Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ani vaše deti doma už nič nebaví, nudia sa a sú smutné? Vieme, ako im pomôžete!
Zdielať na

Ani vaše deti doma už nič nebaví, nudia sa a sú smutné? Vieme, ako im pomôžete!

Zdroj: Ava Sol/Unsplash

Lenka má doma 8-ročnú dcéru, ktorý vyrastá bez súrodenca. Pandémia ju odstrihla od krúžkov, kamarátov aj rodiny a cíti sa čoraz smutnejšia a bez nálady. Ako jej pomôcť?

Uplynul rok, čo naše životy ovplyvnil koronavírus a pandémia, ktorá dáva zabrať nielen nášmu zdraviu, ale aj psychike. Ako toto náročné obdobie zvládate vy a vaši najbližší? Čo vás trápi najviac? Dostali ste sa do situácie, kedy ste už naozaj nevedeli, ako ďalej? Skúsená psychologička PhDr. Mária Balážová vám poradí, ako zvládnuť tieto problémy čo najlepšie!

​Hádam nie je človeka, ktorého by pandémia nejakým spôsobom neovplyvnila. Niektorí prišli o prácu, iní o blízkeho a väčšina z nás sa musela prispôsobiť novému spôsobu života. Práca z domu, vyučovanie na diaľku, obmedzený pohyb a odlúčenie od najbližších sa pomaly pod krehkú ľudskú psychiku podpisujú. A preto sme oslovili psychologičku Máriu Balážovú, ktorá vám poradí s problémami, s ktorými si neviete rady! 38-ročná Lenka sa nám zverila s problémom, s ktorým sa stretli mnohí rodičia, ktorí majú doma jedináčika... "Chcela by som sa poradiť ohľadom našej dcérky. Máme iba ju a cíti sa v tejto dobe veľmi osamelá. Vždy jej chýbal súrodenec, žiaľ, nemá ho a preto sme sa jej to snažili vynahrádzať stretávaním sa s rodinou, kamarátkami, krúžkami. Ešte predtým, než vypukla pandémia, sme jej zaobstarali mačiatko, čo jej veľmi pomáha aj teraz, keď sme zavretí doma. Ja môžem pracovať z domu, manžel je v práci a snažila som sa jej vždy po online vyučovaní robiť aj nejaký program, aby jej nebolo smutno. Posledné dni však na nič nemá náladu, už ju ani mačiatko neteší a aj domáce úlohy robí s nechuťou. Snažila som sa zistiť, čo sa deje, ale nič konkrétne som nezistila, je proste väčšinou smutná a nemá na nič náladu. Myslíte si, že je to aj na ňu priveľa? Ja viem, že jej chýba spoločnosť a kamarátky, no neviem, ako jej mám pomôcť..." priznala úprimne Lenka. Čo jej poradila psychologička PhDr. Mária Balážová?

Erik Mclean/Unsplash

​"Osamelosť je veľmi zaujímavý pocit, a taktiež mnoho hovorí o spôsobe akým žijeme, v akej kultúre, dobe, v akom kontexte. Myslím si, že pandémia do veľkej miery odhalila našu zraniteľnosť a nepripravenosť vysporiadať sa s osamelosťou, ako s existenciálnym pocitom. Nuž, ale keďže toto nie je filozofické okienko, tak späť k vašej dcérke. Je v poriadku, ak sa pár dní cítime osamelo, alebo sa nám zhorší nálada. Vzhľadom k okolnostiam by bolo skôr čudné, ak by deti nijakým spôsobom neprejavovali strach, nechuť, nudu, či hnev. Pre deti je určite zdravšie, ak môžu vyjadriť aj tieto pocity. Na nás rodičoch je potom, aby sme ustáli spolu s nimi to, ak je to nepríjemné, náročné... Empatia je kráľovná všetkých reakcií. Na to, aby ste mohli s dcérkou empatizovať potrebujete sa tiež dotknúť a spracovať si vlastné pocity osamelosti, aby mala dcérka vo vás oporu a vedela, že to spolu ustojíte, aj keď to je ťažké. Mačiatko, či súrodenec by v tomto prípade boli len spôsobom, ako sa vyhnúť niečomu, čo je nepríjemné, ale ľudské a s čím sa ešte vaša dcéra v živote určite neraz stretne," poradila Lenke psychologička.

Ak ste sa ocitli v podobnej situácii ako spomínaná mama, nesnažte sa svoje dieťa za každú cenu rozveseliť a "zalepiť" mu oči nejakým darčekom. Radšej sa s ním otvorene porozprávajte a dajte mu najavo, že viete, čím prechádza, čo cíti a že so svojimi pocitmi rozhodne nie je samé...

PhDr. Mária Balážová je psychoterapeutka pracujúca s deťmi aj dospelými. Pracuje v privátnej praxi a zároveň ako psychologička na strednej škole LEAF Academy. V minulosti pracovala ako výskumníčka, aj v ambulancii klinickej psychológie. Psychologickému poradenstvu sa venuje už viac ako 15 rokov. 

Zuzana Lehocka

Súvisiace články

Najčítanejšie