Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prečo sú deti v Holandsku šťastnejšie ako tie naše? Rodičia prezradili, čo robia inak
Zdielať na

Prečo sú deti v Holandsku šťastnejšie ako tie naše? Rodičia prezradili, čo robia inak

Zdroj: unsplash.com

Kto z nás netúži po tom, aby bolo jeho dieťa šťastné, spokojné a poslušné? Prieskumy ukázali, že najšťastnejšie deti sú v Holandsku a môžu za to tieto výchovné pravidlá.

Holandský spôsob rodičovstva nespočíva v žiadnom špeciálnom prístupe k deťom, no zdá sa, že aj malé odlišnosti fungujú veľmi dobre.

Vedci dokázali, že holandské deti sú ďaleko pred svojimi medzinárodnými rovesníkmi, pokiaľ ide o pohodu a šťastie. Chcete vedieť, čím to je? Toto sú pravidlá, ktorými sa vo výchove svojich ratolestí riadi väčšina rodičov.

Dbajú na dostatočný spánok detí

Dostatočný odpočinok je alfou a omegou výchovy detí v Holandsku. Svoje deti v podvečerných hodinách už zbytočne nerozptyľujú a doprajú im skôr pokojnejšie aktivity, po ktorých sa „nenabudia,“ ale prirodzene ich unavia. Odborné prieskumy ukázali, že holandské deti vo veku 6 mesiacov spia v porovnaní s americkými deťmi o 2 hodiny spánku denne viac. A pretože ich deti spia lepšie, holandské mamičky spia tiež  lepšie a cítia sa viac oddýchnuté a spokojné.

Dovolia im na raňajky čokoládu

Jesť čokoládu na raňajky znie ako zlý nápad, ale nie pre holandské mamičky. Ony totiž veria, že ak majú ich deti dovolené jesť niečo sladké ráno, nie je to pre nich potom také lákavé neskôr počas dňa a najmä sa učia mať väčšiu sebakontrolu. Zakázané „ovocie“ totiž láka najviac, preto im aj sladké v malom množstve doprajú.

Ukazujú im, že nie je všetko o peniazoch

Holanďania sa zameriavajú väčšinou na jednoduchý život, s nízkonákladovými činnosťami a prístupom k základným informáciám. Deti sú tu zvyknuté na hračky z druhej ruky, nemajú prehnané očakávania a nemajú všetko, na čo si zmyslia.


Keď napríklad oslavujú narodeniny, neočakávajú drahé darčeky alebo luxusné oblečenie. K dispozícii je dokonca tichý pakt, ktorý hovorí, že darček k narodeninám by nemal stáť viac ako 10 EUR. Deje sa tak preto, lebo rodičom záleží na tom, aby sa deti stretávali, hrali a bavili sa namiesto toho, aby lipli na materiálnych veciach.

Profimedia

Trávia spolu viac času ako rodina

Outsourcing je vynikajúci spôsob šťastného rodičovstva a holandské mamičky to vedia. V tejto krajine deti trávia veľa času so svojimi oteckami, ktorí zvyčajne „stláčajú“  pracovný čas na 4 dni, aby aspoň jeden celý deň mohli tráviť so svojimi deťmi. Tento deň sa dokonca nazýva „Daddy Day.“ Do výchovy sú naplno zapojení aj starí rodičia, ktorí trávia s vnúčatami pravidelný čas, čo rovnako prospieva jednak k spokojností detí ale tiež ich rodičov.

Nechajú deti vyjadriť si svoj názor

V holandskej rodine má slovo každý, vrátane najmladších. A hoci niekedy môžu byť rokovania s 3-ročným dieťaťom skutočne vyčerpávajúce, holandské mamičky sa domnievajú, že je veľmi dôležité, nechať ich vyjadriť sa.

Holandskí rodičia sa tiež snažia vytvoriť pravidlá spolu so svojimi deťmi. Napríklad, ak často zápasíte s tým, že deti trávia veľa času na mobile či pred televízorom, skúste si spolu s nimi dohodnúť jasné pravidlá, na ktorých však musíte trvať. Deti si zvyknú a nebudú viac vyjednávať.

Majú vlastné rodinné rituály

Jedným z najcennejších pilierov rodičovstva pre Holanďanov je ich rutina. Rutina znamená predvídateľnosť a predvídateľnosť znamená zvládnuteľnosť. Keď máte presne stanovený rozvrh, vaše deti vždy vedia, kedy je čas jesť, zdriemnuť si a hrať si so svojimi priateľmi. Celý proces výchovy je takto ľahší, rodičia nemusia deti okrikovať, lebo sú jednoducho na pravidlá naučené a dodržiavajú ich.

Holanďania dbajú na to, aby aspoň večerali spoločne, pretože práve tento čas využívajú na spoločné debaty, deti sa uvoľnia a majú k sebe všetci bližšie.

unsplash.com

Netlačia na ne, doprajú im voľné detstvo

V iných krajinách rodičia nadmerne stimulujú svoje deti už od narodenia. V porovnaní s tým sa holandskí rodičia môžu zdať trochu leniví a nezaujatí, ale oni len nechávajú svoje deti, aby boli deťmi a užívali si to.

Holanďania veria, že ich dieťa sa bude plaziť, chodiť a hovoriť, keď bude na to  pripravené a nepotrebuje k tomu žiaden stimul či nátlak. Všetko čo podľa nich detí potrebujú, je láska, ostatné jednoducho príde.

Holandskí rodičia svoje malé deti neučia abecedu vopred, ich predškolská výchova je väčšinou vyplnená hrami, nemajú prehnane veľa krúžkov a v škole nedostávajú veľa úloh.  Napriek tomu patria ich deti medzi najvzdelanejšie na svete, dôvodom je určite fakt, že na nich nie je vyvíjaný nátlak a do školy preto chodia radi.

Rodiča myslia aj na seba

Šťastní rodičia majú šťastné deti - to platí všeobecne a špeciálne Holandsko je skvelým príkladom. Mamičky tu majú realistickejšiu víziu rodičovstva a chápu, že ony a ich deti nie sú ani zďaleka dokonalí. Nepredbiehajú sa s inými a svojimi nedostatkami či zlyhaniami sa prehnane netrápia. Výhodou je, že väčšina žien tu pracuje na skrátený úväzok a preto si dokážu nájsť aj dostatok času pre seba.

Šťastie detí je dôležitejšie ako úspech

Aj Holanďania túžia po tom, aby ich deti boli múdre a šikovné, ale ich vízia úspechu je úplne iná. Dobre totiž vedia, že ak majú byť deti úspešné, musia byť predovšetkým šťastné, sebavedomé a musia mať pozitívne vzťahy so svojou rodinou a priateľmi. Podľa nich môžu iba takto dosiahnuť úspech aj v budúcnosti.

Sú vzorom pre svoje deti

Toto je jedno z najdôležitejších pravidiel holandského rodičovstva. V tejto krajine matky chápu, že ak chcú vychovávať tvorivé, šikovné a šťastné deti, musia robiť presne to, čo sa im snažia vštepovať.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie