Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Máte mladšiu sestru? Podľa vedcov ste v nevýhode, dôvod vás prekvapí
Zdielať na

Máte mladšiu sestru? Podľa vedcov ste v nevýhode, dôvod vás prekvapí

Zdroj: Profimedia

Ak máte sestru, veľmi dobre viete, že to má množstvo výhod. Možno vás ale zaskočí, čo vás čaká, ak ste sa narodili ako prvorodená.

Lepia sa na vás kilá viac, ako na vašu mladšiu sestru? Podľa vedcov to nie je náhoda!

Štúdia, na ktorej spolupracovali švédski a novozélandskí vedci ukázala, že prvorodené dievčatá majú vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať v dospelosti nadváhu či dokonca obezitu, ako ich mladšie sestry.

Štúdia skúmala 13 406 párov švédskych sestier narodených v rokoch 1991 až 2009. Bolo preukázané, že prvorodené dievčatá mali oproti svojim sestrám takmer o 30% vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať nadváhu a o 40% vyššie predpoklady, že budú trpieť obezitou.

https://www.instagram.com/p/QDE_8NHGtl/?utm_source=ig_embed 

Prečo je to tak?

Odborníci tvrdia, že dôvodov, pre ktoré môžu byť prvorodené dievčatá silnejšie, môže byť niekoľko.

Ten najpravdepodobnejší je ten, že je to kvôli rozdielnemu prísunu krvi do placenty počas matkinho tehotenstva.

V prvom tehotenstve sú krvné cievy prúdiace do placenty užšie. Tým sa znižuje prívod živín a dochádza k preprogramovaniu regulácie tuku a glukózy. Po narodení preto čelí prvorodené dieťa nebezpečenstvu zvýšeného ukladania tuku a inzulín pracuje menej efektívne.

Vedci ďalej pripúšťajú aj sociálny faktor, konkrétne to, že medzi súrodencami často funguje rivalita a často napríklad súťažia, kto viac zje a podobne. Tiež je možné, že na prvé dieťa rodičia míňali viac peňazí a pri druhom sa začali viac zaoberať zdravou stravou.

Prvorodeným hrozia aj iné problémy

Dávnejšie štúdie skúmali nielen prvorodené dievčatá, ale aj chlapcov a zistilo sa, že okrem nadváhy, majú prvorodené deti vyššiu predispozíciu na vznik viacerých zdravotných problémov. Ide napríklad o vysoký krvný tlak a vyššie riziko vzniku cukrovky.

Odborníci na záver uviedli, že táto štúdia nemá slúžiť ako strašiak, ale ako motivácia najmä pre rodičov, aby svoje deti viedli k športu a zdravému stravovaniu.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie