Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bábätko malo ľahký priebeh Covidu, no potom TO prišlo: Rodičov vydesil tento príznak
Zdielať na

Bábätko malo ľahký priebeh Covidu, no potom TO prišlo: Rodičov vydesil tento príznak

Zdroj: Profimedia

Matka päťmesačného dievčatka zdieľala ich skúsenosť s vážnymi dôsledkami po prekonaní koronavírusu, aby tak varovala ostatných rodičov. Pre toto je dôležité svoje deti sledovať aj po vyliečení!

Keď maličká Madelyn Grant prekonala koronavírus iba s miernymi príznakmi, rodičia si vydýchli. Keď bola úplne v poriadku, začala chodiť do jaslí, keďže jej mama pracovala v nemocnici ako zdravotná sestra.

​​Toto ich vystrašilo

Učiteľka v jasliach si všimla, že Madelyn nie je v poriadku, rýchlo dýchala a keď zbadala, že jej začínajú modrať nohy aj ruky, okamžite volala jej mame, píše denník The Sun.

“Bola som absolútne vydesená, keď som dcérku zbadala, no ako zdravotná sestra som ihneď pochopila, že Madelyn má nedostatok kyslíka,” opisuje dramatickú situáciu Lauren, ktorá s pani učiteľkou ihneď volala záchranku.

Profimedia

Na pohotovosti v detskej klinike zistili, že dievčatko má nález na srdiečku a zrýchlený tep. Kým u detí je bežný tep okolo 100 za minútu, Madelyn mala až 260 za minútu. Maličkú okamžite previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde prebehli ďalšie vyšetrenia a pozorovania.

Postcovidový syndróm

Po sérií ďalších vyšetrení lekári potvrdili, že v prípade dievčatka ide o postcovidový syndróm, ktorý sa u malých detí môže objaviť dokonca až 4 týždne po prekonaní ochorenia a to aj v prípade, že príznaky koronavírusu mali minimálne.

Ako píše denník The Sun, varovnými signálmi môže byť zvýšená teplota, červené oči, opuchy viečok, vyrážky, bolesti brucha, hnačka či zrýchlené dýchanie. Rovnako sa však môže poškodiť niektorý z orgánov, u Madelyn to bol srdcový sval.

Profimedia

Dievčatku okamžite nasadili liečbu, ktorá našťastie zabrala veľmi rýchlo, no domov mohla ísť až po desiatich dňoch.

Rodičia malej Madelyn upozorňujú všetkých rodičov, aby si veľmi dôsledne všímali svoje deti, aj keď prekonali covid takmer bez príznakov, nie všetky prípady sa totiž skončia takto šťastne. 

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie