Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Chcete zvýšiť inteligenciu vašich detí? Tieto dve veci by ste mali robiť častejšie!
Zdielať na

Chcete zvýšiť inteligenciu vašich detí? Tieto dve veci by ste mali robiť častejšie!

Zdroj: Profimedia

Niečo deti získajú do vienka už pri narodení, ale ich inteligencia sa vyvíja postupne. Mnoho závisí aj od podmienok, v ktorých vyrastajú a od nášho prístupu k nim.

Takmer pred štyridsiatimi rokmi boli zverejnené výsledky prvých štúdií, ktoré skúmali vplyv reči na vývoj detskej inteligencie. Závery boli jasné - deti narodené v chudobe počuli podľa odborníkov v priemere o 30 miliónov slov menej ako ich bohatší rovesníci. Zistenia relatívne malej štúdie v priebehu rokov sa ale časom ukázali ako kontroverzné, pokiaľ ide o materiálne podmienky, avšak na niečom sa odborníci zhodnú aj dnes.

Aj vhodná forma vyučovania môže deťom pomôcť...

​Ide o to, že počet slov, ktoré dieťa počuje v ranom veku, sú pre detskú inteligenciu veľmi významné. Rozdiely medzi deťmi, s ktorými sa rodičia veľa rozprávajú, a deťmi, s ktorými rodičia veľa nehovoria, sú oveľa výraznejšie, než sa predtým odborníci domnievali.

Teraz výskumníci z University of York zistili, že počet slov, ktoré dieťa počuje, nezlepšuje iba jeho slovnú zásobu a vývoj reči, ale že môže tiež prispieť k rozvoju neverbálnych schopností, ako sú uvažovanie, numerické porozumenie a uvedomenie si tvarov. Štúdia skúmala vyše sto detí po dobu troch dní a vedci zistili pozitívnu súvislosť medzi kognitívnymi schopnosťami a kvalitou reči - na základe počtu slov a lexikálnej rozmanitosti.

Viac sa rozprávať a hrať

Sara Piekarsi, odborníčka na reč, k tomu povedala: "Keď dieťa vyrastá v prostredí bohatom na jazyk, utvára si spôsob, ktorému rozumie, vidí a používa jazyk. Rodičia sú príkladom a deti prirodzeným spôsobom používajú jazyk, a to aj v ranom veku. "

Hovorca Americkej pediatrickej akadémie Dipesh Navsaria tvrdí, že vo vývoji inteligencie detí hrá úlohu okrem verbálnej interakcie tiež neverbálna interakcie. "Nie je to o slovách, je to o interakciách. Sú rodičia, ktorí hovoria menej, ale stále môžu mať so svojimi deťmi vývojovo pozitívne interakcie. Nemali by sme si myslieť, že iba nedostatok slov drží deti pozadu."

Mať citlivý a priateľský vzťah s deťmi má významný vplyv na ich celkový vývoj. Výskumníci tejto najnovšej štúdie tiež uznávajú, že pozitívne rodičovstvo (kde rodičia reagujú a povzbudzujú deti k tomu, aby sa slobodne prejavovali) bolo spojené s menšími známkami nepokoja u detí, agresie a neposlušnosti.

Takže nielen slová, ale tiež hry môžu veľmi pozitívne pôsobiť na vývoj detskej inteligencie. "Keď rodičia povzbudzujú deti k tomu, aby sa vyjadrovali a objavovali svet, vytvárajú im tak prostredie, kde deti vedia a chápu, že majú schopnosť pozitívne ovplyvňovať pozornosť druhých," uviedol Dipesh Navsaria.

Ďalšou otázkou je aj kvalita reči. "Rodičia by mali s deťmi hovoriť akýmkoľvek spôsobom, ktorý im vyhovuje. Nemyslím si, že by museli hovoriť tak, či onak, proste hovorte tak, ako vám to pripadá prirodzené," dodala Sara Piekarski. Preškoľovať rodičov, ako by mali s deťmi hovoriť, by ich mohlo skôr znervózniť a naopak zbrzdiť. Cestou by malo byť nájdenie toho, čo je pre rodičov prirodzené.

Najdôležitejšie zo všetkého sú interpersonálne interakcie. Slová, ktoré dieťa počuje z rozhlasu alebo televízie, sa podľa odborníkov "nepočítajú". "Slová musia pochádzať od živých ľudí v prostredí, v ktorom dieťa žije, inak na jeho vývoj nemajú vplyv," vysvetľujú odborníci. Jednoducho povedané - neexistuje žiadna múdra aplikácia, ktorá by nahradila rodiča a jeho čas, ktorý svojmu dieťaťu venuje.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie