Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Má dieťa problémy s rečou? Odborníčka vám poradí, kedy treba navštíviť logopéda
Zdielať na

Má dieťa problémy s rečou? Odborníčka vám poradí, kedy treba navštíviť logopéda

Zdroj: Profimedia (ilustračná fotografia)

Možno aj vy práve riešite dilemu, či treba navštíviť s vašim dieťaťom logopéda, aby ste niečo nepodcenili, alebo z toho jednoducho vyrastie. Rady odborníčky vám určite pomôžu.

Logopedička PhDr. Lucia Palugyayová nám prezradila, čím to je, že odbornú logopedickú pomoc potrebuje stále viac detí, kedy je najvyšší čas s dieťaťom vyhľadať odborníka, ale napríklad aj to, či sa dá rečovým problémom u detí predísť. Veríme, že jej rady a skúsenosti vám pomôžu!

TV RIK

Skúste nám na úvod povedať, aká je aktuálna situácia v ambulanciách alebo v poradniach logopédov. Je to naozaj tak, že odbornú logopedickú pomoc potrebuje stále viac detí?

Áno, detí, ktoré potrebujú logopedickú pomoc je stále viac, ukazujú to aj štatistiky v školstve. Ja mám však pohľad odborníka, ktorý sa s takýmito deťmi stretáva každý deň ale dovolím si tvrdiť, že na druhej strane je aj veľa detí, ktoré sa vyvíjajú tak, že pomoc logopéda nepotrebujú. Pozitívne je, že v súčasnosti máme kvalitné diagnostické a skríningové nástroje na včasné zachytávanie takýchto deti a tým pádom sa im vieme aj skôr venovať.

Čo je za tým? Sú to aj mobily a tablety, alebo predovšetkým nesprávny prístup rodičov?

Na toto asi neexistuje jednoznačná odpoveď. Je pravda, že v súčasnosti sa deti viac hrajú s mobilmi a tabletmi ako s hračkami ale nepovažovala by som ich za vinníkov logopedických problémov. Príčin, pre ktoré vznikajú logopedické problémy je totižto viac. Určite aj faktory prostredia zohrávajú svoju rolu ale podiel má aj genetická predispozícia, konštalácia dieťaťa a iné.

Aké najväčšie chyby robia rodičia pri snahe naučiť deti správne rozprávať?

Nenazvala by som to chybami. Snažia sa a určite to robia s najlepším úmyslom, aby dieťaťu pomohli. Je dobré dávať dieťaťu správny rečový vzor. Niekedy sa však môže stať, najmä pri hláske R, že sa dieťa naučí nesprávnu tzv. hrdelnú výslovnosť, v snahe napodobniť zvuk aký od neho žiadajú. Často krát to aj samotné deti skúšajú a keď sa im nedarí, tak práve takýto hrdelný zvuk  im tú hlásku R najviac pripomína, zafixujú si to aj sami.

Je preto vždy lepšie, poradiť sa s logopédom v školskom zariadení alebo v ambulancii. Predsa len má viac skúseností a vie dať dieťaťu aj rodičovi tie správne rady ako postupovať.

Existuje nejaká prevencia, aby sa u dieťaťa rečové chyby neprejavili?

Prevencia pred poruchami výslovnosti by mohla byť, že naučíme dieťatko čo najskôr hrýzť tuhú stravu, piť z pohárika, eliminovať a najneskôr po druhom roku úplne odstrániť používanie cumlíka a dojčeneckej fľaše, naučiť dieťa správne smrkať a dýchať nosom. Nedá sa však povedať, že aj keď všetky tieto zásady rodič dodrží, poruchy výslovnosti sa neobjavia, lebo ako som už spomínala, môže sa objaviť iný faktor, ktorý spôsobí, že dieťa môže mať nejaký problém.

Riešite často aj zajakávanie malých detí a predškolákov? Čo je jeho najčastejšou príčinou?

