Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prečo sú otcovia šťastnejší ako matky? TOTO zistenie vás možno prekvapí!
Zdielať na

Prečo sú otcovia šťastnejší ako matky? TOTO zistenie vás možno prekvapí!

Zdroj: unsplash.com/caroline-hernandez

Výsledky tohto zaujímavého prieskumu možno niektorých ľudí naozaj prekvapia, no mnohé mamy by vedeli aj bez odborníkov presne popísať, prečo to tak je, však?

Skupina vedcov uskutočnila výskum s cieľom zistiť, ako si rodičia rozdeľujú prácu pri starostlivosti o svoje deti, a pozorovali, ako sa pri tom rodičia cítia.

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Family Issues jednoznačne potvrdila, že pri výchove detí sú otcovia v porovnaní s matkami obvykle šťastnejší a menej vystresovaní.

Odborníci sa pritom nezameriavali len na čas, ktorý matky a otcovia strávili so svojimi deťmi, ale aj na porovnanie typu aktivít s deťmi, kedy a kde sa uskutočnili a koľko starostlivosti to vyžadovalo, píše brightside.me.

unsplash.com/picsea

​Štúdia síce potvrdila, že otcovia sa dnes viac zapájajú do života svojich detí, ale tiež ukázala, že úlohy rodičov sú stále z veľkej časti rodovo podmienené.

„Rodinný výlet na ihrisko ovplyvní niekoho inak, ako napríklad výmena plienok uprostred noci. V našej štúdii sme sa pokúsili tieto variácie zachytiť a zistiť, či súvisia s rozdielmi, ktoré vidíme medzi náladami matiek a otcov," uviedla jedna z odborníčok Cadhla McDonnell.

Kým v prípade otcov išlo skôr o rekreačné a zábavné aktivity, ktoré sa uskutočňovali najmä cez víkendy, v prípade matiek spočívali skôr v staraní sa o potreby dieťaťa.

unsplash.com/juliane-liebermann

​Matky nie sú nešťastné, ale unavené

Výsledky výskumu naznačujú, že mamičky sa zvyčajne viac venujú činnostiam, ktoré spôsobujú viac stresu a menej šťastia.

Vedci vysvetlili, že aj keď sa starostlivosť o druhých tradične pripisuje viac ženám, ako mužom, v skutočnosti to tak nemusí byť.

„Matky aj otcovia považovali starostlivosť o deti za veľmi zmysluplnú činnosť a medzi pohlaviami nie je nijaký rozdiel. Naše zistenia ukazujú, že niektoré aspekty rodičovstva sú príjemnejšie ako iné a že spôsob, akým je v súčasnosti starostlivosť o deti rozložená medzi matky a otcov, prináša otcom viac emocionálnych výhod ako matkám,“ vysvetlila odborníčka.

Napíšte nám ako to funguje u vás doma. Tiež máte pocit, že neviete čo skôr a tatinko si po práci užíva akurát šantenie s deťmi?

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie