Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Psychologička Mária Balážová varuje matky: Pozor, na rodičovské vyhorenie!
Zdielať na

Psychologička Mária Balážová varuje matky: Pozor, na rodičovské vyhorenie!

Zdroj: unsplash.com/sydneysims

Uplynie rok, čo naše životy ovplyvnil koronavírus a pandémia, ktorá dáva zabrať nielen nášmu zdraviu, ale aj psychike. Ako toto náročné obdobie zvládate vy a vaši najbližší? Čo vás trápi najviac? Dostali ste sa do situácie, kedy ste už naozaj nevedeli, ako ďalej? Skúsená psychologička PhDr. Mária Balážová vám poradí, ako zvládnuť tieto problémy čo najlepšie!

Hádam nie je človeka, ktorého by pandémia nejakým spôsobom neovplyvnila. Niektorí prišli o prácu, iní o blízkeho a väčšina z nás sa musela prispôsobiť novému spôsobu života. Práca z domu, vyučovanie na diaľku, obmedzený pohyb a odlúčenie od najbližších sa pomaly pod krehkú ľudskú psychiku podpisujú. A preto sme oslovili psychologičku Máriu Balážovú, ktorá vám poradí s problémami, s ktorými si neviete rady!

​Helena má dvoch školákov, manžela a už dlhé týždne pracuje z domu. Popritom sa stará sa o deti, domácnosť a hoci sa snaží, čas na seba jej jednoducho nezostane, keďže u svojej polovičky nemá dostatočnú podporu...

“Trochu sa hanbím sťažovať sa, pretože od začiatku korony neochorel nikto z mojich najbližších. Som za to samozrejme vďačná, aj za to, že stále máme s manželom obaja prácu a nemusíme aspoň zatiaľ riešiť existenčné problémy, ale... Obe deti – dcéra prvý stupeň a syn druhý sa učia online už celé mesiace, ja popri nich pracujem z domu. Dcére treba ešte pomáhať, som pri nej na vyučovaní a rovnako jej pomáham aj s domácimi úlohami, popri tom varím každý deň, dodržiavame všetky nariadenia, takže sa vôbec s nikým nestretávame. Ja sa k dokončeniu svojej práce dostávam neskoro večer aj v noci a v poslednej dobe už naozaj odpadávam od únavy. Manžel chodí do práce a keď príde, snaží sa pomáhať, no ja by so ho najviac potrebovala hlavne pre seba. Aby si ma viac všímal, aby registroval, že fičím každý deň na tristo percent. Nemám čas na koníčky, na seba, na cvičenie... A ak sa aj nájde nejaká chvíľa, jednoducho nevládzem... Môj najväčší problém je teda paradoxne nie to, že som so silami na konci, ale to, že od manžela necítim žiadne pochopenie, uznanie. Niekedy mám pocit, že mu veľmi vyhovuje, keď ide do práce, pretože si tam chodí oddýchnuť, zatiaľ čo ja sa nezastavím... Viem, že je chyba aj vo mne, ale neviem, čím by som mala začať...” posťažovala sa nám s problémom Helena. Ona rozhodne nie je jediná a v podobnej situácii sa ocitlo množstvo matiek. Čo jej poradila psychologička PhDr. Mária Balážová?

unsplash.com/anniespratt

​“Heli, možno práve to, že sa hanbíte posťažovať, je súčasťou vášho problému. Držíte nielen veľa povinností, ale aj emócií. Je veľmi dôležité vedieť, že to, čo prežívate môže byť aj znakom tzv. rodičovského vyhorenia, pre ktoré je typické celkové vyčerpanie a únava súvisiaca so snahou zvládnuť všetky úlohy, ktoré sú na nás v dobe lockdownov kladené. Zvládnuť domácu školu, fulltime prácu, domácnosť a k tomu byť emočnou oporou všetkým členom v domácnosti, je nesmierne vyčerpávajúce. Myslíte pri tom aj na seba? Viete, že aj v lietadle je najdôležitejšie dať najprv masku sebe a potom deťom? Ak sa nebudete mať dobre vy, tak potom nebudete môcť byť oporou vašim blízkym. Čo sa týka vášho partnerstva, odporúčala by som vám dobre sa pohádať. Naozaj, to vám radí psychologička. Avšak dobre pohádať sa je umenie. Nikdy nezačínajte hádku rýchlo a s výčitkou, skúste hovoriť o svojich pocitoch, potrebách, o tom čo vám od partnera chýba. Ak začnete rovno tým, že partnerovi vytknete, čo všetko nerobí, môžete si byť istá, že bude okamžite v defenzíve, kedy mu pôjde už len o jedno – zachovanie si vlastnej dôstojnosti. Vo vašom prípade je túžba po uznaní silnejšia ako samotné konštruktívne riešenie problému, a teda pomoc v domácnosti. Nerezignujte na to, čo vás vyčerpáva len kvôli uznaniu partnera. Môže sa stať, že ostanete bez uznania a zavalená kopou špinavej bielizne a na to je život naozaj príliš krásny.”

PhDr. Mária Balážová je psychoterapeutka pracujúca s deťmi aj dospelými. Pracuje v privátnej praxi a zároveň ako psychologička na strednej škole LEAF Academy. V minulosti pracovala ako výskumníčka, aj v ambulancii klinickej psychológie. Psychologickému poradenstvu sa venuje už viac ako 15 rokov. 

Zuzana Lehocka

 

Súvisiace články

Najčítanejšie