Riešime aj zajakavosť. V logopédii je aj mnoho ďalších porúch reči či jazykových schopností. Vo svete je tiež trend ako i v niektorých centrách /poradniach na Slovensku – špecializácie logopédov na jednu oblasť logopédie a to iste platí aj o zajakavosti. V detskej populácii sa zajakávanie vyskytuje asi 4 -5% percentách, takže je ich dosť. A je to skutočne veľmi komplexná téma a vyžaduje si podrobnú analýzu nielen reči, plynulosti a jazyka, ale i sociálneho kontextu a prostredia. Odpoveď na túto otázku je teda zložitá podobne ako pri príčinách iných logopedických problémov. Vieme však, že sú isté faktory, ktoré môžu neplynulosti v reči fixovať a naopak vieme, ktoré faktory dieťatko a jeho reč podporujú. Je to napr. prijatie dieťaťa aj s neplynulosťami v reči, neopravovanie jeho výpovede, a nenútenie ho opakovať slová plynulo, podporiť jeho osobnosť a rôzne iné. 

Ako môžu rodičia a rodinní príslušníci pomáhať dieťaťu, ktoré sa zajakáva? A čo by naopak určite robiť nemali?

Na toto opäť nie je jednoznačná odpoveď. Každé dieťa je iné a potrebuje iný prístup, preto sa nedá celkom dobre zovšeobecniť, čo pomáha. Medzi základné rady patrí neupozorňovať dieťa na jeho neplynulosti/zajakavosť ale ani ju neignorovať a samozrejme spomaliť tempo reči v rodine. V dnešnej dobe všetci rozprávame veľmi rýchlo a deti sa nás snažia napodobniť. Ak sa stane, že sa objavia nejaké neplynulosti v reči dieťaťa, spomalenie tempa reči by mala byť prvá vec, ktorú by rodina a okolie dieťaťa mala urobiť. Určite je však dobré vyhľadať odborníka ak takýto problém pretrváva viac ako ½ roka a aj v prípade, že to rodiča znepokojuje.

Kedy je najvhodnejší čas navštíviť logopéda s dieťaťom? Treba ho na to nejako pripraviť?

 Záleží od problému. Ak dieťa v dvoch rokoch ešte nerozpráva je potrebné vyhľadať logopéda. Ak sa dieťa začne zajakávať tiež je dobré vyhľadať logopéda aj hneď, najmä ak má rodič obavy a v rodine sa zajakavosť už vyskytuje. Ak rodič eviduje v reči dieťaťa okolo 4. roku problémy v gramatickej stránke reči, slovnej zásobe, porozumení treba navštíviť logopéda. A čo sa týka artikulácie, tak v 4 rokoch by už mala byť reč dieťaťa úplne zrozumiteľná aj pre cudzích ľudí. Dieťa ešte nemusí úplne presne vyslovovať napríklad hlásky L a R. Ak ich však nevie ešte správne vysloviť v predškolskom veku, tiež je dobré vyhľadať logopéda.

Pripraviť dieťa na logopéda nijako špeciálne netreba, treba sa s ním iba primerane veku porozprávať o tom kam ide, prečo tam ide a čo sa tam asi bude diať. Niekedy však ani sami rodičia netušia ako bude prvé stretnutie prebiehať a tak je lepšie iba povedať dieťaťu, že pôjde napríklad k tete s ktorou sa bude hrať a bude tam robiť rôzne úlohy. Následne už dobrý logopéd zvládne dieťa správne namotivovať ku spolupráci. 

RAPOTÁČIK 2 JE V PREDAJI!

Skvelou pomôckou na precvičovanie reči vašich detičiek je aj druhé CD aj DVD Rapotáčik. Logopedička Lucka a malá Tete si spolu s vašimi detičkami precvičia slovnú zásobu, slabiky, zámená, slovesá či datív. Súčasťou každej epizódy je veselá logopedická pesnička.

Potešte vaše detičky na Vianoce a objednajte si ho hneď!

RiK

Súvisiace články

Najčítanejšie