Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lenivé mamy sú šťastnejšie, vyskúšajte to tiež! Tieto pravidlá vám zlepšia život
Zdielať na

Lenivé mamy sú šťastnejšie, vyskúšajte to tiež! Tieto pravidlá vám zlepšia život

Zdroj: Profimedia

Ak ste už mamou, určite ste sa dostali do obdobia, keď ste o sebe pochybovali. Robím naozaj všetko preto, aby bolo moje dieťa šťastné? Možno vás to prekvapí, ale niekedy im prospeje, keď budete toho robiť menej. A vám tiež!

Určite by ste s ním mohli tráviť viac času vonku či navštevovať pohybové a náučné kurzy, zdravšie mu variť, alebo pestovať bio zeleninu a bylinky na balkóne. Vždy je čo zlepšovať a týka sa to aj výchovy detí. Niekedy je však dobré zamyslieť sa, či toto všetko naozaj deti potrebujú ku šťastiu.

Deti zo všetkého najviac potrebujú spokojnú a šťastnú mamu. Naozaj sa nič nestane, ak pár dní neožehlíte bielizeň a namiesto domácej teplej večere objednáte pizzu. Byť občas lenivá a myslieť aj trošku na seba pomôže tak vám, ako aj deťom a vášmu partnerovi. Oplatí sa vyskúšať to!

Každá pomoc, dobrá pomoc

Väčšina z nás máva pocit, že nám partneri a deti s domácnosťou nepomáhajú tak, ako by sme si predstavovali. A keď to predsa len urobia, nie je to podľa našich predstáv. Kašlite na to. Je jedno, že manžel oblečie synovi sveter naopak alebo skladá riad do zlých poličiek. Je skvelé, že vám pomáha. Takže nehundrite a pohodlne sa natiahnite na pohovku.

Deti zvládnu viac, ako si myslíme

Naučte ich pomáhať, kým sú malé a hrnú sa do toho. Už predškolské dieťa zvládne jednoduché činnosti ako triedenie ponožiek, prestieranie príborov alebo napríklad skladanie vreckoviek či uterákov. A ak ste to už prešvihli, nastavte pravidlá. Dieťa bezpochyby zvládne aspoň jednu či dve povinnosti v domácnosti, bez toho, aby nejako utrpelo. Ak majú svoju izbičku, neupratujete ju, nechajte to na nich a maximálne im poraďte!

Profimedia

Muži nie sú nesvojprávni

Ak máte pocit, že bez vás by manžel zomrel hladom a v špine, najskôr svoju drahú polovičku dosť podceňujete. Každý jeden z nich vie, kde si môže kúpiť pizzu. Rovnako tak príde na to, ako zapnúť práčku, keď sa mu minú čisté tričká a ponožky. Podobné je to s umývačkou riadu. Aj muži majú zmysel pre poriadok, len im treba dať priestor na realizáciu. Takže sa prestaňte stresovať, ak nebude vždy vypraté a navarené. Oni si nejako poradia!

Každý potrebuje svoj priestor

Nie je nad to, keď deti zmiznú napríklad k babičke alebo do školy v prírode, manžel si vyrazí na ryby alebo jednoducho na pivo, a vy máte voľný večer sama pre seba. Nechajte ich, nech sa bavia po svojom, a užite si svoje obľúbené seriály bez vyrušovania a ušťipačných poznámok. Rovnako si raz za čas vyrazte bez nich. Trebárs aj na víkend. Oni to zvládnu!

Žehlenie je strata času

Mať každý deň vyžehlenú čistú košeľu potrebuje mnoho mužov, najmä tí, ktorí chodia do zamestnania v obleku, ale nikde nie je napísané, že sa o to máte starať vy. Aj kým vás stretol, nejako si poradil. Správny muž si vie košeľu vyžehliť sám, a ak nie, tak si skrátka musí zarobiť dosť, aby za to niekomu zaplatil. Iste, môžete mu tých 5 košieľ týždenne vyžehliť, ale nerobte zo seba otroka. Je totiž naozaj málo bielizne, ktorá sa žehliť musí, tak to nepreháňajte!  

unsplash.com

Pomôžem, keď môžem

Ľudské spolužitie je založené na vzájomnej láskavosti medzi blížnymi a priateľmi. Je teda pekné, keď kamarátke pomôžete s maľovaním, skočíte jej nakúpiť, pretože ju zložila chrípka, alebo pomôžete s renováciou záhrady na chalupe. Ale neplytvajte svojimi silami, keď ich nemáte dosť pre seba. Pomáhať si treba, ale rovnako je dôležité nechať si dostatok času aj úplne pre seba, aj keď trebárs zostanete relaxovať doma pri telke.

Dajte si na čas

Poznáte to. Sľúbil, že vynesie odpadky, primontuje poličku, či kúpi darček dedkovi, ale tak nejako sa k tomu nemá. Zachovajte pokoj a hlavne to nerobte za neho. Ako hovorí môj drahý: "Keď som raz povedal, že to urobím, tak to urobím a nemusíš mi to každého pol roka pripomínať." Obrňte sa trpezlivosťou a čakajte. Keď to totiž proaktívne urobíte za neho, zvykne si, a s vašou lenivosťou tak bude amen.

Upratovanie nie je náboženstvo

Je pomerne málo ľudí, ktorých udržiavanie poriadku, teda upratovanie, teší. Priznajte si to a redukujte upratovanie na nevyhnutné veci. Veľké upratovanie urobte raz za čas a nehanbite sa napríklad na umývanie okien objednať upratovaciu firmu. Získate tak čas na výlet alebo pekný čas strávený so svojou rodinou.

Profimedia

Návšteva nie je hygienická kontrola

Iste, keď má prísť na návštevu niekto, o kom viete, že si na poriadok potrpí, upracte pre pokoj v duši. Ale aby ste kvôli niekomu umývali okná, odťahovali postele a leštili dlaždice, to je úplný nezmysel. Upratujte, keď sa vám to hodí, a tak, ako to vyhovuje vám.

Neorganizujte

Akonáhle niečo pustíte z očí, nastane Armagedon? Deti odídu na letný tábor bez plaviek, muž zabudne doma holiaci strojček a z rodinnej dovolenky bude číra anarchia? No a čo? Nechajte veci niekedy jednoducho plynúť a užívajte si kúzlo okamihu. Skontrolujte, či majú všetci pasy, letenky, doklady, peniaze - len to najdôležitejšie. Zvyšok sa dá vždy nejako vyriešiť. Nie je možné, aby ste mohli myslieť na všetko a ešte aj za ostatných!

Súvisiace články

Najčítanejšie