Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Psychológovia varujú: Týchto 5 fráz NIKDY nepoužívajte pri rozhovore s dieťaťom
Zdielať na

Psychológovia varujú: Týchto 5 fráz NIKDY nepoužívajte pri rozhovore s dieťaťom

Zdroj: Profimedia

Aj tí najlepší a najtrpezlivejší rodičia urobia občas chybu pri výchove. Ak chcete mať šťastné deti so zdravým sebavedomím, snažte sa im tieto vety nehovoriť!

Z pohľadu dieťaťa ste práve vy, rodičia, to najcennejšie, čo v živote majú. Ste ich ochrancovia, opatrovatelia, spoločníci. Za vami prídu, ak ich niečo trápi, pre vás nakreslia ten najkrajší obrázok a k vám sa pritúlia, keď ich premôže únava.

To, ako sa k nim správate, denne formuje ich osobnosť. Myslite na to aj vtedy, keď vás nahnevajú alebo keď vám trebárs bude dochádzať trpezlivosť. A najmä, snažte sa, aby od vás tieto vety nikdy nepočuli, mohlo by ich to negatívne ovplyvniť na celý život.

Profimedia

1. Si úplne neschopný!

Toto je určite jedna z najhorších fráz, ktorú môžete dieťaťu povedať. Namiesto podpory a pomoci nájsť si svoju vlastnú hodnotu, ich necháte uveriť, že nie sú v ničom dobrí. Vyskúšajte nabudúce použiť napríklad tieto vety: „Nevadí, ja viem, že to vieš aj lepšie!“ , Nikto nie je dokonalý!“ , Nabudúce sa ti to podarí ešte lepšie,“ a podobne. 

2. Okamžite prestaň plakať!

Ak si dieťa uvedomí, že spravilo niečo, za čo bude potrestané, začne väčšinou plakať. Aj keď si myslíte, že na to nemá zrovna dôvod, je to jeho prirodzená emócia, na ktorú má jednoducho právo. Keď na dieťa zakričíte, aby prestalo plakať, nútite ho potláčať to, čo cíti. Skúste ho namiesto kriku objať a vysvetlite mu, prečo nebolo správne spraviť to. 

Profimedia

3. Sklamal si ma!

Rodičia to zvyčajne povedia svojim deťom, keď sa cítia zle. Je však sebecké dávať dieťaťu pocítiť, že je zodpovedné za vaše sklamanie. Sklamať vás môžu priatelia, kolegovia v práci či napríklad politik, ktorému ste dôverovali, ale nikdy nie vaše vlastné dieťa. Buďte sklamaní zo svojich chýb pri výchove, z nesprávneho usmernenia, ale nikdy nie z dieťaťa. Čokoľvek spravilo zle, snažte sa mu to znova a znova vysvetliť a podporte ho, aby nabudúce konalo správne. 

4. Nie si dosť dobrý

Možno si myslíte, že existuje niečo, čo im chýba, aby mohli robiť to, čo milujú, alebo aby mohli dosiahnuť, po čom túžia. Uvedomte si, že za každým úspechom iných ľudí je kopec driny, snaha a obrovská ctižiadosť. Podporte dieťa, aby trénovalo viac, ak sa chce zlepšovať a dosahovať lepšie výsledky. Je pritom úplne jedno či ide o šport či umelecké nadanie. Verte mu a podporujte ho najviac, ako dokážete. Nikto predsa učený z neba nespadol. 

5. Veľké deti sa neboja

Nenúťte ich odmietať prejavovať to, čo naozaj cítia. Strach nie je zlá vec. Vďaka strachu si uvedomujeme, že máme byť opatrní. Nemali by sme pred ním utekať, ale naučiť sa mu čeliť a poučiť sa. Namiesto výsmechu povedzte svojmu dieťaťu napríklad toto: “Je to úplne v poriadku, že sa bojíš. Každý má niekedy strach. Ale viem, že si aj veľmi odvážny a práve tvoja odvaha ti pomôže prekonať všetky obavy…”

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie