Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ako získať maximálnu materskú dovolenku?
Zdielať na
Rodina a deti

Ako získať maximálnu materskú dovolenku?

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

V prípade TPP len vysokým platom, ak ste živnostníčka alebo SZČO, oplatí sa bábätko plánovať.

Na materskú dovolenku v súčasnosti majú nárok obaja rodičia. V prípade dvoch detí do troch rokov ju dokonca môžu čerpať aj súčasne, každý na iné dieťa. Aké sú podmienky jej získania a ako sa dá dosiahnuť jej maximálna výška?

Materskú vypláca Sociálna poisťovňa a tá určuje aj podmienky za akých sa dá získať. Hlavnou podmienkou je dĺžka nemocenského poistenia, ktoré musí byť minimálne 270 dní za uplynulé dva roky pred nástupom na materskú dovolenku. Za zamestnancov nemocenské poistenie odvádza zamestnávateľ, materská sa však týka aj živnostníkov alebo samostatne zárobkovo činných osôb. Ak patríte do tejto skupiny, mali by ste vedieť, že nárok na materskú dovolenku budete mať iba vtedy, ak si ako samoplatca splníte povinnosť 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia.

 Ako sa dá získať maximálna materská dovolenka?

Výška materskej dovolenky sa vypočítava na základe určitých kritérií. Tým prvým je výška hrubej mzdy za uplynulých 12 mesiacov pred nástupom na materskú dovolenku. Logicky, čím vyššia mzda, tým vyššia aj materská dovolenka.

 Maximálna materská dovolenka pre rok 2020 má určitý strop. Predstavuje ho suma 2026 eur v hrubom mesačne. Ak toľko zarábate, prípadne viac, môžete očakávať maximálnu materskú dovolenku. Aktuálne je to takmer 50 eur na deň a keďže materská sa vypláca na základe počtu dní v mesiaci, v 31 dňovom mesiaci získate až 1548, 65 eur.

Profimedia.sk

​V prípade, že pracujete ako živnostníčka alebo SZČO, maximálnu materskú dovolenku získate, ak si platíte dobrovoľné nemocenské poistenie z čo najvyššieho denného vymeriavacieho základu, čo predstavuje sumu viac ako 650 eur mesačne. Najlepšou cestou, ako v tomto prípade ušetriť, je dieťatko si naplánovať. Sociálna poisťovňa vyžaduje minimálne 270 dní nemocenského poistenia počas dvoch rokov a to sa dá využiť nasledovne. Ak si počas prvého roka zaplatíte 3 mesiace dobrovoľné nemocenské poistenie z najnižšieho denného vymeriavacieho základu, teda sumu približne 168 eur a následne v ďalšom roku plánovane otehotniete, ušetríte nemalé finančné náklady na dobrovoľné nemocenské poistenie. Už počas tehotenstva si doplatíte zvyšných 6 mesiacov v tej najvyššej sume 650 eur. Splníte podmienku minimálneho nemocenského poistenia 270 dní pred pôrodom a získate maximálnu sumu materskej dovolenky. Rovnaký spôsob ako sa dá dosiahnuť maximálna materská dovolenka,  môže využiť aj otec dieťaťa.

Pixabay.com

Akú poisťovňu vybrať?

 S blížiacim sa termínom pôrodu si rodičia kladú mnoho otázok a jednou z nich je aj akú poisťovňu pre novorodenca zvoliť. K dispozícii sú tri možnosti: Všeobecná Zdravotná poisťovňa, Union zdravotná poisťovňa alebo zdravotná poisťovňa Dôvera.

Dieťa treba prihlásiť do vybranej poisťovne do 60 dní od dátumu narodenia, inak sa automaticky stáva poistencom zdravotnej poisťovne, v ktorej je prihlásená matka. Tá najlepšia zdravotná poisťovňa pre novorodenca by mala okrem špičkovej zdravotnej starostlivosti ponúkať aj niečo naviac. Union zdravotná poisťovňa prepláca deťom doplatky za lieky, svojim najmenších poistencov dáva zľavu v hodnote 30 eur v e-shope mimulo.sk a prispieva sumou 30 eur na kurz plávania pre dojčatá a batoľatá. Pre budúce mamičky je pripravený milý darček v podobe knižky “Naše dieťatko”.

 

Zdielať na

Najčítanejšie