Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ako vychovať dobré a láskavé deti? 5 rád, ako ich nasmerovať na správnu cestu
Zdielať na

Ako vychovať dobré a láskavé deti? 5 rád, ako ich nasmerovať na správnu cestu

Zdroj: unsplash.com

V prvom rade myslite na to, že vaše deti sú vašim zrkadlom. To, čo im odovzdáte, to sa vám vráti späť. Láskavý prístup k nim je ten najlepší začiatok!

Zabudnite na kopec starostí a problémov, nemajte výčitky a pochybnosti, či ste dobrým rodičom. Jednoducho tu buďte pre nich vždy, keď vás potrebujú a pristupujte k nim s láskou, hoc to nie je vždy také jednoduché.

Psychológovia tvrdia, že rodičia, ktorí majú láskavý prístup k deťom, im dávajú to najcennejšie. Vďaka vašej láskavosti budú nielen šťastné, ale túto vlastnosť si prirodzene osvoja.

5 rád, ako vychovať láskavé deti

Buďte ich vzorom

Nikto nie je dokonalý a všetci robia chyby. Myslite však na to, že najmä počas „formovacieho“ obdobia sa deti budú pozerať na vás ako na vzor. Ak chcete vychovať dieťa, ktoré je milé a láskavé, musíte byť presne takí aj vy, nezabúdajte na to!

"Byť vzorom pre naše deti neznamená, že musíme byť dokonalí alebo mať na všetko odpoveď. Znamená to snažiť sa vysporiadať s našimi nedostatkami, uznať si chyby, počúvať naše deti a spájať naše hodnoty s ich spôsobmi chápania sveta,“ vysvetľujú psychológovia.

Byť úprimný voči svojmu dieťaťu, najmä pokiaľ ide o ťažké emócie, je jedným z najlepších spôsobov, ako byť dobrým vzorom. Životné hodnoty a spôsoby správania sa voči okoliu, to všetko sa učia iba od svojich rodičov.

pinterest.com

​Učte ich empatii

Keď učíte svoje dieťa, ako komunikovať so svetom, môže byť pre vás ťažké si predstaviť, ako vidí veci. Deti majú rovnaký druh emócií a pocitov, ktoré majú dospelí. Nie sú však plne schopné ich vyjadriť. Keď učíte svoje dieťa pomocou empatie, najlepšie mu ukážete, ako sa starať o iných ľudí. Odborné štúdie dokázali, že čím viac sa snažíme pomáhať iným, tým viac sme šťastnejší, platí to aj pri deťoch.

unsplash.com

​Naučte ich pomáhať iným

Táto rada úzko súvisí s tou predošlou. Mnoho ľudí vyzdvihuje starostlivosť o seba na prvé miesto, pritom by sme rovnako mali myslieť aj na svojich blízkych a tých, ktorým môžeme a vieme pomôcť.

Ukážte svojim deťom, že starostlivosť a pomoc blízkym a tým, ktorí vašu pomoc potrebujú, je pre vás dôležitá a stane sa to prirodzene dôležité aj pre ne. Dieťa, ktoré si veľmi dobre uvedomuje, že nie všetci majú šťastnú rodinu a podporu milujúcich rodičov, si bude všetko viac vážiť a vždy podá pomocnú ruku a pomôže iným.

Profimedia

​Pomôžte im spracovať emócie

Nie všetky emócie sú zábavné. Niektoré emócie, napríklad hnev a frustrácia, môžu byť pre deti ťažko pochopiteľné, hoc ich samé majú. Ak deti nevedieme správne, budú pri výbuchu hnevu kopať, biť sa, či kričať, čo s láskavosťou nemá nič spoločné.

Ako ich teda naučiť zdravo a správne nakladať s emóciami? Musíme deti naučiť, že všetky pocity, aj tie negatívne, sú v poriadku. Potrebujú počuť našu skúsenosť a podporu. Uistite ich, že aj výbuchy zlosti sú normálne, aj keď je to nepríjemné. Tak ako prišli, zase odídu. Učte deti, ako takéto situácie zvládať a rozhodne nezačnite v takej chvíli kričať a nadávať im. Dosiahli by ste presný opak.

Profimedia

​Nezabúdajte chváliť (nielen deti!)

Chváľte svoje deti vtedy, keď zvládnu niečo, čo si predsavzali, ale aj vtedy, keď prejavia láskavosť voči niekomu inému. Rodičia, nezabúdajte sa chváliť a skladať komplimenty aj navzájom v prítomnosti detí, verte, že to nielen vnímajú, ale uchovajú si to aj v pamäti.

Čím viac deti vidia, že ste milí, láskaví a že si všímate ich snahu, tým viac sa to učia aj oni.

Profimedia

Súvisiace články

Najčítanejšie