Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Najvzácnejšie dary, na ktoré deti nikdy nezabudnú: TOTO potrebujú zo všetkého najviac
Zdielať na

Najvzácnejšie dary, na ktoré deti nikdy nezabudnú: TOTO potrebujú zo všetkého najviac

Zdroj: Profimedia

Rozmýšľate niekedy nad tým, ako budú na detstvo spomínať vaše ratolesti? Snažte sa, aby mu namiesto láskavej a objímajúcej mamy nezostali spomienky na matku, ktorá kričí, nestíha a voľný čas trávi pri počítači...

Dnešné deti majú toľko možností a toľko hračiek, že je niekedy poriadne ťažké niečím novým ich prekvapiť. S kupovaním materiálnych vecí by sme to však nemali preháňať. Verte, že pre každé jedno je najvzácnejšie to, čo sa v obchode kúpiť nedá!

​Aj pre herečku Helenu Krajčiovú je rodina všetkým...

35 nezabudnuteľných darov pre vaše deti

1. Podpora

Stačí jedno povzbudzujúce slovo, aby sa vrátila chuť ísť ďalej. Dajte deťom pocitiť, ako si ich ceníte. A nezabúdajte im to pripomínať pravidelne.

2. Objatie a pusa

Istý otec hovoril svojmu sedemročnému synovi, že na pusinky je už príliš veľký. Pre deti je však rodičovská náruč a pusa veľmi dôležitá! Nech je vaše dieťa veľké ako chce, nikdy nie je nevhodné ho objať a pobozkať, aby ste dali najavo svoju lásku k nemu.

3. Rodinné obedy a večere

Spoločné obedy a večere sú skvelou príležitosťou, ako sa zísť v kruhu rodinnom, rozobrať uplynulý deň alebo plány do budúcna. Rodina, ktorá spoločne neje, sa ani spoločne nerozvíja.

4. Zmysel pre humor

Nájdite čas a spôsob, ako sa zasmiať spolu s deťmi. Zmysel pre humor je krásna vlastnosť. Deti sa pri veselých rodičoch cítia najlepšie.

5. Cit pre krásu

Pomôžte svojmu dieťaťu nachádzať krásu vo všetkom, čo vidia, a v každom, koho stretnú.

6. Právo na omyl

Deti sú deti. Radi sa oddávajú neviazanému šanteniu, čo však niekedy vyžaduje vašu neobyčajnú trpezlivosť. Poskytnite im priestor pre vyvádzanie, experimenty ale aj chyby.

7. Súdržná rodina

Rodina držiaca pri sebe je základom, na ktorom deti stavajú celú svoju ďalšiu budúcnosť. Vždy by mali mať možnosť nájsť v nej podporu a porozumenie, snažte sa teda, ak je to možné, zostať všetci spolu.

8. Túžba byť lepší

Podporujte ambiciózne priania svojho dieťaťa. Umožní mu to mnoho dosiahnuť, možno aj viac, než by ste si vedeli predstaviť.

9. Čas

Čas je jediný dar, ktorý nikdy nemôžete zadržať alebo vrátiť naspäť. Je to jeden z najcennejších darov, ktorý môžete svojmu dieťaťu dať.

10. Pozornosť

Zdalo by sa, že je to prostá vec, je však nesmierne dôležitá. Buďte s ním, nepremárnite žiadnu príležitosť a počúvajte ho!

11. Súcit

Život bohužiaľ nie je vždy spravodlivý. Naučte dieťa, aby keď sa niečo také stane, nestálo bokom a snažilo sa pomôcť tomu, kto to potrebuje.

12. Umenie oceniť

Jeden z najprospešnejších darov. Učte deti, že všetko čo majú, nie je samozrejmosť.

13. Zvedavosť

Naučte deti pýtať sa a prejavovať zvedavosť. "Už sa toľko nevypytuj!" sú slová, ktoré by ste nikdy nemali vysloviť.

14. Rozhodnosť

Dosiahnuť úspech vyžaduje rozhodnosť a k tomu je potrebná sila vôle.

15. Disciplína

Deti sa musia naučiť množstvo vecí. Ako sa správať, ako vychádzať s inými ľuďmi, dosahovať ciele, plniť si priania. Výchova sa samozrejme nezaobíde bez disciplíny. Nestavajte ju však na zákazoch. Snažte sa vyjadrovať v pozitívnom, praktickom štýle.

16. Povzbudenie

Slovo má veľkú silu. Obyčajné slová, ktoré dieťaťu každý deň hovoríte, ho môžu ako povzbudiť, tak aj prinútiť k zúfalstvu. Preto voľte slová starostlivo.

17. Túžba tvoriť

S príchodom internetu sa tvorba aj učenie niečomu novému stali jednoduchšími. Povzbudzujte detskú kreativitu. Svet potrebuje ľudí, schopných vytvárať niečo nové.

18. Starostlivosť

Naučte dieťa starostlivosti pri vašich spoločných záležitostiach, aby to raz zvládlo u svojich vlastných.

19. Oduševnenie

Je správne vštepiť deťom vedomie, že sa neskladajú len zo svalstva a krvi, ale aj z rozumu, srdca a vôle. A že rozhodnutia, ktoré budú v živote robiť, sa nemôžu zakladať len na tom, čo si žiada telo a krv.

20. Čestnosť

Deti, ktoré sú od detstva vedené k čestnosti, majú oveľa väčšiu šancu zostať poctivými aj v dospelosti. Čestní ľudia sa spravidla cítia lepšie, majú väčšiu radosť zo života a čo je snáď najdôležitejšie, majú pokojný spánok.

21. Nádej

Nádej dodáva silu, formuje vytrvalosť a rozhodnosť. Aj v ťažkých časoch a chvíľach zúfalstva nám umožňuje ísť ďalej.

22. Fantázia

To hlavné, čo sme pochopili za uplynulých dvadsať rokov je fakt, že život sa mení stále rýchlejšie a zajtrajšok už sa nepodobá dnešku. Tento meniaci sa svet tvoria ľudia, ktorí vedia zapojiť fantáziu.

23. Uvedomenie

Výchova detí je zaiste dôležitá a zodpovedná záležitosť, vyžadujúca premyslenosť. Uvedomte si jasne kto ste, čo chcete a ako to chcete dosiahnuť. A naučte tomuto umeniu aj svoje deti.

24. Túžba po poznaní

Túžba poznať sa veľmi líši od školského bifľovania na skúšku. Vnuknúť by ju dieťaťu mala rodina. Čítajte, veďte k čítaniu aj svoje deti, pýtajte sa ich a rozoberajte rôzne pohľady na to, čo ich zaujíma.

25. Príroda

Deti vážiace si sveta okolo seba sa o neho chcú starať. Často po deťoch chceme, aby dodržiavali v byte poriadok a čistotu. Prečo by sme ich tomu istému nenaučili aj pokiaľ ide o prírodu, o priestor mimo byt?

26. Možnosť vyskúšať niečo nové

Takúto možnosť by mali deti dostávať, aby si overili, čo sa im páči, čo ich baví, k čomu majú schopnosti. Cez všeobecne rozšírený názor to nie je spojené so žiadnymi zvláštnymi výdavkami.

27. Optimizmus

Pesimisti svet nezmenia. To robia optimisti.

28. Umenie byť hrdý na svoje úspechy

Oslávte malé životné udalosti. Koniec koncov, malé úspechy rokmi nadobúdajú na váhe.

29. Túžba poznávať svet

Asi nie v celosvetovom meradle, to nie je v našich silách. Ale prečo sa pre začiatok nerozhliadnuť po svojom okolí? Podnikajte s deťmi výlety. Obohatí to celú rodinu.

30. Sebahodnotenie

Deti, ktoré sa naučia hodnotiť samy seba, netrpia zvyčajne nedostatkom sebadôvery a majú zmysel pre dôstojnosť a sebaúctu. Vyrastajú z nich dospelí s vlastnými hodnotami, ktorých sa držia.

31. Originalita

Naša osobitosť z nás robí osobnosti. Pomôžte dieťaťu odhaliť svoj potenciál a predviesť svetu s hrdosťou to, za čo môžu byť právom chválené.

32. Posedenie na kolenách

To je to najlepšie miesto na svete na čítanie knižiek, rozprávanie rozprávok alebo k obyčajnému rozprávaniu.

33. Domáci krb

Istota, že ťa doma majú radi a že na teba čakajú, je jednou z najkrajších a najpovzbudivejších vecí v živote. Cíti sa vaše dieťa doma v bezpečí, obklopené pohodou a láskou?

34. Vzájomná vernosť rodičov

Vernosť v manželstve neznamená len správanie našich tiel. Sú to tiež pohľady očí, prejavy rozumu, srdce, duša. Všetky tieto veci deti dobre vidia, citlivo vnímajú a majú pre nich veľkú dôležitosť.

35. Láska

Bez nej samozrejme nejde vôbec nič. Pridajte ju ku všetkému, čo poviete či urobíte, a vaše deti budú najšťastnejšie bytosti na svete!

pinterest.com

Súvisiace články

Najčítanejšie