoje výchovné metódy. 

4. Ty ma tak hneváš! 

Cítite v tom akýsi náznak vydierania? Máte pravdu, a preto nič podobné svojim deťom nehovorte. Dieťa jednak nehnevá kvôli tomu, že by vás nemalo rado a po druhé si kvôli takýmto rečiam odnesie do dospelosti pocit, že sa musí správať tak, ako chce ten druhý, aby ten ho mal rád. Z takýchto detí sa potom stávajú ustrašené uzlíčky závislé na svojich partneroch. 

Profimedia

5. Pretože som to povedala! 

Nechce sa vám dieťaťu vysvetľovať, prečo si má upratať, pomôcť s domácimi prácami alebo ísť spať, a tak použijete onú známu vetu: "Pretože som to povedala." Iste, je to jednoduché, ale vypestujete tým v dieťati pocit, že je jedno, prečo má veci robiť, stačí, keď mu to niekto prikázal. Z takýchto detí potom vyrastajú poddajní jedinci počúvajúci na slovo tých silnejších, nemajú vlastný názor a nezaujímajú sa o dôsledky svojich činov. Dajte si preto námahu a vždy vysvetlite svojmu potomkovi, prečo je dôležité, aby to bolo tak, ako to chcete vy.  

6. Za naše problémy môžeš ty! 

Toto je snáď to najhoršie, čo môžete dieťaťu povedať. Je možné, že sa s partnerom hádate kvôli výchove, drahým školským potrebám alebo kvôli ich neposlušnosti, ale ak si nerozumiete v tomto smere, zrejme nie ste schopní sa dohovoriť ani na iných veciach. Vybiť si zlosť z nefungujúceho vzťahu na dieťati je prinajmenšom zbabelé a sebecké, navyše tak v dieťati vypestujete pocit, že je zlé a nepotrebné. Toto môže neskôr viesť k jeho psychickým poruchám, neschopnosti nadväzovať vzťahy a v najhoršom prípade aj k útekom z domova alebo samovraždám. 

7. Prečo to nebola jednotka? 

Musím sa priznať, že celé detstvo som trpela výrokom svojho otca "si moja dcéra, musíš byť najlepšia". A tak som plakala pri každej dvojke v žiackej knižke, pretože som mala pocit, akoby som sklamala celé generácie svojej rodiny. Ruku na srdce, nerobíte to tiež? Nenastavujete pre svoje ratolesti náhodou latku príliš vysoko a nezabúdate chváliť aj malé úspechy? Ak vaše dieťa zo školy prinesie inú známku ako jednotku, nie je vaša prvá reakcia "a prečo to nebola jednotka"? Byť najlepší je fajn, ale presne touto otázkou v dieťati pestujete pocit, že pokiaľ nie je najlepšie, je k ničomu. A tento pocit môže pretrvávať po celý život a urobí vaše dieťa nešťastným človekom. 

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie