Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako sa pripraviť na cyklistiku s deťmi?
Zdielať na
Rodina a deti

Ako sa pripraviť na cyklistiku s deťmi?

Už po prvých rodinných cyklotúrach sa presvedčíte, že ide viac než len o zdravý kolektívny šport. Je to príjemné zážitkové, „miestami“ adrenalínové dobrodružstvo na utužovanie vzťahov, rozšírenie poznatkov a prekonávanie vlastných hraníc. Špecifickú, dôslednejšiu prípravu si vyžaduje cyklistika s deťmi – nároky sa zvyšujú podľa toho, či dieťa bicykluje samo, alebo ide o malých necyklistov. Viac o tom sa dočítate v nasledujúcom článku.

Cyklistika je pre každého a v každom počasí. Spoločne s vami ju môže absolvovať aj dieťa-batoľa, ktoré už samo sedí. Presne na tento účel sú určené sedačky na bicykel a cyklovozíky s bezpečnostnými pásmi. S tými najmenšími absolvujte len krátke túry po blízkom okolí, ideálne po rovnom, širšom teréne.

​Dieťa - necyklista

Vyberajte trasu, ktorú dobre poznáte, na týchto miestach sa perfektne orientujete po zotmení a v prípade, že sa zhorší počasie. Pri sedačkách odporúčame s umiestnením vpredu, keďže na dieťa máte tak lepší výhľad. Pozor, pre deti bývajú predné sedačky menej komfortné než zadné. Môžu byť umiestnené o niečo vyššie, a tak im nechýba opierka hlavy či polohovanie, respektíve tzv. rastúce modely.

​Pre len niekoľkomesačné deti je pohodlnejšie usadenie do cyklovozíka. Sú priestrannejšie, dieťa v nich lepšie zabavíte, občerstvíte a máte menej starostí s prezliekaním či prebaľovaním. Takýto chránený priestor teda nahrádza vlastnosti detských kočíkov a ďalšie benefity predstavujú multifunkčné modely – súčasťou je odopínateľné rameno pre obsluhu na pešiu turistiku alebo beh.

Na vlastnom detskom bicykli

To, že vaše dieťa už samo jazdí, ešte neznamená, že je schopné absolvovať cyklotúru. Má mať dostatočné cyklistické sebavedomie, zvládnuť prekážky v náročnejšom teréne a byť obozretné pri rôzne sťaženej premávke. Prvé stredne náročné cyklotúry odporúčame s deťmi vo veku 10 a viac rokov. Hlavnou zásadou je bezpečná výbava. Za tú zodpovedá rodič, no pri jej kontrole nech sú prítomné aj deti. Získavajú tak prehľad a zručnosti pri nastavovaní riadidiel, bŕzd a výšky sedenia. Dôležité je pripomenúť im pravidlá jazdy (po pravej strane, za sebou a s odstupom).

​Pri výbere preferujte detské bicykle so zníženým rámom a s odpružením pre jednoduché sedenie, zosadenie, vhodné pre mestský a taktiež prírodný terén. K základnej výbave ďalej patria reflexné prvky, prilba, chrániče a svetlá. Takáto kontrola a výbava je nutná aj pre bicykel s obsluhou dospelého.

Plán jazdy

Plán trasy a dobré orientačné schopnosti sú ďalším dôležitým kritériom. Dbajte na to, aby ste všetci silami stačili absolvovať trasu tam a späť. So staršími deťmi sa nebojte ani zvyšovať tempo jazdy a skracovať frekvenciu prestávok. Ide o to, aby si každou túrou zlepšovali kondíciu a s výletom sa pre ne spájali len veselé zážitky. Cyklistika sa im po čase môže zdať monotónna, nezáživná, a preto si pripravte aj pár alternatívnych výletov (na hrad, k vode, za zábavou a pod.). Pracujte s dostupnými online cyklomapami, kde máte na jednom mieste detailný popis, navigáciu, recenzie iných účastníkov a porovnanie s inými blízkymi trasami.

Náš tip - pre lepší prehľad o trase odporúčame bicykel a doplnky pre pohodlnú obsluhu cyklopočítačov, GPS a mať k dispozícii užitočné cyklistické aplikácie.

S deťmi sa pohybujte v teréne, kde nechýba kvalitné sociálne, stravovacie a ubytovacie vybavenie. Kombinujte trasu s rovným asfaltom, mierne do kopca aj v neudržiavanom lesnom prostredí.

Príslušenstvo, doplnky a na čo všetko ešte nezabudnúť?

Pozor, ani pri jednodňových krátkych cyklotúrach (15 až 20 km) vám nesmie chýbať cyklistický batoh s výživným jedlom, pitím, náhradným oblečením, dekou a kapsička na opravnú sadu vášho aj detského bicykla.

​V každom počasí si chráňte oči športovými okuliarmi, oblečenie na bicykel nech pozostáva z priedušných, rýchloschnúcich materiálov. Pri dlhších trasách sa zvyšuje riziko premenlivého počasia, a tak nezabúdajte ani na pláštenky a bundy (po 1 kuse pre každého).

​Používajte špeciálnu cyklistickú obuv prispôsobenú šliapaniu do pedálov bez bolestí a na zmiernenie tlaku v končatinách. V batohu vymedzte priestor aj pre menšiu lekárničku a dezinfekčné prostriedky. Želáme úspešnú jazdu a veľa úsmevných momentov J   

Zdielať na

Najčítanejšie