Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šialený popôrodný rituál: Modelka nedá dopustiť na TÚTO intímnu procedúru
Zdielať na

Šialený popôrodný rituál: Modelka nedá dopustiť na TÚTO intímnu procedúru

Zdroj: Instagram

Pred pár dňami priviedla na svet svojho druhého potomka a už stihla šokovať fanúšikov na sociálnej sieti. Neuveríte, čím sa pochválila!

Konzumovať svoju placentu už zďaleka nie je jediný šialený popôrodný rituál. Čo poviete na túto vnútornú očistu?

Aj vám pripadá parný kúpeľ vagíny ako totálne bláznivý nápad? "Je to moja bežná rutina pri starostlivosti o telo - pleťová maska ​​na tvár, teplý obklad na krk a vaginálny parný kúpeľ. Neviem, či to funguje, ale určite to nemôže ublížiť," povedala Chrissy Teigen (32).

https://www.instagram.com/p/BkMVdN9HQGb/?hl=en&taken-by=chrissyteigen

Čerstvá dvojnásobná mamička sa na Instagrame rada chváli rôznymi zážitkami a tabu pre ňu nie sú ani príliš osobné či intímne témy. Tou poslednou sa jej však podarilo poriadne šokovať! Priznala sa, že naparovanie vagíny patrí medzi jej bežné činnosti, ktoré vykonáva v rámci každodennej hygieny, a to len pár týždňov po narodení syna Milesa. Nie je to v šestonedelí nebezpečné? Chrissy sa rizík rozhodne nebojí!

https://www.instagram.com/p/BjBoHHQH6ox/?hl=en&taken-by=chrissyteigen

Hit z čias staroveku

Parný kúpeľ vagíny nie je žiadnou prevratnou novinkou. Ide o prastarý kultúrny zvyk niektorých národov, kedy si ženy týmto spôsobom rituálne čistili telo po pôrode a menštruácii. Dnes sa opäť stáva vyhľadávaným módnym hitom, či trochu bláznivým  výstrelkom. Na parné kúpele „tam dole“ nedá dopustiť napríklad aj herečka Gwyneth Paltrow.

Pomáha, alebo skôr škodí?

Že ste ešte nepočuli o naparovaní vagíny (tzv. Yoni Steam - vaginálny parný kúpeľ)? Podľa niektorých názorov údajne pomáha pri silných menštruačných bolestiach, bakteriálnych infekciách a kvasinkových ochoreniach pošvy, vredoch či výtokoch, dokáže uvoľňovať zapálené alebo opuchnuté tkanivá či znižovať svrbenie pri infekcii. Navyše zvyšuje prietok krvi oblasťami, ktoré je potrebné liečiť alebo regenerovať.

Podľa gynekológov však neexistuje jediný dôkaz, ktorý by tieto pozitívne účinky preukázal. Naopak - zhodujú sa, že intímnemu zdraviu ženy, zvlášť čerstvým mamičkám, to môže skôr ublížiť. Ako? Hrozí narušenie bakteriálnej mikroflóry v pošve, čo môže viesť k ďalším problémom, podráždeniu, zápalom a infekciám (najmä v prípade, že sa k parnom kúpeli používajú byliny). Nehľadiac na riziko, že sa žena na intímnych miestach oparí či popáli. 

Čo odkazujú lekári všetkým ženám, ktoré majú tendenciu to so starostlivosťou tak trochu preháňať a experimentovať? Vagína disponuje samočistiacim mechanizmom, čo je úžasné, pretože ku každodennej hygiene úplne postačí čistá voda, prípadne môžete použiť špeciálne umývacie gély určené pre intímne partie, nič viac.

https://www.instagram.com/p/Bi0uozknlof/?hl=en&taken-by=chrissyteigen

https://www.instagram.com/p/BjWPFT6nU3q/?hl=en&taken-by=chrissyteigen

Súvisiace články

Najčítanejšie