Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
TIETO vety by ste mali deťom hovoriť každý deň: Zlepšia ich vývoj a porozumenie
Zdielať na

TIETO vety by ste mali deťom hovoriť každý deň: Zlepšia ich vývoj a porozumenie

Zdroj: unsplash/omar-lopez

Denne deťom povieme veľa vecí, ale niekedy zabudneme na tie najpodstatnejšie. Nezabúdajte na týchto pár viet, ktoré pozitívne vplývajú na ich vývoj.

Žijeme v rýchlom tempe a často priamo „za pochodu“ vychovávame aj naše deti. Skúste sa viac zamýšľať nad tým čo a ako im hovoríte. Ak chcete, aby boli šťastné a aby dobre prospievali, nezabudnite ich podporovať týmito vetami.

Mám ťa rada, nech sa správaš akokoľvek 

Možno to znie ako klišé, ale deti musia cítiť rodičovskú lásku každý deň. Už dávno predtým, než vysloví prvé slovíčka, nám rozumie, predovšetkým vďaka tónu hlasu, očnému kontaktu alebo telesnej blízkosti. Takýto základ im dodáva potom väčšiu dôveru a motiváciu objavovať svet. 
 
Samozrejme, nie vždy to je jednoduché. Napríklad, keď vystrája a nechce zaspať ani po dvojhodinovom uspávaní a vy vybuchnete. Deti až do desiatich rokov nedokážu určiť rozdiel medzi tým, že „mamička nemá rada moje správanie" a "mamička nemá rada mňa.“ Preto ho aj v náročnej situácii upokojte a povedzte mu, že ho ľúbite, aj keď sa teraz nespráva pekne.  

unsplash/xavier-mouton

Verím, že to zvládneš 

Nielen deti milujú pocit, že niečo dosiahli. Prináša im to nielen ďalšiu motiváciu, sebadôveru, ale aj šťastný pocit, že sa im niečo podarilo. Podporujte preto svoje deti v ich odvahe niečo robiť samé. A nereagujte sklamane, že im to nakoniec úplne nevyšlo. 

"Úlohou rodičov je nasadiť také ciele, aby ich dieťa mohlo dosiahnuť," píše americký expert na výchovu Jim Taylor vo svojej knihe „Your Children Are Listening.“ Každý deň môžete nájsť mnoho takých úloh, napríklad obliekanie, pripravenie príborov na večeru, pomoc pri nakupovaní, umývanie zeleniny a podobne. 

unsplash/gohar-avdalyan

Chyby sú povolené 

Tak ako dospelí, aj deti sa učia na svojich chybách. Nikto neočakáva, že deti budú vedieť všetko hneď. Iba ten, kto robí chyby, učí sa aj riešiť problémy a môže sa zlepšovať. 
 
"To, čo deti potrebujú," píše Taylor vo svojej knihe, "nie je schopnosť perfektne jazdiť na bicykli alebo maľovať krásne obrázky, ale vôľu vyskúšať niečo nové, bez strachu z neúspechu." 

Uisťujte svoje deti, že sa nič nestane, ak pochybia a povzbudzujte ich vo veciach, ktoré chcú samé vyskúšať.  

unsplash/dekler-ph

Ukáž mi, čo si urobil 

Jim Taylor tvrdí, že iba pochvalou dieťa v podstate iba odbijeme. Namiesto toho, aby ste povedali na jeho čmáranicu „To je krásne, to sa ti podarilo,“ skúste ho vyzvať, aby vám ukázalo a povedalo, čo na tom obrázku je. Tým mu dáte najavo svoju pozornosť, záujem, a dostane za svoje snaženie aj spätnú väzbu. 

unsplash.com

Som tu vždy pre teba 

Pri tom, ako ich učíme veriť si a robiť čoraz viac vecí samostatne, je potrebné, aby vedeli, že v nás majú vždy istotu, svoj pevný breh. Denne im opakujte, že ich ľúbite a že čokoľvek sa stane, vždy môžu prísť za vami. Nájdite si čas na deti každý deň, sadnite si spolu večer a porozprávajte sa, čo zažili počas dňa. Toto všetko upevní vaše puto a dôveru a ľahšie prekonáte napríklad aj náročné obdobie puberty.   

unsplash/jonathan-borba


 

Súvisiace články

Najčítanejšie