Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Iveta sa trápi: Moja dcéra sa chce stretávať s kamarátkami, ja sa bojím, že vírus donesie domov
Zdielať na

Iveta sa trápi: Moja dcéra sa chce stretávať s kamarátkami, ja sa bojím, že vírus donesie domov

Zdroj: Pixabay.com

Uplynie rok, čo naše životy ovplyvnil koronavírus a pandémia, ktorá dáva zabrať nielen nášmu zdraviu, ale aj psychike. Ako toto náročné obdobie zvládate vy a vaši najbližší? Čo vás trápi najviac? Dostali ste sa do situácie, kedy ste už naozaj nevedeli, ako ďalej? Skúsená psychologička PhDr. Mária Balážová vám poradí, ako zvládnuť tieto problémy čo najlepšie!

Hádam nie je človeka, ktorého by pandémia nejakým spôsobom neovplyvnila. Niektorí prišli o prácu, iní o blízkeho a väčšina z nás sa musela prispôsobiť novému spôsobu života. Práca z domu, vyučovanie na diaľku, obmedzený pohyb a odlúčenie od najbližších sa pomaly pod krehkú ľudskú psychiku podpisujú. A preto sme oslovili psychologičku Máriu Balážovú, ktorá vám poradí s problémami, s ktorými si neviete rady!

​Iveta sa nám zverila s problémom, s ktorým sa stretli mnohí rodičia tínedžerov. Práve táto veková skupina je jednou z najviac zasiahnutou pandémiou. Čo robiť, aby boli obe strany spokojné? 

Mám 15-ročnú dcéru, ktorá ako väčšina rovesníkov, sedí doma. Pred pandémiou bola mimoriadne spoločenská, chodila na rôzne krúžky, čo však príchodom korony skončilo. Vidím na nej, že je zo všetkého znudená a nič ju nebaví. Chcela by sa aspoň raz za čas stretnúť s kamarátkami, ja sa však bojím, že sa nebude dostatočne chrániť a vírus donesie domov. Čo mám robiť? pýta sa Iveta. Čo jej poradila psychologička PhDr. Mária Balážová?

Pixabay.com

​“V situácii, v ktorej sa nachádzate, je veľmi náročné zvoliť ten správny prístup. Vaša dcéra teraz prežíva náročné obdobie, izolácia neprospieva tínedžerom asi najviac zo všetkých. My ako rodičia musíme citlivo zvažovať, čo je pre naše deti bezpečné a zároveň aj zdravé z pohľadu zachovania duševného zdravia. Začala by som v prvom rade empatiou. Niekedy nemôžeme situáciu ovplyvniť, kontrolovať alebo zmeniť, ale čo môžeme je vyjadriť naše porozumenie a znormalizovať pocity. Je úplne normálne, že sa dcéra v tejto situácii, ktorú sama nezapríčinila, cíti znudená, osamelá. Mladých ľudí pripravila pandémia o mnoho príležitostí, sociálny život, možnosť rozvíjať svoje talenty. Tieto straty je potrebné uznať, prejaviť, odsmútiť a vy využite každú príležitosť dať najavo váš súcit. Za druhé - skúste spolu hľadať riešenie, zapojiť ju do diskusie a hľadať spôsoby, ako by mohla byť s kamarátmi tak, aby to bolo čo najviac bezpečné. Keď sa bude vaša dcéra cítiť vypočutá a keď ju prizvete do spolupráce na riešení problému, dáte jej pocítiť svoju dôveru, aj ona sa bude správať zodpovednejšie," poradila Ivete psychologička Mária Balážová. 

 

PhDr. Mária Balážová je psychoterapeutka pracujúca s deťmi aj dospelými. Pracuje v privátnej praxi a zároveň ako psychologička na strednej škole LEAF Academy. V minulosti pracovala ako výskumníčka, aj v ambulancii klinickej psychológie. Psychologickému poradenstvu sa venuje už viac ako 15 rokov. 

Zuzana Lehocka

Súvisiace články

Najčítanejšie