Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Skôr než deťom podáte lieky: 5 najúčinnejších prírodných tipov na nádchu a kašeľ
Zdielať na

Skôr než deťom podáte lieky: 5 najúčinnejších prírodných tipov na nádchu a kašeľ

Zdroj: Profimedia

Toto obdobie sa v mnohých rodinách nesie v znamení neustáleho kolobehu nádchy a kašľa, ktoré si deti vzájomne prenášajú. Predtým, ako pobežíte do lekárne, vyskúšajte rady, s ktorými si vystačili naše babičky, fungujú perfektne!

Ako to, že niektoré deti sú celú zimu zdravé, zatiaľ čo u iných kašeľ strieda angínu, a tak stále dokola? Možno je to smola, možno problém s imunitou, ale možno aspoň do určitej miery rozhoduje tiež prístup rodičov. Čo robiť, aby bolo dieťa zdravé alebo aby sa bacilov rýchlo zbavilo?

Niekedy je pre rodičov ťažké zistiť, či ide o nádchu, alebo alergiu...

Nádcha - horúca voda a soľ

Počas nádchy potrebuje upchatý nos znížiť opuch slizníc. Kvapky do nosa síce zaberajú, telo si na ne ale postupne zvyká, sliznica sa stáva menej pružnou a kvapky potom strácajú účinnosť. Použite ich teda len v stave najvyššej núdze.

Spriechodneniu dýchacích ciest pomôže inhalácia horúcej pary, ak to dieťa zvládne. Ak nie, namočte mu ručičky do lavóra s horúcou vodou (teplotu pochopiteľne dopredu skontrolujte). Keď si ruky zvyknú, môžete horúcu vodu pridať. Roztiahnutie ciev na končatinách pomôže odkrviť sliznice, a tým sa zníži ich opuch. Dieťaťu sa bude dýchať lepšie.

Na zriedenie hlienu je najlepším kandidátom slaná voda. Môžete kúpiť v lekárni morskú, do nosa môžete kvapkať Vincentku. Tá sa dá tiež aj inhalovať.

Kašeľ - tymián, orechy, skorocel

Tymianový sirup pomôže deťom uvoľniť hlieny, zmierniť kašeľ a má aj protibakteriálne účinky. Sirup pripravíte jednoducho - hrnček (asi 250 ml) vody povaríte s hrnčekom (asi 200 g) práškového cukru. Po odstavení do vývaru nasypte vrecko (8 až 9 g) tymiánu, ktorý kúpite v potravinách, a nechajte lúhovať. Potom sceďte a podávajte jednu čajovú lyžičku každú hodinu.

Na suchý kašeľ pomôže aj odvar zo škrupín z vlašských orechov. Vylúpte 12 orechov a škrupiny nechajte cez noc v 500 ml vody. Ráno potom 30 minút varte, a potom dolejte ďalším pollitrom prevarenej vody. Čaj sa pije vlažný a mierne osladený.

Profimedia

Zábal proti kašľu

Uvoľnenie hlienu v prieduškách pomôžu aj zábaly na hrudník. Naše babičky ešte hrudník mazali masťou. Vy môžete použiť olejový zábal. Horúci olivový olej nalejte na vreckovku alebo plienku. Skontrolujte, či látka nie je príliš horúca, a potom ju priložte dieťaťu na hrudník. Môžete ho prekryť potravinárskou fóliou a následne hrudník zabaliť do uteráka. Nechajte pôsobiť pokojne aj hodinu. Hrudník môžete predtým namazať aj tymiánovou masťou.

Bolesť v krku - šalvia a Priessnitzov zábal

S bolesťou v krku, ktorá sprevádza prechladnutie, si veľmi dobre poradí starý dobrý zábal podľa Vincenze Priessnitza. Namočte vreckovku do chladnej, ale nie príliš studenej vody. U detí sa odporúča teplota okolo 22 stupňov. Látku vyžmýkajte a priložte na krk, dajte cez ňu igelit a celý krk následne zabaľte do ďalšej šatky tak, aby sa všetko zahrialo. Malého pacienta nechajte v teple s obkladom 1,5 – 2 hodiny. Prekrvenie oblasti urýchli hojivé procesy v tele. Obklad môžete opakovať, ale najskôr po 3 až 4 hodinách.

Dezinfekcii hrdla tiež napomáha šalvia - dá sa kloktať alebo piť ako čaj.

Horúčka - zábal

Hoci horúčka je vítaným pomocníkom pri likvidácii bacilov v tele, niekedy je však až príliš vysoká a telo vysiľuje. Väčšina lekárov volí ako hranicu hodnotu 38,5 stupňa, vyššiu horúčku odporúčajú zrážať. Pokiaľ chcete uľaviť dieťaťu s nižšou teplotou, skúste zábaly na končatiny. Vezmite ponožky a dajte ich dieťaťu na nohy. Pozor - nepoužívajte príliš studenú vodu, najlepšie poslúži voda s teplotou o dva stupne nižšia, než je teplota tela. Po 15 minútach môžete ponožky namočiť znova. U vyšších horúčok môže pomôcť zábal na hrudník, pre väčšinu z nás je to ale väčšie utrpenie ako samotná horúčka. Pokiaľ má dieťa náladu, môže mu pomôcť kúpeľ, voda by ale vždy mala mať o dva stupne nižšiu teplotu ako telo. Pokiaľ má dieťa vysokú horúčku a studené končatiny, môžete k ochladeniu použiť ľad - ten zabalíte do vreckovky a priložíte ho do slabín. Ochladí prúdiacu krv a dieťaťu sa uľaví.

joj.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie