Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dajte na rady odborníkov: Dobrí rodičia nikdy nezabúdajú na týchto 6 vecí
Zdielať na

Dajte na rady odborníkov: Dobrí rodičia nikdy nezabúdajú na týchto 6 vecí

Zdroj: Profimedia

Byť rodičom je tá najkrajšia a zároveň najťažšia úloha, ktorú zvládnuť bez chýb, je niekedy poriadne náročné a vyčerpávajúce. Tieto rady vám určite pomôžu!

“Naučiť dieťa, aby bolo zdvorilé, starostlivé a empatické, je veľmi náročná úloha, ale sú to všetko veci, ktoré zvládne každý jeden rodič,” tvrdia psychológovia. Vyskúšajte ich tipy a presvedčte sa, že to nie je až také ťažké, ako ste si mysleli.

1. Opakujte im často, ako veľa pre vás znamenajú

Deti sú nevinné a krehké bytosti, ktoré túžia po našej láske. Psychológovia tvrdia, že pre deti vôbec nie je samozrejmosťou, že sú pre vás také dôležité, preto by ste im to mali pravidelne hovoriť. Nebojte sa a nehanbite sa vyjadrovať pred nimi svoje pocity, pretože je to mimoriadne dôležité pri ich vývoji a ovplyvní to celý ich život.

Profimedia

​2. Trávte s nimi čo najviac času

Tráviť čas so svojimi deťmi je jediný spôsob, ako si s nimi vybudujete silný vzťah a pevné puto. Nezáleží na tom, ako veľmi ste zaneprázdnení, je dôležité si za každých okolností nájsť čas na spoločnú debatu, vypočutie ich problémov a tiež sa snažte ich motivovať, aby sa nevzdávali svojich cieľov a snov. Verte, že dávať deťom svoj čas a absolútnu pozornosť je to najviac, čo od vás môžu dostať.

3. Pomáhajte im spracovávať negatívne emócie

Deti sa ľahko rozrušia negatívnymi emóciami, objaví sa hnev, nenávisť, žiarlivosť, a je vašou povinnosťou im tieto pocity vysvetliť správne. Týmto spôsobom sa naučia riešiť svoje vnútorné konflikty, upokoja sa a dosiahnu emočnú stabilitu.

Profimedia

4. Naučte ich riešiť problémy

Je dôležité deti učiť, že nie je potrebné vyhnúť sa problémom v živote. V skutočnosti je potrebné stimulovať ich, aby hľadali riešenia a riešili problémy. Vždy sa s nimi rozprávajte, analyzujte problém s ktorým sa stretli a spolu hľadajte spôsob, ako sa s danou situáciou najlepšie vyrovnať.

5. Ukazujte im rozmanitosť sveta

Podporujte zvedavosť vašich detí a ukazujte im rozmanitosť z okolitého sveta. Je dôležité, aby vedeli aj o negatívnych vplyvoch, ľuďoch, aj o tom, že ľudia sa môžu odlišovať z hľadiska sociálneho, kultúrneho, geografického a podobne. Deti si potrebujú rozvíjať porozumenie a empatiu pre všetkých ľudí okolo seba, buďte ich učiteľom, ale aj vzorom, ako na to.

pixabay

6. Dovoľte im pomáhať vám

Odborné výskumy ukázali, že ľudia, ktorí majú zvyk vyjadriť svoju vďačnosť, sú štedrejší, súcitnejší a ochotní pomôcť. Preto požiadajte svoje deti, aby vám pomohli s niečím každý deň a odmeňujte ich za ich skutočnú láskavosť a úsilie. Bude ich to motivovať pomáhať vám častejšie a zároveň budú cítiť svoju dôležitosť a tiež váš prejav vďaky a uznania.

Rodičia, nezabúdajte, že pre vaše deti ste najväčším vzorom práve vy. Nemôžete od nich čakať niečo, čo sami nerobíte. Deti sú ako špongie, nasiakne do nich všetko, čo vidia a počujú a potom to prenesú aj do svojho bežného správania. Veď si len skúste spomenúť, nekričíte na ne často za niečo, čo robíte bežne aj vy?

Súvisiace články

Najčítanejšie