Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Naučte deti triediť špinavú bielizeň
Zdielať na
Rodina a deti

Naučte deti triediť špinavú bielizeň

Zdroj: Shutterstock

PR ČLÁNOK Prístup k domácim prácam je v rodinách odlišný rovnako ako spôsob výchovy. Určite si dokážeme predstaviť, že nám dieťa pomáha s vynášaním odpadkov aj s ich triedením, s upratovaním umývačky riadu alebo so zametaním. Čo ale pranie a triedenie špinavej bielizne?

Domáce práce ako súčasť rodinných rituálov 

Veľa aktivít, ktoré v domácnosti robíme, považujeme za samozrejmosť. Tu zotrieme kuchynskú linku, zasunieme stoličku ku stolu, tam zametieme podlahu, upraceme hrnček alebo zoberieme kus oblečenia a hodíme ho do koša na špinavú bielizeň. Keď sa tieto aktivity sčítajú, zistíme, že toto „ničnerobenie“ zhltlo hodinu aj dve, obzvlášť, ak sme súčasťou väčšej domácnosti. Práve preto by mal k jej hladkému fungovaniu prispieť každý, kto môže. A to aj deti!

Zatiaľ čo po batoľati budeme hračky ešte zbierať, trojročné dieťa už ich zvládne samo upratať do škatule. Päťročné dieťa dokáže roztriediť príbory z umývačky riadu alebo vyniesť smeti. Školopovinné dieťa by sa malo zapájať viac, napríklad pri praní alebo sušení bielizne či utieraní prachu. Nechce sa mu? Vyhovára sa, že je „moc malé“? Protiargument sa jasne ponúka: ak vie zachádzať s mobilom či tabletom, je kompetentný zvládnuť domáce práce.  

Špinavá bielizeň má svoje miesto 

...ale to miesto nie je operadlo stoličky, ani podlaha detskej izby alebo pelech psa, ktorý rád kradne ponožky alebo iné kúsky oblečenia. Hlavne vo viacčlennej domácnosti je potrebné k téme pristúpiť konštruktívne a prakticky. Skvelým riešením je kôš na bielizeň umiestnený v kúpeľni alebo v šatni. Zvoliť môžete designové kúsky z bambusu či dreva alebo ich ratanové, koženkové, plastové či látkové varianty. Kôš na bielizeň môže byť voľne stojaci, závesný alebo skladací. Praktickou alternatívou je jeho umiestnenie v kúpeľňovej skrinke.  

Shutterstock

Ako triediť bielizeň? 

Každý, komu sa už podarilo nechcene si ofarbiť obľúbený šatníkový kúsok alebo z neho urobiť model o niekoľko čísel menší , tuší, že triedenie bielizne má svoj zmysel. S postupom doby a vďaka skúsenostiam tiež zistíme, že nie všetko, čo je čierne (alebo biele), je vhodné prať dohromady, napríklad kašmírový svetrík a džínsy. Určite vám pomôže, keď si prečítate z ceduľky na oblečení informácie o materiálovom zložení a odporúčanej teplote prania.  

Práčku nikdy nemôžeme napchať ako seba pri nedeľnom obede! Namiesto vypranej bielizne by sme z nej vytiahli len pokrčené kúsky bielizne so zvyškami pracieho prášku v záhyboch. Triediť bielizeň nie je veda, ale zároveň k tomu potrebujete trochu premýšľania a cviku. Ako teda triediť bielizeň?   

  1. Podľa farieb 
  2. Podľa materiálov (resp. podľa spôsobu prania alebo sušenia) 
  3. Podľa veľkosti alebo hmotnosti 

Precvičte farby 

Špinavú bielizeň je možné využiť ako praktickú učebnú pomôcku. Prekvapilo vás to? Menšie deti môžu bielizeň triediť podľa farieb. Chcete zažiť trošku zábavy? Skúste pomenovávať odtiene! Červená môže byť aj korálová, rubínová, jahodová, bordó. Áno, pravdepodobne vám táto činnosť bude trvať dlhšie, ale deti budú mať pocit, že ich práca má význam a užijú si tiež vašu pozornosť. Náš tip: učte deti, nech práve oblečenie červenej farby nechávajú hneď bokom.  

Keď oddelíte svetlú bielizeň od tmavej, nachystajte s deťmi farebne príbuzné kúsky na kôpky, ktoré sa pohodlne vojdú do práčky. Majte na pamäti pravidlo: vyprať , ale nepokrčiť. Áno, menej zaplnená práčka znamená menej pokrčenú bielizeň.  

Shutterstock

​Jedna dávka bielizne – čo to je? 

Na každej práčke je uvedené, akú maximálnu hmotnosť má mať jedna dávka prania. Aj tu sa môže menšie dieťa naučiť pozerať sa na svet okolo seba inými očami. Veľkosť jednotlivých kúskov bielizne sa líši podľa veľkosti jeho majiteľa. A s veľkosťou sa mení aj hmotnosť. Zatiaľ čo dospelé oko približne odhadne, koľko bielizne sa do práčky vojde, dieťa tento odhad mať nemusí. Vezmite si na pomoc váhu a vážte. Staršie deti si precvičia aj číslovky a počítanie (koľko ubrať/pridať). Menšie precvičia motoriku, keď budú vyprané kúsky rozmotávať. Malé deti tiež môžu oblečenie rôzne premeriavať, napr. kto má väčšie tričko, kto nosí svetlejší alebo tmavší odtieň.  

Ako sa čo perie? 

Staršie deti môžete naučiť nielen koľko sa toho do práčky vojde, ale aj spôsob, ako sa určité veci perú (na koľko stupňov), ako sa práčka zapína, čo znamená prípadný ekologický režim, čo si predstaviť pod počtom otáčok pri odstreďovaní, kedy sa volí pranie „v studenej vode“. Tí menší môžu zatiaľ jemnejšie kúsky bielizne vložiť do špeciálnych vreciek na pranie, aby sa nepoškodili. Môžu sa tiež pokúsiť džínsy otočiť naruby, aby sa nezrazili, prípadne to urobiť aj s tričkami alebo mikinami s aplikáciami korálikov alebo trblietok, ktoré by sa pri praní mohli poškodiť.  

Čo sa v mladosti naučíš… 

Ak chcete, aby vám deti pomáhali, doprajte im svoju pozornosť a naučte ich praktické veci pre bežný život – pravidlo „škola hrou“ môžete uplatňovať aj v domácnosti.  

Zdielať na

Najčítanejšie