Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rodinný rituál, vďaka ktorému budú vaše deti lepšie a múdrejšie: Skúste to hneď!
Zdielať na

Rodinný rituál, vďaka ktorému budú vaše deti lepšie a múdrejšie: Skúste to hneď!

Zdroj: Profimedia

Výchova detí v dnešnej uponáhľanej dobe je náročná. Sme zavalení prácou a povinnosťami, neustále nás rozptyľujú mobilné telefóny a internet a stále menej času venujeme obyčajným rozhovorom. Čo s tým?

Vyhovárať sa “modernú” dobu nie je celkom správne. Každé obdobie je predsa iné, ale platí to, čo platilo aj 20-30 rokov dozadu. Deti nás potrebujú! Nie však za počítačom, ani v nákupnom centre. Aby z nich vyrástli ľudia so správnymi hodnotami, musíme ich naučiť a ukázať im, čo to vlastne znamená.

Ako si nájsť dostatok času na dieťa a na rozhovor popri všetkých povinnostiach? Je to veľmi jednoduché. Využite na to spoločnú večeru. Nejedzte každý zvlášť a v inom čase, snažte sa stretnúť večer pri stole čo najčastejšie a uvidíte, ako to pomôže vám všetkým!

Spoločné večere ako terapia

To, že spoločné večerné stolovanie môže výrazne pomôcť celej rodine, najmä deťom, potvrdila svojím vyhlásením aj Columbia University:

“Ak sa stretnete pri večeri celá rodina za jedným stolom aspoň 5-krát do týždňa, dramaticky sa znížia šance, že vaši tínedžeri začnú fajčiť, piť alkohol či užívať drogy. Tento jednoduchý rituál má tiež vplyv na ich študijné výsledky. Tí, ktorí častejšie večerajú v kruhu rodiny, majú oveľa lepšie známky a sú všeobecne úspešnejší,” napísali odborníci a tiež dodali, že spoločné večere ďalej znižujú u detí riziko obezity, riziko, že by spáchali rôzne trestné činy, alebo sa dostali do zlej partie a podobne. 

Profimedia

Prečo to funguje?

Pýtate sa, ako môže deťom pomôcť niečo tak obyčajné, ako spoločná večera? Deti potrebujú cítiť blízkosť a stabilitu rodiny a po náročnom dni v škole, či po krúžkoch, je práve tento čas ideálny na chvíľu strávenú spoločne. Spoločné stolovanie ľudí spája, je to skvelá príležitosť porozprávať sa o prežitom dni neformálne a veľmi prirodzene, deti sa takto skôr otvoria.

Niekoľko dôležitých tipov:

Varte jednoduché jedlá

Iste, aj vy máte po celom dni toho dosť a naozaj nie je nutné, aby ste strávili ďalšie dve hodiny za sporákom. Veľmi pomôže, ak si budete večere na pár dní plánovať vopred, alebo si navaríte viac a rozdelíte. A ak si aj občas objednáte pizzu, položte si ju na stôl a jedzte ju spolu!

Zapojte aj ostatných

Ak varíte večeru, nechajte na manžela a deti, aby pripravili šalát, alebo aspoň prestreli stôl. Dovoľte im pomáhať od malička a zadávajte im aspoň drobné úlohy. To všetko ich naučí zodpovednosti, samostatnosti a budú si aj vašu prácu viac vážiť.

Elektronika bokom

Ak má spoločná večera pomôcť celej rodine, je dôležité, aby ste sa pri jedle rozprávali a pozerali si do očí. Nikdy nejedzte pri zapnutej televízii, ani nepozerajte na mobil, či tablet. Je to vaše chvíľa, zabudnite na pár minút na elektroniku. Jediné, čo môže pomôcť a neuškodí, je nejaká príjemná hudba ako pozadie.

Súvisiace články

Najčítanejšie