Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odborníci varujú! Pre TOTO by deti nemali používať sušiče rúk na toaletách
Zdielať na

Odborníci varujú! Pre TOTO by deti nemali používať sušiče rúk na toaletách

Zdroj: Profimedia

Na prvý pohľad to vyzerá najhygienickejší spôsob a deti navyše kúzelné sušiaky rúk milujú. Vedeli ste, že v skutočnosti je toto miesto najväčším zberom baktérií?

Používate rýchlosušiče rúk na verejných toaletách v domnienke, že je to oveľa hygienickejšie ako klasické papierové utierky alebo látkové uteráky?

Takto by sme sa mali podľa odborníka chrániť pred koronavírusom...

Na sušiče rúk radšej zabudnite

Zabudnite na sušiče a svojim deťom radšej utrite ruky papierovými vreckovkami alebo ich nechajte len tak uschnúť a rovnako by mali postupovať aj dospelí. Podľa najnovších štúdií sú práve tryskové sušiaky najväčším semeniskom baktérií. Prečo?

Tvrdenie, že tryskový sušič na ruky usuší ruky raz dva, a navyše bezpečne, je bohužiaľ podľa odborníkov mylná. Vedci z Univerzity v Connecticute sa nedávno zamerali na tieto rýchlo sušiče na verejných toaletách, v školách a tiež v kanceláriách. Pod zapnuté prístroje vedci rozmiestnili Petriho misky na zhruba tridsať sekúnd a potom čakali, čo sa bude diať.

Výsledok ich skúmania bol hrôzostrašný. V miskách, ktoré boli položené na voľnom vzduchu, bola prítomná iba jedna bakteriálna kolónia, avšak pod sušičom to bolo 18 až 60 kolónií baktérií. Zanedbateľný nebol ani rozptyl vírusov.

Trysková sušička kvôli rýchlemu prúdu vzduchu vírusy šírila do vzdialenosti až troch metrov, bežné sušiče len do 75 centimetrov a papierové utierky maximálne do 25 centimetrov. Dôvodom je pohyb vzduchu. Čím viac sa vzduch hýbe, tým viac sa baktérie rozptyľujú a tiež zostávajú na rukách.

Testu sa podrobili aj sušiče s HEPA filtrami, ale výsledok nebol o veľa lepší. Podľa odborníkov je teda oveľa bezpečnejšie použiť klasické antibakteriálne mydlo a vodu a následne sa utrieť do papierového uteráka. Firmy vyrábajúce tryskové sušiče síce protestujú, že sa nikto nemusí báť, že by bol kvôli použitiu ich sušičov kontaminovaný baktériami, ale výsledok testov bol jednoznačný.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie