Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ako sa žije v krajine, kde koronavírus takmer vôbec neexistuje? Barbora opísala svoj život na Novom Zélande
Zdielať na

Ako sa žije v krajine, kde koronavírus takmer vôbec neexistuje? Barbora opísala svoj život na Novom Zélande

Zdroj: archív B.K.S.

Barbora pochádza z Banskej Bystrice, no s manželom žijú práve na Novom Zélande, ktorému sa podarilo dostať nebezpečný vírus pod kontrolu. Sympatická Slovenka nám porozprávala, ako sa u nich testuje, či mali lockdown a ako tu vyzerá každodenný život.

Už o pár dní sa na Slovensku uvoľnia prísne opatrenia a konečne sa budeme môcť voľnejšie pohybovať, nakupovať a zájsť aj ku kaderníčke. Slováci sú o krok bližšie k návratu k normálnu životu. K životu, ktorý na Novom Zélande plynul aj počas zúriacej pandémií. Ako je to možné?

Ako to vyzerá s pandémiou vo svete?

Barbora vyrastala v Banskej Bystrici a hoci precestovala svet, netušila, že raz bude bývať na opačnom konci zemegule ako jej najbližšia rodina. Zamilovala sa a svojho manžela nasledovala na Nový Zéland, skadiaľ on pochádza. Tu si sympatický pár založil rodinu a vychovávajú spoločnú dcérku. Nie je tajomstvo, že táto krajina je jedna z tých, ktorá pandémiu koronavírusu zvládla na jednotku. Kým iné štáty zápasia s lockdownmi, tu život plynie v skutku normálne. "Teraz to tu vyzerá fajn. Mali sme zopár mikro lockdownov. Tu to majú odstupňované na 4 stupne. Keď je L1 - môže sa chodiť do roboty, škôl, všetko je otvorené, konajú sa koncerty, festivaly. Masky sú povinné len v MHD a taxíkoch, inak je ich nosenie dobrovoľné. Všade, kam človek príde, sa musí registrovať pomocou mobilnej aplikácie na telefóne. Aby sa potom dalo robiť trasovanie, ak by sa v komunite vyskytol pozitívny prípad. Momentálne sme v stupni L1, ale hocikedy sa to môže zmeniť. Myslím, že už trikrát sme skočili z L1 rovno do L3. Stupeň L2 znamená, že musíme dodržiavať 1,5 - 2 m odstup a ľudia, ktorí môžu, majú robiť z domu. Školy stále otvorené. Stretávanie je povolené v skupinách nie viac ako 100 ľudí. Stupeň L3 - všetci by mali robiť z domu, školy sú zatvorené, musíme dodržiavať 2 m odstup, stretávanie je povolené v skupinách nie viac ako 10 ľudí. L4 - máme lockdown a všetko je zatvorené. Ostáva sa len v bublinách," opisuje obmedzenia Barbora. 

Karanténa za tisíce dolárov!

Najväčšia hystéria okolo koronavírusu vypukla ešte minulý rok. Premiérke sa však situáciu podarilo zvládnuť na jednotku. "Osvedčil sa systém a premiérke sa to podarilo ukočírovať, ľudia veľmi rešpektovali nariadenia a zvládlo sa to. Keď boli ďalšie 3 lockdowny, čo sa už riešilo len lokálne a nie celoplošne, tak sa to celkom rýchlo prečistilo. Stále však máme zatvorené hranice pre všetkých a dnu púšťajú len rezidentov a občanov Nového Zélandu. Každý musí ísť do prísnej 2 týždňovej karantény, za ktorú si musí platiť okolo $3500!" Najnovšie sem budú môcť cestovať aj Austrálčania, keďže dostali koronavírus pod kontrolu. "Myslím si, že premiérka situáciu veľmi dobre zvládla. Síce musela urobiť dosť nepopulárne opatrenie, čo sa týka cestovania do zahraničia a dosť to zatočilo hlavne s cestovným biznisom, ale inak sa to nedalo urobiť. Navyše všetkým malým a stredným podnikateľom poskytla viac ako štedrú finančnú injekciu. Veľa ľudí prišlo o prácu a dostali aj slušné sociálne dávky," opisuje miestnu pomoc od štátu. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jess (@jessicarose.j)

Funguje tu testovanie aj trasovanie

Kým na Slovensku sú populárne najmä antigénové testy, na Novom Zélande testujú iba PCR testami. "Testujú vás aj keď máte príznaky nádchy alebo kašľu. Funguje tu aj trasovanie a sekvenovanie každej jednej pozitívnej vzorky. Väčšinou vedia vystopovať odkiaľ vírus prišiel a podľa toho zakročiť," vysvetľuje Barbora. V marci tu začali očkovať zdravotníkov vakcínou Pfizer a BioNTech a ostatní ľudia sa dostanú na rad v júli. Do decembra by chceli mať všetkých dospelých zaočkovaných. 

Súvisiace články

Najčítanejšie