Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prečo je pre deti aj pre vás dôležité objímanie? 6 výhod, ktoré potvrdili aj odborníci
Zdielať na

Prečo je pre deti aj pre vás dôležité objímanie? 6 výhod, ktoré potvrdili aj odborníci

Zdroj: Profimedia

Vedeli ste, že objímanie je nielen príjemné, ale aj mimoriadne zdravé a to rovnako pre deti ako aj pre dospelých?

Podľa odborníkov je dôležité deti vrúcne objímať aspoň 20 sekúnd denne a skutočne sa to odrazí v ich budúcom živote.

Nenechajte si ujsť seriál Nový životv pondelok 6. januára o 20:35 v dvoch častiach za sebou na JOJke!

Objímanie má veľa výhod a je veľmi dôležité pre detský vývoj. Čo o objímaní hovoria vedecké výskumy a aký význam mu prisudzujú odborníci? Bez objímania sa nezaobídu nielen deti, ale aj dospelí. Keď sa objímame, cítime sa dobre a objatie dokáže nielen zahnať smútok a sklamanie, ale tiež zmierniť niektoré druhy bolestí.

6 dôvodov, prečo objímať viac

Objímané deti sú múdrejšie

Malé dieťa potrebuje počas svojho rastu pre normálny vývoj veľa rozmanitých senzorických stimulácií. Dotyk s kožou alebo fyzický dotyk, akým je objímanie, je jednou z najdôležitejších stimulácii potrebných pre vývoj zdravého mozgu a silného tela. Výskumy preukázali, že malé deti vo východoeurópskych sirotincoch sú len zriedkakedy objímané a ani sa ich nikto nedotýka. Vo svojich postieľkach trávia často 22 hodín denne. K ich kŕmeniu používajú fľaše a starostlivosť o ne je v podstate veľmi rutinná s minimálnou ľudskou interakciou. V budúcnosti tieto deti často čelia mnohým problémom, vrátane zhoršeného kognitívneho vývoja. Vedci zistili, že keď kojenci boli 20 minút denne dotykovo podnietení po dobu 10 týždňov, ich skóre kognitívnych funkcií bolo potom mnohonásobne vyššie.

Profimedia

Objatie pomáha deťom rásť

Akonáhle deťom chýba fyzický kontakt, ich telá prestanú rásť, hoci majú normálny príjem živín. Tieto deti trpia neskôr tiež neúspechom. Tento hendikep sa môže zlepšiť, keď sa im poskytne dostatok dotykov a objatia. Objímanie totiž spúšťa uvoľňovanie oxytocínu, ktorý je známy tiež ako hormón lásky. Tento hormón má pre naše telo veľa dôležitých účinkov. Jedným z nich je stimulácia rastu. Štúdie ukazujú, že objímanie môže okamžite zvýšiť hladinu oxytocínu. Keď je tento hormón zvýšený, zvyšuje sa tiež produkcia rastových hormónov, ako sú inzulínový rastový faktor a nervový rastový faktor.

Objímanie udržuje deti zdravšie

Objatie je zdravé aj preto, že zvýšenie hladiny oxytocínu posilňuje imunitný systém. Znižuje plazmatické hladiny hormónov štítnej žľazy a spôsobuje, že sa aj rýchlejšie hoja zranenia. Popri tom objatie tlmí bolesť, má vplyv na cirkuláciu krvi a znižuje krvný tlak.

Objatie dokáže zastaviť záchvat hnevu

Objatie je dobré aj pre emočné zdravie dieťaťa. Nič nemôže upokojiť zlostiace sa batoľa rýchlejšie ako objatie od mamy. Mnoho rodičov sa domnieva, že objatie zúriaceho dieťaťa je nevhodné, pretože tým vlastne "odmeňuje" zlé správanie. Ale tak to nie je. Akonáhle sa batoľa hnevá, nie je to preto, že by bolo tvrdohlavé, jednoducho stráca kontrolu nad svojimi emóciami. Malé deti nemajú schopnosť samoregulácie.

Keď dieťa intenzívne kričí, jeho jeden aktivačný systém je nadmerne stimulovaný, zatiaľ čo upokojujúci systém (brzda) je neaktívny. Skúste si predstaviť riadenie auta pri zošliapnutí plynového pedálu a ignorovanie brzdy. Deti sa pri záchvate správajú presne ako "uletené" auto. Takže ak vás dieťa nepočúva a rúti sa dopredu bez použitia brzdy, čo urobíte? Je to podobné ako s autom - najprv musíte auto zastaviť. Potom dávajte prednášku o vhodnom správaní. Objatie dieťaťa pri záchvate mu pomôže vyhnúť sa emočnej havárii.

Profimedia

Objímanie podporuje odolnosť

Pri narodení nie sú nervové systémy detí dostatočne zrelé, aby regulovali veľké emócie. To je tiež dôvod, prečo sa len ťažko batoľatá s intenzívnymi emóciami ovládajú. Počas tiesne sa uvoľňuje vysoká hladina kortizolu, ktorý cirkuluje telom a mozgom. Ak necháte dlhší čas dieťa v tejto situácii a nebudete ho nijako regulovať, bude mať táto toxická úroveň stresového hormónu fyzický aj psychický vplyv na jeho zdravie. Štúdie ukazujú, že nadmerné vystavenie stresujúcemu hormónu môže narušiť imunitný systém dieťaťa a neskôr ovplyvňovať pamäť a verbálne schopnosti. Môže viesť aj k depresii v neskoršom veku. Objatie vyvoláva uvoľňovanie oxytocínu, ktorý okamžite znižuje hladinu stresového hormónu.

Objatie robí deti šťastnými

Objatie zvyšuje optimizmus a tiež sebaúctu. Oxytocín spôsobuje, že sa človek (dieťa) cíti milovaný a šťastný. Bolo preukázané, že rodičovské objatie hrá veľkú úlohu pri formovaní osobnosti a intelektu. Pravidelné objatia sú neoddeliteľnou súčasťou emočného spojenia medzi rodičmi a dieťaťom. Avšak pozor, aj v prípade objatí, ktoré je bezpochyby veľmi účinné, myslite na to, čo dieťa chce. Ak vám dáva najavo, že mu je objatie nepríjemné, nenúťte ho k tomu násilím. Objatie zvyšuje dôveru, znižuje strach a zlepšuje medziľudské vzťahy.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie