Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Myslíte si, že to nevnímajú? Nevera a hádky rodičov ovplyvnia deti na celý život
Zdielať na

Myslíte si, že to nevnímajú? Nevera a hádky rodičov ovplyvnia deti na celý život

Zdroj: Profimedia

Deti sú oveľa vnímavejšie a citlivejšie, ako si myslíme. Prekvapí vás, aké vážne následky na nich zanechá kríza vo vašom vzťahu.

Rozvodov a rozchodov neustále pribúda, najviac si to však paradoxne odnesú deti. Psychológovia priniesli naozaj zaujímavé a varujúce výsledky z výskumov, kde sledovali, ako ich ovplyvní nevera jedného z rodičov.

Ak máte deti, mali by ste veľmi zvážiť, ako budete nezhody riešiť, pretože práve oni trpia v tejto chvíli najviac.

Obviňujú sa

Deti majú tendenciu obviňovať seba, keď vidia, že ich rodičia sa často hádajú. Je to preto, lebo im chýba emočná zrelosť a nedokážu od seba oddeliť svojich rodičov. Ich nesprávne konanie tak považujú za ich vlastné.

Cítia sa nehodné lásky a náklonnosti, pretože ani  ich rodičia necítia k sebe lásku a prestali si ju prejavovať. To sa potom stáva pre nich normou a naďalej absorbujú vinu. Rastú s neustálym pocitom, že koniec lásky v ich rodine, je niečo, čo spôsobili.

V dospelosti budú rovnakí

Deti sledujú stopy svojich rodičov a hoci si to neuvedomujú, v dospelosti často zopakujú presne tie isté zlé rozhodnutia. Podľa klinického psychológa, 55 percent detí, ktorých rodičia si boli neverní, sa tiež stali nevernými v dospelosti. Je to preto, lebo deti vnímajú svojich rodičov ako svojich hrdinov a sú pre nich vzor. Ak sa v rodine objaví nevera, môžu vyrastať s pocitom, že je to prijateľné správanie, aj keď vedia, že nie je.

Strach z opustenia

Dieťa potrebuje pocit rodinnej súdržnosti, aby mohlo byť šťastné a cítilo sa milované. Ak zistí, že jeden z rodičov bol neverný, vníma to ako zradu pre všetkých. Dieťa potom cíti, že rodič, ktorý bol podvedený, neurobil nič, čo by si zaslúžilo túto zradu a opustenie. Deti, ktoré zažili, že ich jeden z rodičov opustil, majú aj v dospelosti neustály strach, že im to urobí aj ich partner.

Najväčšia zrada

Zrada medzi rodičmi môže dieťa veľmi hlboko ovplyvniť. Je to preto, že cítia, že osobitná väzba, ktorú mali v rámci svojej rodiny, bola prerušená a majú strach z neistoty. Na základe týchto pocitov začnú spochybňovať všetky vzťahy aj svoju budúcnosť. Keď deti zistia, že istotu a zázemie rodiny, ktorú kedysi mali, už nikdy mať nebudú, je to pre nich najhoršia zrada, akú môžu zažiť v mladom veku.

Ohrozená dôvera

Podľa odborných psychologických štúdií, až 70 percent detí, ktoré zažívajú neveru vo vzťahu svojich rodičov, majú problém dôverovať svojim partnerom v dospelosti. V podvedomí majú stále myšlienku, že budú tiež podvedení, čo je jeden z dôvodov, prečo im väčšina ich vzťahov zlyhá!

Neveria v pravú lásku

Približne 80 percent detí z rozvedených rodín neverí v dospelosti na úprimnú lásku na celý život. Podvedome tak sabotujú lásku, často dávajú prednosť príležitostným vzťahom, pri ktorých nemusia mať obavy, dokedy im to vydrží.

Majú pocit, že si musia vybrať

Deti rozvedených rodičov majú pocit, že musia držať viac s tým, ktorý bol opustený a zranený, pritom nechcú prísť ani o jedného z nich. Malé deti veľmi túžia po zázemí a opore otca aj mamy, preto je táto situácia pre ne veľmi bolestivá. Odborníci odporúčajú rodičom, aby sa snažili správať k sebe úctivo a slušne, aby sa zabránilo tomu, že deti sa cítia vinné za niečo, čo vôbec nie je ich chybou.

Niekedy je rozvod a odlúčenie vo vzťahoch nevyhnutné a nikdy neexistuje záruka, že manželstvo bude trvať navždy. V mnohých prípadoch sa páry, ktoré sa rozchádzajú kvôli mnohým rozdielom, dokážu paradoxne dokonale zladiť pri výchove svojich detí.

Je však mimoriadne dôležité, aby dospelí mysleli na to, že aj jediná nevera vo vzťahu, môže navždy narušiť život a šťastie každého člena rodiny.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie