Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Materská dovolenka môže byť príležitosťou na zmenu
Zdielať na

Materská dovolenka môže byť príležitosťou na zmenu

Stáva sa, že človek nie je v práci spokojný, uvažuje nad zmenou, ale nevie sa odhodlať. Predsa len, odísť z práce do niečoho nového, vlastného, neznámeho, nie je jednoduché. Ale keď príde materstvo, odídeme z práce a začneme sa venovať výchove dieťatka. A získame od pôvodnej práce potrebný odstup. A práve tento moment môžeme využiť a pokúsiť sa naštartovať vytúženú zmenu v pracovnej oblasti.

Keď Lucia nastupovala na materskú dovolenku, ešte netušila, že sa jej život úplne zmení. A nielen preto, že do jej života pribudla malá Hanka. Keď však spolu s manželom začali pre Hanku vytvárať vzdelávacie videá so zvieratkami a ich zvukmi, ktoré nazvali “ozvučenými knihami”, zistili, že medzi rodičmi detí je o ich tvorbu záujem. Videá zverejnili na YouTube a začali na nich pribúdať tisícky prehratí a ďakovné komentáre. A keďže manžel Martin je hudobník, netrvalo dlho a začali robiť aj pesničky.

TV JOJ

“Bola som zvyknutá na to, že Martin skladá hudbu. Ja som ale nepôsobila v umeleckom prostredí. Vyštudovala som politológiu, pracovala najskôr v nadácii pomáhajúcej deťom a neskôr na ministerstve. Keď sme však chceli pre našu Hani prebásniť známu uspávanku “Twinkle, twinkle, little star” do slovenčiny, povedala som si, že to skúsim. Výsledok sa nám páčil, aj našim fanúšikom, a my sme po prvýkrát začali uvažovať nad tým, že by sme sa tvorbe pre deti začali venovať profesionálne,” spomína Lucia na svoje začiatky v novej práci.

TV JOJ

Z Lucie sa postupne stala textárka, scenáristka a režisérka, pretože počet vzdelávacích videí a pesničiek začal narastať. “Zlom nastal, keď sme sa s manželom rozhodli, že je čas vytiahnuť pesničky zo sveta YouTube na javiská. Pesničky spieva od začiatku naša neter, Simonka Bartosová. Vtedy bola ešte na základnej škole a nebolo reálne narúšať jej školské povinnosti koncertovaním. Vymysleli sme, že prezentáciu našej tvorbe zveríme bábkovej dvojici, keďže práve bábky považujeme za dôležitú súčasť detstva,” pokračuje.

TV JOJ

Tak vznikli Hanička a Murko. Tento nápad sa zhmotnil v ateliéri známeho výtvarníka a scénografa von Dubravaya, ktorý ich navrhol a tiež zhotovil. Od prvého videa o zvieratkách pre malú Hanku po zhotovenie Haničky a Murka ubehol rok. A ďalšieho viac ako pol roka trvala príprava prvého CD Haničky a Murka a prvých troch videoklipov. Uvedenie Haničky a Murka na scénu sa odohralo na jeseň 2017. “Práve vtedy bol čas vrátiť sa z rodičovskej dovolenky späť do práce alebo už natrvalo z práce odísť,” spomína Lucia. “Rozhodla som sa odísť a venovať sa tvorbe pre malé deti naplno.”

TV JOJ

Odvtedy ubehli tri roky a Hanička a Murko sa zaradili k najpopulárnejším detským projektom, ktoré sú viditeľné na YouTube, na živých koncertoch alebo na vydaných nosičoch. Pomýliť si ich s inými detskými speváckymi dvojicami však nie je možné - sú to totiž medzi nimi jediné bábky. “Keď som odchádzala na materskú dovolenku, bola som v pôvodnej práci naplno ponorená, veľmi ma bavila. Veľa som cestovala, keďže som pracovala v oblasti pomoci rozvojovým krajinám. Ale teraz si neviem predstaviť inú prácu, ako tú s Haničkou a Murkom. Nová rola matky vyplnila môj život, pôvodná práca šla do úzadia a umožnila mi otvoriť sa novým možnostiam. Som za to veľmi vďačná,” teší sa.

“V priebehu 3 rokov sme vydali ďalšie CD a 2 DVD, absolvovali desiatky koncertov a tiež niekoľko samostatných koncertných turné po celom Slovensku a zviditeľnili sme sa. Napríklad na YouTube si naši fanúšikovia pozreli naše videá už viac ako 40-miliónkrát. Máme tiež animovaný seriál o autách, ktorý vysiela Detská televízia JOJKO,” sumarizuje.

TV JOJ

A k tretiemu výročiu si bábková dvojica Hanička a Murko dopriala naozaj výnimočnú oslavu! “To je pravda,” teší sa Lucia. "Natočili sme celovečernú rozprávku Kúzelný kvet. Stihli sme to v lete, kedy boli protiepidemiologické opatrenia miernejšie. S Haničkou a Murkom tam vystupuje ďalších 36 bábkových zvieratiek, takže nakrúcanie bolo naozaj zábavne,” smeje sa. “Podarilo sa nám tiež získať na dabing bábok špičkových hercov, ako je Zuzka Kapráliková, Peťo Krajčovič, Miško Hudák, Lucia Siposová, Danica Jurčová, Števo Martinovič, Peter Rúfus, či Roman Ferienčík. A s ich hlasmi je rozprávka naozaj dokonalá,” neskrýva radosť z finálneho výsledku.

TV JOJ

A aké je je odporúčanie pre ostatné mamičky? “Nebojte sa. Ak máte nápad, pokúste sa z neho zrealizovať aspoň kúsok. A potom ďalší kúsok. Robte to s radosťou a s nasadením. A nájdite si niekoho, s kým môžete o svojom projekte diskutovať a snívať. To bola a stále je moja cesta,” odporúča Lucia.

Exkluzívnu online premiéru novej celovečernej rozprávky Haničky a Murka “Kúzelný kvet” si môžete pozrieť 27.11. o 10:00 hod. na joj.sk.

Film ostane v archíve až do nedele 29.11. do polnoci. Vstupenky kúpite v sieti Inviton.eu a Predpredaj.sk.

Najčítanejšie